Kaldırımdaki Engeller Engellileri Zorluyor: Aksaray'da Yaşanan Sorun Gündemde
Aksaray'ın Ereğli Kapı Mahallesi'nde, Selçuk Bulvarı üzerindeki kaldırımda bulunan bir elektrik direği ve Aksaray Belediyesi'ne ait ekmek büfesi, engelli bireylerin ve onlara refakat edenlerin günlük yaşamını zorlaştırıyor. Kaldırımın daraldığı bu noktada, tekerlekli sandalye kullananlar ve hareket kısıtlılığı olan kişiler için geçiş neredeyse imkansız hale geliyor.
Engelli bir yakınının dile getirdiği bu sorun, kentteki engelsiz ulaşım eksikliğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Vatandaş, "Bu kaldırımı her kullandığımızda zorluk çekiyoruz. Diğer şehirlerde belediyeler ve kurumlar bu konulara dikkat ederken, maalesef Aksaray'da kimse umursamıyor," diyerek tepkisini dile getirdi.
Yetkililere seslenen engelli yakını, "Unutmayalım ki her sağlam kişi bir engelli adayıdır. Yetkililere sesimizi duyurun, engellilere engel olmasınlar," çağrısında bulundu. Bu çağrı, şehir planlaması ve altyapı çalışmalarında engelli erişilebilirliğinin önceliklendirilmesi gerektiğini vurguluyor. Engelli bireylerin toplumun bir parçası olarak aktif ve bağımsız bir şekilde yaşayabilmeleri için bu tür fiziksel engellerin ortadan kaldırılması büyük önem taşıyor.
Bu durum, Aksaray'daki yetkililerin, engelli vatandaşların şehirde rahatça hareket edebilmesi için gerekli düzenlemeleri yapması yönündeki beklentileri artırıyor. Kaldırımdaki bu iki engel, sadece bir geçiş sorunundan öte, engellilerin toplumsal hayata katılımlarını kısıtlayan bir bariyer olarak görülüyor.