Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

BUGÜN EVLATLARIMIZI ANMAYA GELENLER HAYIRLI, GELMEYENLER İSE HAYIRSIZDIR!!!

BUGÜN EVLATLARIMIZI ANMAYA GELENLER HAYIRLI, GELMEYENLER İSE HAYIRSIZDIR!!!

2008 yılında bu konuda başlattığımız ve ihale aşamasına gelen kampanyamıza ilham veren1. Meclisin Burdur üyesi Soysallı İsmail Süphi yi ise gıyaplarında yapacağımız dualarla anacağız.

Bu günde 1984’den itibaren 25 yıldır aralıksız olarak sürdürülen Aksaray lı olup ta hizmetleriyle birimizin bin olmasını sağlayanlarla, ilimizden olmamalarına rağmen görevleri esnasında Aksaray’a hizmet edenlerin bir kısmı Ervah Kabristanlığındaki kabirleri başında, bir kısmı ise burada yapılacak dua ile gıyaplarında anılacaklar.

   Konu ile ilgili olarak bilgi veren ve 1994’den itibaren her yıl Aralık ayının 24’ünde  vefa gösterip katılanlarla birlikte anma programını düzenleyen Gazeteci-Yazar Ali Genç ilimizin tüm atanmış ve seçilmişleriyle Meslek Odaları ve  STK yetkililerini yapılacak programa katılmaları için Öğle Namazından sonra Ervah Kabristanlığı Somuncu Baba Camisinin önüne davet etti.

    Yapılacak anma programıyla ilgili olarak bilgi veren Genç” Dönemin ANAP Grup Başkan vekili Raşit Daldal,  vilayetlik mücadelemizin kıvılcımını 1987 yılının Ramazan Bayramı gazetesinde birlikte çaktığımız ve kanunun TBMM’sinde kabul edilmesine kadarda bu mücadelemizi birlikte bize  destek olanlarla aralıksız olarak yürüttüğümüz.

  Vilayet olmamızdan sonrada ihtiyacımız olan hizmetlerin alınması için birlikte çalıştığım Gazeteci-Yazar  can kardeşim ve meslektaşım merhum Çapan Tekeli’yi.

     Köşe yazılarıyla geçmişimize ayna olan Gazeteci-Yazar merhum Mahir Südemen hocamızı, hayatını Aksaray’ımızın birinin bin olmasına adayan İl Genel Meclisimizin ilk seçimle gelen başkanı olan eğitimci-siyasetçi İsmail Baysal ile yine kaçtığı Bulgaristan’dan Aksaray’a geldiği andan ömrünün sonuna kadar memleketimize maddi ve manevi sayısız hizmetler veren Kaşif Nalbantoğlu’nu kabirlerinin başında.

   Aksaray’ı 300 yıl içtiği ırmak suyundan kurtarmasının yanında ilimize birçok hizmetle veren Sultan Abdülhamit Hanın başyaveri Ortaköylü Hacı Ali Paşa’yı, Aksaray’ımızın 1. İlçelik esaretinden kurtarılmasını sağlayan 40 Numaralı kanun teklifini veren BMM başkanı ve Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü.

  Aksaray’ın hiçbir zaman hak etmediği, asla ve asla da hak etmeyeceği  1845-1920 arasında 75 yıl süren 1.İlçelik esaretinden kurtulmasını sağlayan kanunun çıkartılmasının  sağlanması başta olmak üzere Aksaray şehri ve genelinde başta Azmi Milli Un Fabrikası, Vilayet meydanındaki üç tarihi bina, Aksaray Lisesi, Halk Kütüphanesi ve vilayet matbaası binası ile  Yollar idaresi binası olmak üzere  bir çok eserlerin oluşturulmasını sağlayan Vehbi  Çorakçı’yı,  Mamasun Barajını yaptıran ve  Topakkaya beldemizi kurduran Medeni Berki.

    1 Nisan1964 tarihinde verdiği  Aksaray’ın il olması konusundaki teklifiyle konuyu gündeme getiren verilen teklifi Meclis Bütçe ve İç İşleri Komisyonlarında kabul edilen ,fakat Adana milletvekili  Kemal Sabriibrahimoğlunun muhalefet şerhi nedeniyle kanunlaşmayan teklifi veren Oğuz Demir Tüzün’ü.

   Aksaray’ımızın 2. İlçelikten kurtarılmasının baş mimarı Mehmet Altınsoy’la, 8. Cumhurbaşkanımız milletimizin Şehit Başbakan Adnan Menderes’ten sonraki 2. Adamı olan Turgut Özal’ı

     Yeri doldurulamayan Mülkiyeli Kaymakam Yüksel Özden, görevi boyunca başta Milli eğitim yatırımları olmak üzere o zamanki Aksaray ilçesine kazandırdığı hizmetleriyle Niğdeliler tarafından “Aksaray’ın Valisi” olarak isimlendirilen resmiyette olmasa da pratikte de Aksaray geneline yapılmasına vesile olduğu hizmetleriyle ilk Valimiz olan şimdiye kadar Aksaray’da görev yapan bir çok valinin toplamından fazla hizmet eden Vali Ünal Özgödek ve yıllarca ilimiz genelinde  sahada yaptığı araştırmalar, ayrıca ülkemiz genelindeki Kütüphaneler ile Arşivlerde yaptığı çalışmayla elimizdeki en kapsamlı Aksaray Tarihini Yazan Tarihçi merhum İbrahim Hakkı Konyalıyı.

   Aksaray’ın 1. Vilayetliğinde Vehbi Çorakçı ile Atatürk’ü tanıştırıp vilayetliğimizin yolunun açılmasını sağlayan Doktor Adnan Adıvar ve eşi Halide Edip Adıvar ile vilayetlik kanunu görüşülürken yaptığı konuşmayla Aksaray’ın istikbali için Çakmak Tren istasyonuna demir yolu ile bağlanmasını isteyerek 2008 yılında bu konuda başlattığımız ve ihale aşamasına gelen kampanyamıza ilham veren1. Meclisin Burdur üyesi Soysallı İsmail Süphi yi ise gıyaplarında yapacağımız dualarla anacağız.

    Bu toplantıya ilimizin tüm atanmış ve seçilmişlerimizle Meslek Odaları ve STK yetkilileriyle mensuplarını ve Gazetecilerini ahde vefanın gereğini yapmaları için bekliyoruz” dedi.



Haberi Sesli Oku