Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

ANADOLU'NUN PARLAYAN YILDIZI MEDENİYETLER ŞEHR-İ AKSARAY İLK DEFA TBMM'DE MİLLETİN KÜRSÜSÜNDEN GÜR SESLE TANITILDI

ANADOLU

Aksaray'ın tarihi serüveni 11 bin yıl önce yerleşik hayata geçilen ve ilk beyin ameliyatının yapıldığı Gülağaç ilçemize bağlı Kızılkaya köyümüzde bulunan Aşıklı Höyükte başlamıştır.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı; Aksaray ilinin tekrar vilayet oluşunun yıldönümünde bugün Partisi MHP Grubu adına gündem dışı söz alarak TBMM Genel Kurulu’nda “11 Bin yıllık kültür ve medeniyetler şehri, Anadolu Medeniyetinin ilk izlerini taşıyan, Selçuklu yadigarı, Osmanlı Sancağı, Şehr-i Süleha Aksarayın İl oluşunun 32.Yıl dönümü" Hakkında konuştu.

Vekil Kaşlı, Aksaray ilinin tekrar vilayet oluşunun tarihi gelişiminin anlatırken, bunun yanı sıra medeniyetler şehri Aksaray'ı ilçeleriyle birlikte tarihi ve kültürel yönlerini anlatarak, Aksaray'ın bir çok bilinmeyen yönlerini açıklayarak şehrimizin tanıtımına büyük katkılar sunmuştur.

Milletvekili Kaşlı Genel Kurula yaptığı konuşma da ise şöyle devam etti;

Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri

Bugün Aksaray’ımızın vilayet oluşunun 32. yıl dönümü. 15 Haziran 1989'da bu salonda 56 yıllık hasret son bulmuş ve 1933'e kadar vilayet olan evliyalar diyarı, medeniyetlerin beşiği, batıyla doğunun, kuzeyle güneyin kesişim noktasında bulunan Aksaray’ımız il olma hakkını yeniden kazanmıştır. 

O tarihte bu sıralarda oturan o günün milletvekilleri ve 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal başta olmak üzere basından, bürokratına, sivil toplum kuruluşlarımızdan, sivil toplum platformlarına emeği geçen herkese TBMM kürsüsünden bir kez daha teşekkür ediyor ve hayatta olanlara sağlıklı uzun ömürler, rahmeti rahmana kavuşanlara Yüce Allah’tan rahmet diliyorum. Kabirleri nur, mekânları cennet olsun.

Kıymetli Milletvekilleri;

Aksaray, tarihi ve kültürel birikimi ile her dönemde siyasi, askeri, iktisadi ve kültürel yönden önemli bir merkez olma özelliğini korumuş, tarih boyunca insanlığın büyük hadiselerine sahne olmuştur. Sizlere, Hitit, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu, Karaman ve Osmanlı gibi güçlü medeniyetleri görerek Cumhuriyet dönemine kadar gelmiş bu güzel şehrimizden bahsetmek istiyorum.

Aksaray'ın tarihi serüveni 11 bin yıl önce yerleşik hayata geçilen ve ilk beyin ameliyatının yapıldığı Gülağaç ilçemize bağlı Kızılkaya köyümüzde bulunan Aşıklı Höyükte başlamıştır. 

Aksaray güçlü tarihi ve kültürel birikiminin yanında; ilçe olması için kanun teklifi verdiğimiz ve Kıymetli Aksaray Valimizin tabiri ile Türkiye’nin Davos’u olmaya aday doğa harikası Helvadere kasabasıyla, havasıyla suyuyla Hasandağı, Aksaraylının ise “Huzur Dağı”, Ihlara Vadisi,  Tuz Gölü, Narlı Göl gibi harikulade tabii güzellikleri; kaya oyma mimari yapıları, yeraltı şehirleri, kervansarayları, cami, türbe ve tarihi şahsiyetleri ile aynı zamanda turizm alanında da Kapadokya Bölgesinin en gözde şehirlerden biridir.
 
Özellikle Eski adı ‘Güzel Su’ anlamına gelen Gelveri olan Güzelyurt ilçemizle birlikte dünya kanyonu Ihlara Vadimiz her yıl 1 milyonun üzerinde yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır.

Hasandağımızın kuzeybatısında yer alan ve tarihin en önemli Kervansaraylarından birine sahip olan Sultanhanı ilçemiz de binlerce el dokuması halı tezgâhı ile yılın 365 günü üretime katkı sağlamaktadır. 

Tuz Gölü ile iç içe olan ve Anadolu Selçuklularından kalma Ulu Camii’siyle Eskil ilçemizinde tarihi çok eskilere dayanmaktadır.

Bugün itibariyle, 11 bin yıllık kültür ve medeniyet şehri Aksaray, sahip olduğu değerleri gelecek kuşaklara aktararak kendisini daha iyi tanıtabilmenin gayretiyle birlikte, gelecekle ilgili daha büyük hedefler belirlemektedir. Gelişen sanayisi, tarım, ticaret ve turizm potansiyeli ile ülkemizin en zinde şehirlerinden biri olan Aksaray, Anadolu’nun parlayan yıldızıdır.Bu kıymetli tabi güzelliklerimize doğal zenginliklerimize göz diken hainler tarihin her döneminde olduğu gibi bundan sonrada olacaktır. 
10 gün önce vadinin başlangıcına Ihlara Kasabamıza defnettiğimiz Şehit Uzman Çavuş Şahin SARILMAZ kardeşimizi uğurlarken binlerce Ihlaralı aynı anda ‘ŞAHİNLER ÖLMEZ, VATAN BÖLÜNMEZ’ diye haykırırken Şahin’imizin babası arkadaşımız Şenol SARILMAZ sıkılı yumruklarıyla Ihlara Vadisinden yankılanan ‘Vatan Sağolsun!’ haykırışıyla içteki ve dıştaki hainlere en ağır cevabı vermiştir. Bizler de yaşadığımız bu kadim coğrafyanın kıymetini biliyor, tarihimizden aldığımız güçle geleceğe emin adımlarla yürüyoruz. 

Sarıyahşimizden,  Ağaçörenimize,  Ortaköyümüzden,  Merkez İlçemize sizlerle iç içe, yaşayan ve çalışma ekibimizle birlikte gece gündüz demeden dertlerinizle dertlenmeye, çözüm üreterek cevap verme gayretiyle, iyi ve kötü gününüzde mutluluğunuzu ve acınızı paylaşmaya yanınızda, yakınınızda olmaya devam edeceğimizi meclis kürsüsünden bir kez daha dile getirmek istiyorum.

Bu vesileyle 15 Haziran 1989 yılında yeniden vilayet olan Aksaray’ımızın vilayetlik yıl dönümünü bir kez daha kutluyor, Aksaray’ın vilayet olmasında ve gelişiminde emeği geçen; Organize ve orta ölçekli sanayicisiyle, esnafıyla, çiftçisiyle birlik beraberlik içinde Anadolu’nun özü Aksaray için gönül birliği ile çalışan çabalayan Valimizden il Belediye Başkanımıza, ilçe ve belde belediye başkanlarımızdan muhtarlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımızdan bürokratlarımıza ve bütün hemşehrilerime minnet ve şükranlarımı sunuyorum. 

Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum." diyerek konuşmasını bitirdi.



Haberi Sesli Oku