E-İMZA VE E MÜHÜR ARTIK AKSARAY’DA KOLAYCA SAHİP OLABİLİRSİNİZ

E-İMZA VE E MÜHÜR ARTIK AKSARAY’DA KOLAYCA SAHİP OLABİLİRSİNİZ

NEDEN E-İMZA VE E-MÜHÜR OLMASI GEREKİYOR

 

E-İMZA NEDİR? 
E-İmza elektronik ortamda oluşturulan dokümanların imzalanmasında kullanılan ve elektronik işlemlerde gönderilen bilginin gönderim sırasında değişmediğini, gönderen kişiye ait olduğunu ve inkar edilemeyeceğini garantileyen sayısal verilerdir.    5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu’na göre E-İmza; başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veriyi ifade eder.  E-İMZA HUKUKSAL GEÇERLİLİĞİ
E-imza, el ile  atılan ıslak imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahiptir. E-imza, elektronik işlemlerde gönderilen bilginin gönderim sırasında değişmediğini, gönderen kişiye ait olduğunu ve inkar edilemeyeceğini garantiler. E-imza elektronik ortamda gerçekleşen işlemlerde kişilerin kimlik bilgilerinin doğruluğunu garantiler. E-imza gerçek kişiler adına oluşturulur. Kurumlar adına elektronik imza oluşturulamaz. Kurumda çalışan gerçek kişiler adına elektronik imza oluşturulabilir.

E-İMZANIN KULLANMANIN FAYDALARI
E-İmza kağıt ve kargo masrafı gibi giderlerden tasarruf sağlamaya olanak sağlar.  İnternet bağlantısı ve bilgisayar aracılığı ile  e-imza kullanılarak imzalama işlemleri zaman ve  mekandan bağımsız olarak gerçekleştirilebilir.  Özel Sektör ve kamu uygulamalarında e-imza ile gerçekleştirilebilen işlemler bireylerin zamandan tasarruf etmesine olanak sağlar.  E-MÜHÜR NEDİR? 
Elektronik Mühür, kurum ve kuruluşların elektronik ortamdaki dijital kaşesidir. e-Mühür, resmi mühür dahil her türlü fiziki mühür ile aynı hukuki geçerliliğe sahiptir.   5070 sayılı kanun uyarınca e-Mühür, Elektronik belgenin ya da verinin elektronik mühür sahibi tarafından oluşturulduğunu, belgenin veya verinin kaynağını ve bütünlüğünü garanti eden delil kaydıdır.   Elektronik mühür ve elektronik imza farklı ürünlerdir. e-İmza gerçek kişi / bireylere verilirken, e-Mühür tüzel kişi / kurumlara verilmektedir. e-Mühür sertifikası e-İmza yerine geçmez.   Elektronik mühür, mali mühürün kullanılmakta olduğu tüm işlemlerde kullanılabilecektir. Bu işlemlere ek olarak Elektronik Yazışma Paketi (EYP 2.0) gibi uygulamalarda da kullanılabilecektir.
E-MÜHÜRÜN HUKUKSAL GEÇERLİLİĞİ
Elektronik Mühür, devlet tarafından yetkilendirilmiş Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı ( ESHS) ‘lerden alınır. 
Elektronik mühür, elektronik belgenin veya verinin mühür sahibi tarafından oluşturulduğunu, belgenin veya verinin kaynağını ve bütünlüğünü garanti eden bir delil kaydıdır. 
Güvenli elektronik mühür, resmî mühür dâhil her türlü fiziki mühür ile aynı hukuki niteliği sahiptir.

E-MÜHÜRÜN AVANTAJLARI NELERDİR
Yalnızca kurum tarafından bildirilen yetkililer tarafından kullanılabilir dolayısıyla yetki sahibi olmayan kişilerce kurum adına işlem yapılmasını engeller.    Elektronik ortamda gerçekleştirilen belge paylaşımında tarafların kurumsal kimliklerinin güvenli şekilde tanımlanmasını ve doğrulanmasını sağlar.    Akıllı kart okuyuculara veya gerekli olması durumunda HSM cihazlarına yüklenebilmesi ile iş süreçlerini kolay ve hızlı bir hale getirir.
PRESTİJ EĞİTİM VE DANIŞMANLIK AKSARAY TÜBİTAK ACENTASI FALİYETE GİRMİŞTİR.