Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

KADINA ŞİDDETE HAYIR!

KADINA ŞİDDETE HAYIR!

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Öğretim Görevlisi Dr. Ahmet Duman, 2008-2019 yılları arasında Türkiye’de 3 bin 185 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü söyledi.

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Öğretim Görevlisi Dr. Ahmet Duman, 2008-2019 yılları arasında Türkiye’de 3 bin 185 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü söyledi.

 

SHMYO tarafından hazırlanan “Kadına Yönelik Şiddet” isimli konferansta “Tarihte ve Günümüzde Kadın” başlıklı bir sunum yapan Dr. Duman, tarihin eski zamanlarından beri kadınların farklı pek çok sorunla karşılaştığına dikkat çekerek, “Örneğin; Hint geleneğinde kadın, erkeğin mutlak egemenliği altında yaşıyordu… Çin ve Japon geleneğine göre ise kadın, ıslah edilmesi gereken bir varlıktı ve asli görevi kocasına ve akrabalarına yardımcı olmaktı... Eski Yunan ve Roma’da kadın, alınıp satılan bir eşya gibi görülüyordu… Cahiliye döneminde de kız çocukları diri diri toprağa gömülüyordu… Tüketim toplumuna dönüşüm, sosyal statü ve daha fazla refah gibi eğilimlerin ön plana çıktığı modern zamanlarda da kadınlar birçok sorun yaşıyor ve bunların şiddet, ekonomik bağımsızlık, toplumsal rol ve cinsellik üzerine yoğunlaştığı görülüyor” dedi. Şiddet probleminin artarak devam ettiğini ve dünyada her yıl 1 milyon 600 bin kadının şiddet nedeniyle hayatını yitirdiğinin tahmin edildiğini kaydeden Dr. Ahmet Duman, şiddetin kendi içinde fiziksel, sosyal, ekonomik, sözel, duygusal ve cinsel şiddet olarak ayrıldığını vurguladı. Türkiye’deki mevcut durumdan da söz eden Duman, “Ülkemizde -kayıt altına alınabilen verilere göre- maalesef her beş kadınından ikisi fiziksel şiddet görmektedir. 2008-2019 yılları arasında ülkemizde 3 bin 185 kadın kocası, arkadaşı, akrabası, abisi ve hatta babası olan erkekler tarafından öldürüldü. Sadece 2019 yılında erkekler tarafından öldürülen kadınların sayısı 474. Bir de, medyada yer almadığı ve ‘kol kırılır yen içinde kalır’ anlayışı gibi nedenlerden dolayı adı dahi bilinmeyen, kendisini ifade etmeyen, edemeyen bir kitle var…” Konuşmanın ardından Kaniye Gökmen, Elif Nur Işık, Züleyha Öztürk, Rumeysa Memiş, Asena Küpeli, Sema Yayla, Gözde Onay ve Mevlüt Korkmaz isimli öğrenciler sahneye geldi. Türkiye’yi sarsan Emine Bulut, Ceren ve Özgecan cinayetleri ile çocuk gelin, şiddet mağduru tüm kadınlar ve kadına şiddete karşı duran Kadir’in hikâyesini etkileyici bir performansla sahneleyen öğrenciler, toplumsal bir eleştiri ile çarpıcı mesajlar aktardı. Performanslar gözyaşları ile takip edildi.

 

Program, SHMYO Müdürü Doç. Dr. Remzi Kuzuoğlu’nun teşekkür konuşması ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Engin Deligöz’ün okulun kadın çalışanlarına ve programın düzenlenmesine katkı sunanlara çiçek ve belge takdim etmesinin ardından sona erdi.



Haberi Sesli Oku