2024 BAŞARILARLA GEÇTİ, İVME DAHA DA ARTACAK

2024 BAŞARILARLA GEÇTİ, İVME DAHA DA ARTACAK

2024 BAŞARILARLA GEÇTİ, İVME DAHA DA ARTACAK

Yeni yıl dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımlayan Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, 2024 yılının şehirle bütünleşme, akademik ivmeyi arttırma ve dijital dönüşüm çalışmalarının ağırlık kazandığı bir yıl olduğunu söyledi ve 2025 yılında bu alanlara dair derinleşme faaliyetlerinin artacağını kaydetti.

 

- “Hayata Dokunan İş Birlikleriyle Şehirle Bütünleştik” -

 

Üniversitelerin içinde bulundukları şehrin değerleriyle birlikte ilerleyen kurumlar olduğunu ve göreve geldikleri ilk günden bu yana Aksaray-ASÜ ortak paydasındaki faaliyetleri ön plana aldıklarını vurgulayan Rektör Arıbaş, gerek kamu gerekse özel kurum ve kuruluşlarla bilimsel, kültürel, sanatsal ve toplumsal iş birliği ağını genişlettiklerini iletti. Kurum ve kuruluşlarla hayata dokunan protokoller imzaladıklarını ve bunların tek boyutlu olmadığını dile getiren Arıbaş, “Şehirle bütünleşme bir yandan eğitim-öğretimin toplumun geneline yayılmasını sağlarken diğer yandan öğrenciler için pratik öğrenme metotlarının kazanılmasına vesile oluyor. ASÜ hem kendi potansiyelini şehirle paylaşıyor hem de şehrin dinamiklerinden besleniyor. Bu etkileşim, yeni projelerin geliştirilmesini sağlıyor” dedi.

 

- Bilimsel Projeler Öğrenci Odaklı Bir Şekilde Arttırıldı -

 

2024 yılında akademik verimliliğin arttığını, farklı fakültelerde görev yapan akademisyenlerin verimlilik ve etkililik bakımından hazırlanan performans listelerinde yer alma başarısı gösterdiğini ifade eden Rektör Alpay Arıbaş, “Yönetim olarak bu hususta atılması gereken tüm adımları atıyoruz. Kurum kaynaklarıyla yapılan bilimsel proje çalışmalarına ilişkin desteği önemli oranda arttırdık. Bunun yanı sıra dış kaynaklı proje üretimini desteklemek amacıyla, akademisyenlerimize rehberlik edecek çalışmaları hayata geçirdik” dedi. 2024 yılında öğrenci odaklı çalışmalar noktasında da son derece önemli işler üretildiğini ileten Arıbaş, şunları söyledi: “TÜBİTAK 2209 başta olmak üzere, öğrencilerimizin doğrudan içinde yer alabileceği bilimsel proje üretimi ciddi oranda artış gösterdi.”

 

- ASÜ’nün Mobil Uygulaması ASÜM, Kullanıma Açıldı -

 

ASÜ’de 2024 boyunca üzerine eğildikleri bir diğer önemli hususun da dijital dönüşüm çalışmaları olduğuna dikkat çeken Rektör Arıbaş, hem öğrencilerin hem akademisyenlerin hem de idari personelin hayatını kolaylaştıracak çevrim içi yenilikler yaptıklarını dile getirdi. Belge iletim, yönetime erişim, sorun bildirme, öneride bulunma, çevrim içi bakiye yükleme ve ödeme yapma gibi dijital sistemlerin aktif biçimde çalıştığı bir mekanizma oluşturduklarını anlatan Rektör Arıbaş, “ASÜ’nün mobil uygulaması ‘ASÜM’ 2024’te kullanılmaya başlandı ve tüm dijital süreçler tek bir noktada toplandı. Uygulamayı, iş ve işleyiş süreçlerinin önemli bir bölümünü kapsayacak şekilde geliştirme çalışmalarımız devam ediyor. ASÜM, ASÜ ailesinin her ferdinin çalışmalarını önemli ölçüde kolaylaştırıyor” dedi.

 

- “Çalışmalara Katkı Sunan Herkese Teşekkür Ederiz” -

 

2024‘te Aksaray Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Aksaray Teknopark) konusunda da kapsamlı çalışmaların yapıldığını anımsatan Rektör Alpay Arıbaş, firma kabullerinin yapılmasından inşaat çalışmalarının başlamasına kadar geniş bir alanda tüm süreçlerin hızla ilerlediğini belirtti. 2025 yılında bahsi geçen tüm alanlar başta olmak üzere sürdürülen çalışmaların genelinde derinleşmeleri arttırma gayretinde olacaklarını aktaran Arıbaş, potansiyeli geliştireceklerinin ve toplumsal katkıyı arttıracaklarının altını çizdi. ASÜ Rektörü, açıklamasını şu şekilde tamamladı: “Yeni yılın tüm insanlığa sağlık, huzur ve mutluluk

getirmesini diliyor, yıl boyunca yaptığımız çalışmalara katkı sunan tüm mesai arkadaşlarımıza ve dış paydaşlarımıza en kalbi ve samimi teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

 

- Aksaray Üniversitesinde 2024 Yılında Neler Yaşandı? -

 

* ASÜ Tıp Fakültesi, Yurt Dışı Tıp Fakülteleri Mezunları Eğitim Komisyonu (ECFMG) listesine girdi.

 

* ASÜ Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi yayın hayatına başladı.

 

* ASÜ, İtalya’da faaliyet gösteren Luigi Vanvitelli Campania Üniversitesi ve Benecon Araştırma Merkezi ile Erasmus ve araştırma çalışmaları konularında iş birliği protokolü imzaladı.

 

* ASÜ ile farklı işletmeler arasında indirim protokolleri imzalandı.

 

* Spor ve Sağlık Alanında İhtisaslaşma Koordinatörlüğü dört projeye destek verdi.

 

* Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, ASÜ’lülerle bir araya geldi.

 

* 2006 yılında kurulan ASÜ 18 yaşına ulaştı.

 

* Yedinci etap kampüs altyapı çalışmaları kapsamında 12 dönümlük alana farklı türde 350 adet fidan dikildi.

 

* ASÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü (BAP), 2024 yılı için 37 projeyi destekleme kararı aldı.

 

* “İŞKUR Kampüs Protokolü” kapsamında düzenlenen “İş Kulübü Eğitimleri” tamamlandı. Eğitimlere 93 öğrenci katıldı.

 

* ASÜ ile Bosna Hersek’teki yükseköğretim kurumları arasında öğrenci-personel değişimi ve ortak program açma konularında iş birliği sağlandı.

 

* Altı farklı ülkeden 34 öğrenci organ bağışının önemine dikkat çekmek için ASÜ’de buluştu.

 

* Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, senato üyeleri ve öğrencilerle bir araya geldi.

 

* ASÜ; Moldova, Mısır ve Cezayir’de faaliyet gösteren üç farklı üniversite ile ikili iş birliği protokolleri imzaladı.

 

* ASÜ, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından gerçekleştirilen belge yenileme ve gözetim tetkiklerini başarıyla geçti.

 

* ASÜ engelsiz üniversiteler sıralamasında toplam 14 bayrak ödülü aldı.

 

* 12 fakülte ve altı meslek yüksekokulundan yaklaşık 4 bin öğrenci mezun oldu.

 

* ASÜ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca verilen “Binalarda Enerji Verimliliği Başarı Belgesi” almaya hak kazandı.

 

* Stanford Üniversitesinin hazırladığı “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları 2024” raporu, Hollanda merkezli bir yayıncılık şirketi olan Elsevier tarafından yayımladı. “Yıllık Etki” ve “Kariyer Boyu Etki” şeklinde iki kategoride yayımlanan listede ASÜ’den yedi akademisyen yer aldı.

 

* Bilim insanlarının bilimsel üretkenlik ve performanslarının katma değerini temel alarak analizler ve sıralamalar yapan AD Scientific Index raporu yayımladı. ASÜ’den 28 akademisyen, Türkiye genelinde en üretken ilk 10 bin bilim insanı içerisinde yer aldı.

 

* Diş Hekimliği Fakültesi ilk öğrencilerini alarak eğitim-öğretime ve hasta kabulüne başladı.

 

* Tıp Fakültesi, Aksaray Teknopark ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Atölye inşaatları başladı.

 

* İklim ve çevre problemlerinin çözümüne katkıda bulunmak ve farkındalığı genişletmek amacıyla “Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği Koordinatörlüğü” kuruldu.

 

* ASÜ’de faaliyet gösteren öğrenci toplulukları, dördüncüsü düzenlenen İğde Şenliği’nde bir araya geldi.

 

* Milli Ağaçlandırma Günü münasebetiyle 200 dönümlük alana, farklı türde 2 bin 500 adet fidan dikildi.

 

* Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Değerlendirme Takımı, yükseköğretim kurumlarındaki niteliğin yükseltilmesi ve kalite güvencesine katkı sağlanması amacıyla uygulanan Kurumsal Akreditasyon Programı (KAP) kapsamında, ASÜ’de saha incelemesi yaptı.

 

* Sabancı Topluluğu şirketlerinden birisi olan Brisa’nın ASÜ kampüsüne kurduğu “Teknoloji ve Etki Merkezi” düzenlenen törenle açıldı.

 

* ASÜ Aşçılık Takımı, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) ev sahipliğinde düzenlenen “GastroKMÜ Köklü Tatlar Yeni Ufuklar” isimli yemek yarışmasında ikinci oldu.

 

* Aksaray Üniversitesinin mobil uygulaması ASÜM kullanıma açıldı.

 

* Aksaray turizminin 2026-2031 dönemini kapsayan master planını ASÜ Turizm Fakültesi hazırlayacak. Hazırlık çalışmalarına ilişkin protokol Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu ve Rektör Prof. Dr. Alpay Arıbaş tarafından imzalandı.