Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

AMACIMIZ, ÖĞRENCİLERİN İŞ PİYASASINA KATILIMINI SAĞLAMAK

AMACIMIZ, ÖĞRENCİLERİN İŞ PİYASASINA KATILIMINI SAĞLAMAK

AMACIMIZ, ÖĞRENCİLERİN İŞ PİYASASINA KATILIMINI SAĞLAMAK

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Üniversitedeki tüm bölüm ve programları hayatla doğrudan temas edebilir noktaya getirmek gibi bir çabalarının olduğunu, kapsamı giderek genişleyen Doğrudan Eğitim Modeliyle bu çabaları somutlaştırdıklarını söyledi.

 

Rektör Şahin, fikir alışverişinde bulunmak ve muhtemel işbirliklerini görüşmek üzere Aksaray Organize Sanayi Bölgesi Bilim Teknik Koleji ile Aksaray Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yöneticilerini ziyaret etti. Kurumların, birbirlerini pozitif anlamda etkileyebilecek farklı potansiyellerinin olduğunu ve bunları ahenk içerisinde iş üretebilir noktaya getirmenin toplumsal faydaya doğrudan katkı sağlayacağını belirten Şahin, bunun için samimi biçimde çalıştıklarının altını çizdi. Mühendislik Fakültesi özelinde başarıyla yürütülen Doğrudan Eğitim Modeli üzerinden örnekler veren ASÜ Rektörü, “Bu modelde, belli bir not ortalamasına sahip olan öğrencimiz, dilerse son yılı okula hiç gelmeden, doğrudan anlaşma sağlanan firmalarda çalışarak geçirebiliyor. Böylece mezuniyeti öncesinde iş hayatını tanıyor, teoriyi pratikte görebiliyor” dedi. Bu uygulamanın stajdan farklı olduğunu, öğrencinin notunun yarısının firma yöneticileri tarafından verilmesi nedeniyle iş hukuku kurallarının disiplin kurallarına dönüştüğünü ifade eden Rektör Şahin, “Yani öğrenci mesaisine dikkat etmek zorunda. Model, öğrenci açısından içerdiği avantajların yanı sıra işveren açısından da avantajlar içeriyor. İşveren, süreç sonunda öğrenciyi işe almak zorunda değil. Ama ihtiyacı varsa, bir yıl boyunca performansını gördüğü, tanıdığı, iş disiplinini ve becerilerini gözlemlediği birini istihdam ederek, yeni bir personel deneme ve ona yatırım yapma sürecini pratik bir biçimde çözmüş oluyor. 2019 yılında Doğrudan Eğitim Modeline katılan 135 öğrencinin 96’sı, şu an işe başladıkları firmaların birer çalışanı oldu. Bu bizi son derece mutlu ediyor. Bizim hedefimiz öğrencileri sadece üniversite mezunu yapmak değil, mezun olduktan sonra iş piyasasına katılabilmelerini de sağlamak. Bunun için Doğrudan Eğitim Modelini, diğer bölüm ve programları da kapsayacak şekilde genişletiyoruz” dedi. Benzeri ziyaretlerle, kesişen kümeler dâhilinde kurdukları işbirliklerini geliştirmeyi amaçladıkları ifade eden Şahin, okulların yöneticileriyle istişarelerde bulundu ve lise düzeyindeki öğrencilerin eğitim aldıkları atölye ve üretim alanlarını inceledi. Şahin’e, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ayhan Özçifçi ve Prof. Dr. Engin Deligöz ile ASÜ Spor ve Sağlık Alanında İhtisaslaşma Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Lalehan Akyüz de eşlik etti.

 

Aksaray Organize Sanayi Bölgesi Bilim Teknik Koleji Müdürü Hüseyin Bilen ve okul yönetimi ile Aksaray Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Serdar Mızrak ve okul yöneticileri, ASÜ heyetine ziyaretleri münasebetiyle teşekkür etti.



Haberi Sesli Oku