KURAKLIK VAR ANCAK DARLIK, KITLIK YOK

KURAKLIK VAR ANCAK DARLIK, KITLIK YOK

BAKAN PAKDEMİRLİ HATAY’DA BUĞDAY HASADINA KATILDI

PAKDEMİRLİ:

"BUĞDAYDA TÜRKİYE KENDİ KENDİNE YETEN BİR ÜLKE"

"MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ İÇİN AŞILAMA BAŞLADI"

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Hatay programı kapsamında buğday hasadına katıldı. Bakan Pakdemirli burada yaptığı açıklamada buğday stratejik bir ürün olduğuna vurgu yaparak, ülkemizin yeterli stoğunun mevcut olduğunu, herkesin içinin rahat olması gerektiğini ve buğday konusunda Türkiye'nin kendi kendine yeten bir ülke konumunda olduğunu belirtti.

PİYASA DENGESİ VE REGÜLASYONU SAĞLANACAK

Hasat döneminin başladığını ifade eden Pakdemirli "TMO üreticilerimizi memnun edecek üretici dostu alım fiyatları açıklıyor. Makarnalık buğdayın alım fiyatı yüzde 36 arışla  tonu 2.450 TL, ekmeklik buğday yine yüzde 36 artışla 2.250 TL, arpa yüzde 37 artışla 1.750 TL olarak belirlendi. Ton başına 275 TL'yi bulan bir destek. Bakanlık olarak piyasayı yakından takip ediyoruz. Piyasa dengesi ve regülasyonu sağlanacak. İlk günlerde borsalarda verilen fiyatlar gerçekçi değil" değerlendirmesinde bulundu.

TMO ÖNCELİKLE İÇ PİYASADAN ÜRÜN ALACAK

TMO'nun öncelikle iç piyasadan ürün alacağını söyleyen Bakan Pakdemirli "Üreticiyi memnun ettik, koruduk, tüketicileri de kollayacağız. Yem maliyetlerini kontrol altında tutacağız. TMO hasat sonu satış fiyatları, başa baş maliyetlerle açıklanacak. Stok takviyesi için yetkimiz var ve gerekli olan her türlü tedbirleri alacağız" diye konuştu.

MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ İÇİN AŞILAMA BAŞLADI

Yaşanan pandemi sürecinde üretimin devamı için gerekli tedbirleri almaya devam ettiklerini söyleyen Pakdemirli "Tedbirlerimiz bu yıl da sürüyor. Mevsimlik tarım işçileri için aşılama başladı. Tarımda diğer meslek mensuplarının kademeli aşılanması için de Sağlık Bakanlığı ile görüşmelerimiz sürüyor" diye konuştu.

Pakdemirli daha sonra, Reyhanlı Barajı Takviye Tesisleri şantiye alanında ve Belen'de geçen yıl Ekim ayında meydana gelen orman yangını sahasında incelemelerde bulundu. Bakan Pakdemirli ayrıca meydana gelebilecek yangınlar için köylerde hızlı müdahale imkânı verecek su tankerlerini muhtarlara teslim etti.

REYHANLI AMİK OVASINA BEREKET KATACAK

Reyhanlı Barajı Takviye Tesisleri şantiyesinde incelemelerde bulunan Bakan Pakdemirli yaptığı açıklamada Karasu Nehrine regülatör yapısı ve 36 km iletim kanalı kurulacak. Tesisler Amik Ovasına bereket katacak" dedi.

Amik ovasında 600 bin da alanın sulanacağını belirten Pakdemirli "452 milyon TL zirai gelir artışı sağlanacak ve 53 bin ilave istihdam yaratılacak. 200 bin da tarım arazisi taşkınlardan korunacak" diye konuştu.

Tesisin Reyhanlı Barajı'nın ana su kaynağını oluşturacağını belirten Pakdemirli "Yıllık 239 milyon m3 su derive edilecek.  Projede % 33 fiziki gerçekleşme sağlandı.  Proje kapsamında 2 tünel var ve bunlardan T1 tüneli 1.373 m, T2 tüneli ise 2 bin 29 m uzunluğunda. 2021'de tünellerin kazı ve destekleme imalatları tamamlanacak" değerlendirmesinde bulundu.

BELEN YANGIN SAHASI İNCELEME

Geçen yıl 9 Ekim'de Belen'de İssume sitesi yanında saat 10.15'te başlayan yangına ilk müdahale 10.20'de yapılmış ve 2 gün sonra 11 Ekim saat 16.30'da kontrol altına alınmıştı. 54 saat süren yangında 669 hektar alan zara görmüş, yangına 955 kişi, 5 helikopter, 2 uçak ve 155 araç müdahale etmişti.

Yangının ardından yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Bakan Pakdemirli konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

BELEN YANGIN SAHASINDA 1 MİLYON 200 BİN FİDAN TOPRAKLA BULUŞACAK

Yangında zarar gören ağaçların sahadan çıkarıldığını ifade eden Bakan Pakdemirli "Öncelikle sahada arazi hazırlığı çalışmalarına başlandı. Arazinin yüzde 50'lik kısmında fidan dikimi tamamlanarak 650 bin fidan dikildi. Ayrıca alana 800 kg tohum ekildi. Sahanın kalan kısmına son baharda 550 bin fidan daha dikerek, toplamda 1 milyon 200 bin fidanı bölgede toprakla buluşturmuş olacağız" diye konuştu.

2020'DE HATAY'DA ORMAN YANGINLARINDA 4 BİN 978 HEKTAR ALAN ZARAR GÖRDÜ

Açıklamasında geçtiğimiz yıl meydana gelen orman yangınlarına da değinen Bakan Pakdemirli "2020 yılında Hatay genelinde 101 yangında 4 bin 978 hektar alan zarar gördü. Bu zararın 4 bin 878 hektarı Samandağı, Belen ve İskenderun yangınlarında oluştu. Bu 3 yangında 25 'i hava aracı olmak üzere toplam 1.127 araç, 2 bin 400 personel 183 saat süreyle mücadele etti. Hava araçları 28 bin ton, kara araçları 43 bin ton su attı, 200 km yol yapıldı" dedi.

Yangınların gerçekleştiği alanda arazinin % 70 oranında tamamlandığını vurgulayan Bakan Pakdemirli "Bu arazilere 2 bin 500 kg tohum ekildi, 1 milyon 250 bin fidan dikildi. Sahaların kalan kısmına da son baharda 4 milyon 750 bin adet daha fidan dikilerek toplamda 6 milyon fidan toprakla buluşturulmuş olacak.

2021 yılında meydana gelen yangınlar konusunda da açıklama yapan Pakdemirli "22 adet yangında 38 hektar alanın zarar gördüğünü belirterek, Hatay ormanlarının insansız hava araçları ile gözetleneceğini söyledi.

SU TANKERLERİ YANGINA HIZLI MÜDAHALE İMKÂNI SAĞLAYACAK

Bakan Pakdemirli programı kapsamında OGM ve Hatay Valiliğince organize edilen traktör monteli su tankeri dağıtım törenine de katıldı.

Bakan Pakdemirli programda yaptığı açıklamada toplam 30 adet su tankeri dağıtılacağını belirterek, işlemleri tamamlanan 3 bin litre kapasiteli 7 adet tankerin bugün Belen İlçesine bağlı Müftüler, Soğukoluk, Benlidere Mahallerine, İskenderun ilçesine bağlı Azganlık ve Kaledibi mahallerine, Arsuz ilçesine bağlı Nergizlik Mahallesine ve Payas İlçesine bağlı Sincan Mahallesine teslim edileceğini belirtti.

Muhtarların tankerleri yaz boyunca içi su dolu vaziyette yangına hazır şekilde bekletmeleri gerektiğine dikkat çeken Bakan Pakdemirli. Tankerlerin köylerde yangına hızlı bir şekilde müdahale imkânı sağlayacağını sözlerine ekledi.