Bugün, 9 Mayıs 2024 Perşembe

Prof.Dr.Hacı Murat Yılmaz Üniversiteyi anlattı.

Prof.Dr.Hacı Murat Yılmaz Üniversiteyi anlattı.

ÜNİVERSİTE…

 birçok tanımı yapılmaktadır. Bir tanımında üniversite evrensel anlamına gelen  “Universalis” kelimesinden türetilmiştir. Üniversite, bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal gibi birçok konuda eğitim-öğretim, araştırma geliştirme faaliyetleri yapan, bilgi üreten ürettiği bilgiyi toplum ve insanlık adına faydalı kılmayı amaçlayan bir kurumdur. 

Bu açıdan bakıldığında üniversite, reşit olmuş öğrencilere belli alanlarda bir meslek disiplini ehliyeti kazandıran bir öğretim kurumudur. Öğrenciler üniversitelerde bir meslek sahibi olabilmenin yanında, sosyal, kültürel, sanatsal, beşeri ilişkiler gibi konularda da temel tecrübeleri kazanmaları ve hayata çok yönlü hazırlanmaları gerekmektedir. Farklı kültürlere, farklı hayat görüşlerine sahip, farklı yeteneklere sahip öğrencilerin bir araya geldiği üniversite ortamı hem kendi gelecekleri hem de ülkenin geleceği açısından ortak paydalarda buluşarak bahsedilen değerlere sahip birey yetiştirmeyi sağlayacak şekilde oluşturulmalıdır. 

Sosyal ve kültürel açıdan bakıldığında üniversite bulunduğu şehir ile bütünleşebilen, şehrin ortak problemleri ile hem hal olan, onlara çözüm üreten, bilimsel veriler ışında topluma ve şehre ve hatta ülkeye yol gösteren bir kurum olmalıdır. Teknik açıdan bakıldığında, üniversite yine gelişen teknolojiye ve gelişmelere bağlı olarak teknik altyapıdan, sanayiye, şehrin imarına, ekonomisine katkı sunabilecek, sektör sanayi işbirliği mümkün olan en üst seviyede seyrettiği, bilginin ekonomiye dönüştüğü, şehrin ve ülkenin bu anlamda ihtiyaç duyduğu girişim ve yönlendirme ve bilgilendirme çalışmalarına imkân tanıyan bu yönde bir misyonu olan ve bunu mevcut imkânları ile hayata geçiren kurum olmalıdır. 

Üniversite, bulunduğu şehre, topluma ve ülkenin gelişmesine katkı sağlayacak bağnazlıklardan uzak ter türlü  konunun tartışıldığı güzide kurumlar olmalıdır. Dünyayı ve dünyadaki gelişmeleri takip eden, ona göre yol haritası çizen dinamik öğretim kurumları olmalıdır. Kuruluş amaçları ve misyonları farklı da olsa üniversitelerimizden beklenenler genellikle bunlardır.

Ülkemizde 2022 verilerine göre, 11 teknik üniversite, 2 güzel sanatlar üniversitesi ve 1 yüksek teknoloji enstitüsünün yanı sıra Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi, Polis Akademisi ve Milli Savunma Üniversitesi olmak üzere toplam 131 devlet üniversitesi ve 75 vakıf üniversitesi bulunmaktadır. Her biri elbette kendi misyon ve amaçları doğrultusunda hem kendisine hem ülkemize teknik, sosyal, kültürel açılardan fayda sağlayacak, ülkemizin 21. Yüzyıl hedeflerine katkı sağlayacak en donanımlı bir şekilde bireyler yetiştirmeyi ana hedef olarak görmektedirler. 

Bu yazıdaki amaç üniversitelerimizin bu doğrultudaki çalışmalarda ivmelerini artırmalarına vesile olmaktır. Elbette eksiklilerimiz var, ancak kısır çatışmalardan, döngülerden uzak, donanımlı, öz güveni yüksek, ülkesine ve milletine hizmet etmeyi şiar edinmiş bir nesle her zaman ihtiyaç duyulacaktır. Bir katkımız olursa kendimizi mutlu addederiz. 



Haberi Sesli Oku