Bugün, 1 Ekim 2024 Salı

-Ziyaret Tepe’den tüm insanlığa sevgi çağırısı

-Ziyaret Tepe’den tüm insanlığa sevgi çağırısı

-Ziyaret Tepe’den tüm insanlığa sevgi çağırısı

-Yunus Emre Ortaköy İlçesi Sarıkaraman Köyü Ziyaret Tepe mevkiindeki  kabri başında anıldı

Yunus Emre Aksaray Valiliği İl Özel İdaresi tarafından restorasyonu yapılan külliye içerisindeki türbesi başında anıldı

Aksaray ve Kırşehir Valileri ile protokol üyeleri temsili olarak Yunus Emre hırkası giydi. Omuzlarına heybe alan Valiler vatandaşlara alıç dağıttı. Valiler ve katılımcılar Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü organizasyonunda ‘Yunus Emre Sevgi Yolu’ adı verilen yürüyüşü gerçekleştirdi. 

Her yıl Aksaray ve Kırşehir Valiliklerince ortaklaşa düzenlenen programla anılan Yunus Emre Aksaray Valiliği İl Özel İdaresi tarafından restorasyonu yapılan yeni yerleşkede düzenlenen programla türbesi başında anıldı. Ortaköy İlçesine bağlı Sarıkaraman Köyü ziyaret tepe mevkiinde bulunan Yunus Emre Türbesinin cami, müze, etkinlik alanı ve çevre düzenlemesi Aksaray Valiliği İl Özel İdaresi tarafından 2022 yılında restorasyona alınmıştı. Külliye restorasyonunun tamamlanmasının ardından Aksaray Valiliği ev sahipliğinde ilk anma töreni gerçekleştirildi. 

Yeniden yapılan cami, müze, etkinlik alanı türbe yolu, çilehane ve çevre düzenlemesi ile ziyaretçilerin hizmetine giren yeni külliye yerleşkesi büyük beğeni aldı. Restorasyonun tamamlanmasının ardından Aksaray Valiliği ev sahipliğinde düzenlenen ilk anma etkinliğine Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek, Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer, Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Aksaray Cumhuriyet Başsavcısı Osman Köse, Kırşehir Cumhuriyet Başsavcısı Oğuz Şükrü Ener, Ortaköy Belediye Başkanı Ahmet Koyuncu, Aksaray ve Kırşehir illeri protokol mensupları, gaziler, STK ve Siyasi Parti temsilcileri, birim amirleri ile öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. 

İlk tören Aksaray ve Kırşehir Valilieri ile protokol üyelerinin Yunus Emre’nin türbesini ziyaret Kuran-ı Kerim tilaveti ardından dua edilmesi ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunduğu tören protokol konuşmaları ile devam etti. 

Vali Kumbuzoğlu; “Yunus şiirlerin ötesindedir”

Törende konuşan Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu; Türk İslam Coğrafyasında,  hatta tüm insanlığın gönül coğrafyasında asırlardır şiirleri zikredilen, gönül insanı, derviş Yunus’un doğduğu, yaşadığı, gezip, ayak bastığı… Belki de “Sordum sarı çiçeğe, annen baban var mıdır? Dizelerini yazdığı, “Dünya bir penceredir, Her gelen bakıp geçti” dediği tepelerde, irfan arayıp, hikmet bulduğu topraklarda olduklarını söyledi. 

“Ahlak ve akıl ile çalışıp bizi geçen bizdendir” diyen Ahi Evran-ı Veli burada, “Bir olalım, iri olalım, diri olalım” diyen Hacı Bektaş Veli burada “Yola çıkıp varmayan, Yoldan çıkıp varan yoktur.” diyen Taptuk Emre burada O zaman, Yunus’u uzakta aramak olmaz.”diyen Vali Kumbuzoğlu; “Yunus sadece, diyar diyar gezen, duru Türkçesi ile şiirler yazan, bir Halk Ozanı mıdır? Eğer, bu nazar ile bakarsak yanılmış, hatta haksızlık etmiş oluruz. Çünkü Yunus, şiirlerin ötesinde, “İşitin ey Yarenler! Aşk bir güneşe benzer, Aşık olmayan gönül, Misali taşa benzer” diyerek, bize ilahi aşkı da öğretir. İnsanı pişiren, yoğuran, insanı, İnsan-ı Kamil yapan aşkı öğretir. ‘İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, Sen kendini bilmezsin, ya nice okumaktır? Okumaktan mana ne, kişi Hakkı bilmektir, Çün okudun bilmezsin, ha bir kuru emektir’ Dizeleriyle, Bize ilmîn gayesini öğretir.” dedi.

Yunus’un günümüzdeki, etik, ahlak, karakter denilen bütün insani değerleri insanın zihnine nakşettiğini vurgulayan Vali Kumbuzoğlu; ‘Bir gez gönül yıktın ise, Kıldığın namaz değil. Yetmiş iki millet dahi, Elin yüzün yumaz değil’ diyerek, İnsana değer vermeyi, gönül kırmamayı öğrettiğini belirtti. 

Yunus’u iyi anlamalı; Yunus’ca yaşamalıyız

Vali Kumbuzoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yunus bugün, kavgaların, huzursuzlukların sebebi olan hırs, dünyalık makam ve mevki sevgisinin geçiciliğini de öğütler bize onun için, Yunus bir şairden, sözleri şiirden fazlasıdır. Dizelerinde dile getirdiği duyguların, asırlardır dilden dile, gönülden gönüle yayılmasının sebebi de budur. Yunus’u iyi anlamalı, Yunusça yaşayabilmeliyiz. Değerli arkadaşlar, Yunus Emre, bizim sadece geçmişimiz değildir. Aynı zamanda geleceğimizdir de. Çünkü, bir kültür emperyalizmi yaşıyoruz. Buna karşı kuracağımız en güçlü savunma hattı, öncelikle dilimizi korumaktır. Maalesef, dilimizde çoraklaşma yaşıyoruz. Vatanı önce dil, sonra ordu bekler. Türkçemize sahip çıkmak en büyük sorumluluğumuzdur. İşte bu aşamada, arı duru Türkçesi ile Bizim Yunus yol göstericimiz olacak ve bizi geleceğe taşıyacak. Burası, Anadolu’nun özü ve özetidir. Bu değerler, bu toprakların manevi ikliminde yetişmiştir. Dalları oralara kadar uzanıp, gölge vermiş olabilir. Ama muhakkak ki kökleri buradadır. Bize düşen, Onların vasiyet niteliğindeki, Öğütlerine sarılmak, sahip çıkmaktır” dedi.

 

Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek ise yaptığı konuşmasında; Yunus Emre’nin Anadolu topraklarını fikirleriyle yoğurarak bu toprakların bizlere vatan olmasını sağlayan mana erenlerinden birisi olduğunu söyledi. 

Kırşehir Valisi Sefa Demiryürek; ‘Hayatın özü sevgidir’

Yunus Emre’nin tasavvuf geleneğinin manevî ikliminde yetişmiş, tasavvufun rehberliği ile çıktığı aşk yolculuğunda Hakk’ı arayarak Allah’a layık bir kul olmanın mücadelesini verdiğini vurgulayan Vali Demiryürek “Yunus Emre, Tapduk Emre’nin dergahında 40 yıl piştikten sonra sevginin, aşkın, hoşgörünün en büyük mihmandarı olmuştur. Yunus Emre’nin;  ‘Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, sevelim, sevilelim, dünya kimseye kalmaz’ dizelerinde de ifade ettiği üzere O’na göre hayatın özü sevgidir. Sevgisiz gönüllerin taştan farksız olduğunu dile getiren Yunus Emre, insanları ayrılıklara sevk eden kin, nefret, düşmanlık gibi bütün olumsuz duyguları yok edecek olan yegâne şeyin sevgi olduğunu belirtmiştir.”dedi.

Restorasyonu gerçekleştiren Aksaray Valiliğine en içten teşekkürlerimi sunuyorum 

Asırlara meydan okuyarak günümüze kadar ulaşan Yunus Emre Türbesinin son yıllarda iyice yıpranmış ve acil restorasyon ihtiyacı doğduğunu belirten Vali Demiryürek 

“Bu kıymetli mirasımızın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla Aksaray Valiliğimizce iyileştirme çalışmaları başlamış ve bu çalışmalar neticesinde; çilehane, türbe ve namazgah restore edilmiş, eski cami, minaresi ve amfi yıkılarak yenisi yapılmış, türbedeki sanduka yenilenmiş, moloz taş duvardan müze yapılmıştır.  Ayrıca türbe alanına yeni otopark, engelli rampası, kurban kesim yerleri, kamelya ve oturma bankları, abdesthane ve tuvaletler yapılmış, menkıbeler için totem ve bilgilendirme/yönlendirme levhaları konulmuş, ağaçlandırma çalışmaları yapılarak ziyaretçilerimizin kullanımına sunulmuştur. Bu değerli mirasın korunmasına yönelik atılan adımları, kültürel ve manevi mirasımıza sahip çıkma bilincinin önemli bir göstergesi olarak görüyor, Yunus Emre Türbesi’nin restorasyonu ve çevre düzenlemesi konusunda gösterdiği hassasiyet ve yaptığı çalışmalardan dolayı Aksaray Valiliği’ne en içten teşekkürlerimi sunuyorum’dedi.

Ortaköy Belediye Başkanı Ahmet Koyuncu, Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer ve Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu’nun selamlama konuşmalarının ardından tören temsili Yunus Emre’yi canlandıran Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Osman Nuri Ecan’ın Yunus Emre şiirlerini okuması ile devam etti. 

Öğrencilerin Yunus Emre şiirleri okuduğu tören Aksaray Güzel Sanatlar Lisesi öğretmenlerinin mini konseri ile sona erdi. 

Törende Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinasyonunda Aksaray ve Kırşehir Valileri ile törene katılan protokol üyeleri Yunus Emre Hırkası ve heybesi ile ‘Yunus Emre Sevgi Yürüyüşü’nü gerçekleştirdi. Aksaray ve Kırşehir Valileri ile protokol üyelerinin Yunus Emre Çilehanesini ziyareti ile Aksaray Valiliği ev sahipliğinde düzenlenen tören sona erdi. 



Haberi Sesli Oku