Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Prof Dr Mehmet YAZICI


KORONAVİRÜSÜN KALP VE DAMARLARA ETKİLERİ

COVID 19 kardiyovasküler sistemde çok sık olmasa da aritmiye neden olabilmekte, miyokardit perikardit, kalp yetmezliği ve pıhtılaşmada artış gibi durumlara sebebiyet verebilmektedir.


Koronavirüs enfeksiyonu kalbi ve birçok organı tutan virüs enfeksiyonudur. Sağlıklı kişilerde kalp damar tutulumu olabileceği gibi zaten kalp damar hastası olanlarda COVID 19 hastalığının seyri daha şiddetli olmaktadır. Virüs kalp damarlarında bulunan ACE2 reseptörlerine bağlanarak endotel dediğimiz damarların iç cidarının fonksiyonlarını bozmaktadır. Yine enfeksiyon sırasında gelişen sitokin fırtınası kalp damar sisteminde inflamasyon yaparak damarlarda var olan plakların stabilizasyonunu bozmakta, pıhtıya ve kalp krizine meyilli hale getirebilmektedir. COVID 19 infeksiyonunun kardiyovasküler komplikasyonları başlıca kalp kasında iltihap (miyokardit), perikardit, kalp krizi, ritm bozuklukları, kalp yetmezliği, atar ve toplardamarlarda pıhtı (tromboz) ve ani ölüm olarak özetlenebilir. Yine hiç bir belirti vermeksizin hastalık döneminde kan tahlillerinde troponin dediğimiz kalp enzim değerleri yüksek çıkabilir ve bu bazan kalp krizi ile karıştırılabilir. Kalp hastalığı olup COVID 19 geçirenlerde troponin yüksekliği olması riski daha da artırmaktadır. COVID 19 olanlarda miyokardit sıklığı %4.5 ile %30 arasında görülmektedir. Yine ritm bozukluğu olarak COVID 19 geçirenlerde en sık sinüs taşikardisi dediğimiz nabız hızlanması olmak üzere atriyal flutter ve fibrilasyon, ileti problemleri, ve karıncıklardan kaynaklı (ventriküler) aritmiler görülebilir. Aritmi görülme oranı %18 olarak bildirilmiştir. 

         Sonuç olarak COVID 19 kardiyovasküler sistemde çok sık olmasa da aritmiye neden olabilmekte, miyokardit perikardit, kalp yetmezliği ve pıhtılaşmada artış gibi durumlara sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle COVID 19 geçirenlerin temel kardiyolojik muayeneden geçmesi gerekmektedir. 

                                                                            Prof Dr Mehmet YAZICI

       Kardiyoloji Uzmanı

   myazici61@hotmail.com

İnstagram: profdrmehmetyazici