Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Eskil tatlı suya kavuşacak.

Eskil tatlı suya kavuşacak.

Eskil tatlı suya kavuşacak.

 
Ak Parti Milletvekili İlknur İnceöz konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada; “ Eskil’ de tatlı su temin hattı ve tuzlu su deşarj hatlarının inşaat faaliyetlerinin büyük ölçüde tamamlandığını, Tuz Gölü havzasında 2017-2018 yıllarında genişletme proje kapsamında hazırlanan “Çevresel Etki Değerlendirmesi” (ÇED) ve Dünya Bankası Çevre ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ESIA)’nın çalışmalarının tamamlandığını bildirdi. 
İnceöz;  Bu çalışmalar kapsamında yapılan bilgilendirme toplantılarında, proje çalışmaların da çevreye karşı çok hassas olunduğunu vurgulayarak, boru hattı güzergâhları ve iş takvimi, ilgili kurumlarımız aracılığıyla önceden vatandaşlarımız ile paylaşılmıştır.
İnceöz açıklamasında, bilindiği üzere söz konusu proje kapsamında yapımı devam eden tuzlu su hattı deşarj noktasının mera alanlarına zarar verdiği, arazi eğiminin deşarj noktasında başlamadığı, bu yüzden çevreye tuzlu su taşkınları olacağı ve küçükbaş hayvan otlaklarının olumsuz etkileneceği öne sürülmüştür.
Konu ile ilgili olarak, Eskil Belediye Başkanlığı, Aksaray İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği ve vatandaşlarımıza proje ile ilgili detaylı bilgilendirme yapılmıştır. Deşarj noktası ile ilgili gerekli tüm yasal onaylar ilgili Bakanlıklarımız ve kuruluşlardan alınmış, gölü besleyen kurumuş dere yataklarındaki doğal akışın etkilenmemesi için proje ayrıntılı olarak değerlendirilmiştir. Endemik (nadir) bitkiler ile ilgili Çevre Bakanlığı ve Dünya Bankası uzmanlarının hassasiyetleri göz önünde bulundurularak, bu bitkilerin yayılımlarına katkıda bulunmak amacıyla yeni deşarj noktasının yeri tespit edilmiş ve sonuç olarak, endişe duyulacak bir durum olmadığı hususunda mutabık kalınmıştır.
Ayrıca, devam eden projemizin yansıması olarak; Tuz Gölü’nün güney bölümü ile habitatın olumlu yönde değiştiği belirlenmiştir. Deşarj noktalarının tespitinde, ekolojiyi olumsuz etkileyebileceği düşünülen hususlar göz önünde bulundurulmuş ve gerekli önlemler alınmıştır. Ayrıca deşarj noktası seçilen bölgenin göle olan konumu ve doğal dere yatakları ile olan bağlantısı gibi kritik hususlar da ilgililer ile paylaşılmıştır.
Ak Parti iktidarı olarak Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde ülkemize, milletimize ve ilimize bugüne kadar olduğu gibi, bu projemizde de vatandaşlarımızı ve çevreyi önceleyen bakış açısıyla hareket etmekte ve çalışmalarımızı gerçekleştirmekteyiz. Bundan sonra da ortaya çıkabilecek olası sorunlara karşı mevcut duyarlılığımızla hareket ederek konun takipçisi olacağımızı bildirir, saygılarımı sunarım.” dedi.


Haberi Sesli Oku