Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

SALI GÜNÜ ERVAHTA AKSARAYIN HAYIRLI EVLATLAR VE ADAMLARI ANILACAK!!!

SALI GÜNÜ ERVAHTA AKSARAYIN HAYIRLI EVLATLAR VE ADAMLARI ANILACAK!!!

SALI GÜNÜ ERVAHTA AKSARAYIN HAYIRLI EVLATLAR VE ADAMLARI ANILACAK!!!

Gazeteci-Yazar merhum Çapan Tekeli’nin ve birlikte 24 Aralık 1993’te geçirdikleri elim trafik kazasında vefat eden Mimar Ahmet Taner’inin kabirleri başlarında ölümlerinin ilk seneyi devriyesinde başlayan ve daha sonra ise Aksaray a maddi ve manevi hizmetleri olanların her geçen yıl ilave edilen Aksaray’ın Hayırlı evlatları  ve Aksaraylı olmasalar da görevleri esnasında Aksaray’ımıza maddi ve manevi hizmetleri bulunanlar 24 Aralık Salı günü öğle Namazının ardından  Ervah Kabristanlığında anılacaklar.

   1994’den itibaren 24 yıldır bu anma programlarını kesintisiz olarak yapan ve her geçen gün yeni hizmet edenleri listeye katarak sayılarını arttırarak kendisini bu anma prağramlarında yalnız bırakmayanlarla devam ettiren Gazeteci-Yazar Ali Genç bu sene düzenleyecekleri 25. anma programıyla ilgili verdiği bilgide;

   ” Dönemin ANAP Grup Başkan vekili Raşit Daldal,  vilayetlik mücadelesinin ilk kıvılcımını 1987 yılının Ramazan bayramı gazetesinde birlikte yaktığımız ve kanunun 15 Haziran 1989 günü TBMM’sinde kabul edilmesine kadarda bu mücadelemizde bize Aksaray’la birlikte Ankara, Konya ve İstanbul’dan destek olanlarla aralıksız olarak yürüttüğümüz, Vilayet olmamızdan sonrada ihtiyacımız olan hizmetlerin alınması için birlikte çalıştığım Gazeteci-Yazar  can kardeşim ve meslektaşım merhum Çapan Tekeli’yi.

     Köşe yazılarıyla geçmişimize ayna tutan Gazeteci-Yazar merhum Mahir Südemen hocamızı, hayatını Aksaray’ımızın birinin bin olmasına adayan İl Genel Meclisimizin ilk seçimle gelen başkanı olan eğitimci-siyasetçi İsmail Baysal ağabeyle, yine kaçtığı Bulgaristan’dan Aksaray’a geldiği andan ömrünün sonuna kadar memleketimize maddi ve manevi sayısız hizmetler veren Ömer Kaşif Nalbantoğlu’nu kabirlerinin başında.

   Aksaray’ı 300 yıl içtiği ırmak suyundan kurtarmasının yanında ilimize birçok hizmetle veren Sultan Abdülhamit Hanın başyaveri Ortaköylü Hacı Ali Paşa’yı, Aksaray’ımızın 1. İlçelik esaretinden kurtarılmasını sağlayan 40 Numaralı kanun teklifini veren BMM başkanı ve Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü.

  Aksaray’ın hiçbir zaman hak etmediği, asla ve asla da hak etmeyeceği 1845-1920 yılları arasında 75 yıl süren 1.İlçelik esaretinden kurtulmasını sağlayan kanunun çıkartılmasının  sağlanması başta olmak üzere Aksaray şehri ve genelinde başta Azmi Milli Un Fabrikası, Vilayet meydanındaki üç tarihi bina, Aksaray Lisesi, Halk Kütüphanesi ve Vilayet matbaası binası ile  Yollar idaresi binası olmak üzere sayısız eserlerin oluşturulmasını sağlayan Vehbi  Çorakçı ’yı,  Mamasun Barajını yaptıran ve  Topakkaya beldemizi kurduran Medeni Berki.

    1 Nisan1964 tarihinde verdiği  Aksaray’ın il olması konusundaki teklifiyle konuyu gündeme getiren verilen teklifi Meclis Bütçe ve İç İşleri Komisyonlarında kabul edilen ,fakat Adana milletvekili  Kemal Sabriibrahimoğlunun muhalefet şerhi nedeniyle kanunlaşmayan teklifi veren Oğuz Demir Tüzün’ü.

   Aksaray’ımızın 2. İlçelikten kurtarılmasının baş mimarı Mehmet Altınsoy’la, 8. Cumhurbaşkanımız milletimizin Şehit Başbakan Adnan Menderes’ten sonraki 2. Adamı olan Turgut Özal’ı

     Yeri doldurulamayan Mülkiyeli Kaymakam Yüksel Özden, görevi boyunca başta Milli eğitim yatırımları olmak üzere o zamanki Aksaray ilçesine kazandırdığı hizmetleriyle Niğdeliler tarafından “Aksaray’ın Valisi” olarak isimlendirilen fiiliyatta olmasa da pratikte gerçekten de Aksaray’ın ilk Valisi olan Ünal Özgödek ve yıllarca ilimiz genelinde  sahada yaptığı araştırmalar, ayrıca ülkemiz genelindeki Kütüphaneler ile Arşivlerde yaptığı çalışmayla elimizdeki en kapsamlı Aksaray Tarihi kitabını yazan Tarihçi İbrahim Hakkı Konyalıyı.

   Aksaray’ın 1. Vilayetliğinde Vehbi Çorakçı ile Atatürk’ü tanıştırıp vilayetliğimizin yolunun açılmasını sağlayan Doktor Adnan Adıvar ve eşi Halide Edip Adıvar ile vilayetlik kanunu görüşülürken yaptığı konuşmayla Aksaray’ın istikbali için Çakmak Tren istasyonuna demir yolu ile bağlanmasını isteyerek 2008 yılında bu konuda başlattığımız kampanyamıza ilham veren1. Meclisin Burdur üyesi Soysallı İsmail Süphi yi ise gıyaplarında yapacağımız dualarla anacağız.

    Bu toplantıya ilimizin Mülki ve Mahalli yöneticileri başta olmak üzere tüm atanmış ve seçilmişleriyle Meslek Odaları ve STK yetkilileriyle mensuplarını ve Gazetecileri bekliyoruz” dedi.



Haberi Sesli Oku