Bugün, 30 Nisan 2024 Salı

Ali Genç


VÜCUDUMUZUN ZEKÂTI RAMAZAN FİTRESİNİ ÖDEDİNİZMİ?

VÜCUDUMUZUN ZEKÂTI RAMAZAN FİTRESİNİ ÖDEDİNİZMİ?



      Din büyüklerimiz tarafından belirtildiği gibi Zekât malın temizlenmesi için gerekirken, vücudun Zekâtı olarak ise Fitre belirtilmiştir.
  Farz Oruç tutan Müslümanın aldığı manevi haz ile ve bu hazla kazandığı sevaplarla ruhunu arındırırken vereceği Ramazan fitresiyle de vücudunun zekatını verdiğinden vücudunun borcunu da ödeyerek canı taşıyan bu vücudun manevi temizliğini de yapmış olur.
            HZ KUR’AN’DA FİTRE!
    Yüce kitabımız Hz. Kur’an’ın Zariyat Suresinde Ezel ve Ahirin yegâne sahibi olan Yüce Yaratanımız ”Mallarında (yardım) isteyen ve (iffetinden dolayı isteyemeyip) mahrum olanlar için bir hak vardır( 19. Ayeti Kerime)” belirtilerek malları olanların bu mallarında ihtiyaç sahiplerinin hakkı olduğunu belirtilerek bu haklarının verilmesi emredilmektedir
      Vücudumuzun Zekatı olan Fitrenin öncelikle bu emrin gereğinin yerine getirilip kişinin Rabbimizin rızasına kavuşması için Fitresini vermesi.
 Bu mali ibadeti yerine getirirken de karşısındakini yani Fitre vereceği erkek, kadın, yaşlı genç olanı rencide etmeden hakkının verilmesidir.
    HADİSİ ŞERİFLERDE FİTRE !
    Vacip bir ibadet olarak tabir edilen vücudumuzun zekatı olan Fitre ibadetiyle ilgili olarak Nebiler, Nebisi Peygamber efendimiz Hz. Muhammed(S.A.V.) ise Abdullah b. Ömer'den rivayet edilen Harisi Şerifinde: "Hz. Peygamber(S.A.V.) fıtır sadakasını 1 sâ` (ölçek) hurma ve 1 sâ` arpa olmak üzere hür olanlarla birlikte köle, erkek, kadın, küçük ve büyüklere farz kılmış ve insanlara (bayram) Namazına çıkmadan önce verilmesini emretmiştir" (Buhârî, "Zekât", 76; Müslim, "Zekât", 12).
     Bu konuda Ebû Saîd el-Hudrî'den gelen rivayete de  "Biz Peygamber devrinde fitreyi yiyecek maddelerinden 1 sâ` olarak verirdik. O zaman bizim yiyeceğimiz arpa, kuru üzüm, hurma ve keş (yağı alınmış peynir) idi " (Buhârî, "Zekât", 74).
FİTRE BELİRLEMEDE ASIL ÖLÇÜ 1 KİŞİNİN 2 ÖĞÜNLÜK(SABAH AKŞAM) YEMEK İHTİYACINI KARŞILAYACAK MİKTARDIR!
Yüce kitabımızın ayetleri ve Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed(S.A.V.)’in mübarek  sözleri olan Hadisi Şerifleriyle  yaşarken uygulamaları olan mübarek Sünneti saniyelerine göre içtihat yapan İslam alimleri genelde Buğday, Arpa ,Kuru üzüm ve Hurma başta olmak üzere verilecek  fitre için yapılacak hayırları bunların değerlerinden hesaplayarak asgarisini belirtmişler ve verilecek fitrenin bu hesaplamadan aşağı olamayacağını belirtmişlerdir.!!!
      Günümüzde de bu içtihatlara sadık kalan alimlerin pratik içtihadı ise her ülkeye göre ödenecek asgari fitre miktarı değişmekle birlikte verilecek bir kişi tarafından verilecek fitre bedelinin bir insanın iki öğünlük yani sabah ve akşam yemeğini karşılayacak miktardan az olmayacağı yönündedir.!!!
       Bu belirtilen miktar taban olup isteyen bunun üstünde istediği rakamda daha yüksek olarak ta fitresini verebilir.
       Yurt dışında olan bir kişi fitresini bulunduğu ülkedeki ölçüye göre belirlenen miktarına göre bulunduğu yerdeki ihtiyaç sahibi veya sahiplerine verebileceği gibi  memleketi veya başka memleketlerdeki ihtiyaç sahiplerine de göndermesi de Ramazan bayramı Namazından önce  ihtiyaç sahibinin eline geçeceği şekilde göndermeye dikkat etmesi de caizdir
    Tüm din kardeşlerimizin yoksulun hakkı olan fitrelerini zamanında vermesi bununla fitreyi alacak olanlarında bayramdan önce kavuşacağı bu parayla bayram yapmalarını vesile olarak kazanacakları bu sevaplarıyla Ramazan Bayramına borçlarından kurtularak kavuşmaları/kavuşmamız dileğiyle.
      Rabbim yar ve yardımcımız olsun.