TÜRKİYE
SANAYİ ESNAFINI TOKİ’YE EZDİRMEYECEĞİZ, BELEDİYE BAŞKANI’NI GÖREVE DAVET EDİYORUZ!
SANAYİ ESNAFINI TOKİ’YE EZDİRMEYECEĞİZ, BELEDİYE BAŞKANI’NI GÖREVE DAVET EDİYORUZ!
19 Ekim 2020 02:25
SON GÜNCELLEME: 19 Ekim 2020 02:25
SANAYİ ESNAFINI TOKİ’YE EZDİRMEYECEĞİZ, BELEDİYE BAŞKANI’NI GÖREVE DAVET EDİYORUZ!

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Ali Abbas Ertürk, Merkez İlçe Başkanı Esen Uz Sökmen ve  yöneticileri sanayi de açık alan esnafı olarak bilinen sanayi esnafını ziyaret ederek yıllardır devam eden yeni sanayi sitesi yer tahsisi problemi hakkında görüşmeler yapıp İl Başkanı Ali Abbas Ertürk konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 

Ertürk; “Esnafımızın yeni arsa tahsisi ile ilgili çok ciddi sıkıntıları bulunmaktadır. Biz CHP olarak 2 haftadır bu konuda muhatap arıyoruz. Muhatap bulamıyoruz. Esnafımız da karşısında bir muhatap bulamamaktadır. Muhattap TOKİ mi ? Aksaray Belediyesi mi ? Esnaf Sanatkarlar Odası mı ? çok ciddi bir belirsizlik var. TOKİ üzerinden esnaflarımıza çok yüksek fiyatla arsa tahsisi yapılırken, ödeme konusunda esnafımız ezilirken Aksaray Belediyesi “işin bizimle ilgilisi yok, biz bu işin dışındayız. “ diyerek topu taca atmaktadır. Aksaray Belediye Başkanı TOKİ burada esnafımızı ezerken tribünde oturup çekirdek çitleyemez. Belediyenin bir an önce bu işe sahip çıkmasını ve bu işi üstlenmesini istiyoruz. Ne kadar arsa tahsis edilecek belli değil, insanlara hangi noktalardan yer tahsis edilmiş belli değil, ödeme planı ile ilgili ciddi sıkıntılar var, ama belediye hiçbir şekilde bu işe girmiyor. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak TOKİ başkanlığına, Belediye ve TOKİ arasında yapılan sözleşmeyi bilgi edinme kanunu çerçevesinde tarafımıza iletmesini istedik. Aksaray Belediyesi’nden de TOKİ ile yapılan sözleşmenin bir örneğini istedik. Esnaf Sanatkarlar Odası’na da yazılı olarak başvurduk. Taleplerimize yazılı cevap bekliyoruz.

Kamuoyunun huzurunda Sayın Belediye  Başkanı’na ve diğer yetkililere soruyoruz;

  • Sanayi projesinde muhatap kim? Belediye işin neresinde ? TOKİ neresinde ? Esnaf Sanatkarlar Odası neresinde ?
  • Yeni sanayide açık alancılar diye tabir edilen esnafımıza ayrılan toplam metrekare ne kadar ?
  • Dağıtılan arsaların maliyeti ne kadardır ? Belediye bu arsaları hazineden ne kadara almıştır ? TOKİ’ye kaç liraya devretmiştir ? TOKİ , Esnaf SAnatkalar Odası’na ne kadara devretmiştir. ? Bu arsalar esnafımıza kaç liraya mal olacaktır?
  • Esnafımıza herhangi bir tebligat yapılmış mıdır ? Siz kiracı olabilirsiniz, mülk sahibi olabilirsiniz denildi mi ? Ödeme planları iletildi mi ? Böyle bir tebligatın yapılmadığını esnaflarımızla yaptığımız görüşmelerden biliyoruz. Devlet yönetiyoruz, ciddi bir iştir bu. Herkesin haberi vardı diye bir açıklama yapılmaktadır. Bu sadece çadır devletlerinde olur. Devletlerde yazışma olur, resmi kurumlarda yazışma olur, resmi bir bildirim olur, ona da bir cevap olur.
  • Mevcut sanayide mülk sahipleri ve kiracıların beyanları alınmış mıdır ? Ne kadar araziye ihtiyacınız var? Kullanım alanınız ne kadar ? Ve bu beyanlar doğru mudur ?
  • Talep edilen arsalardan yapılan kesinti eşit oranlarda mı yapılmıştır? Kesintiler herkesten eşit oranda mı yapıldı yoksa birinden 300 birinden 500 diyerek mi kesildi?
  • Aynı şirket ortağı olup farklı farklı odalara kayıtlı olan esnaflar tek bir şirket gibi mi değerlendirildi yoksa her bir ortak ayrı bir hak mı kazanmıştır ?
  • Yer tahsisi yapanlar içerisinde gerçekten hak sahibi olmadığı halde, göstermelik kira kontratları ile yer alanlar oldu mu ?
  • Organize sanayi esnafına tahsis edilen arsanın metrekaresi 93 TL’iken, daha zor durumda geçimini sağlayan küçük esnaf diye tabir ettiğimiz sanayi esnafına arsanın metrekaresini 175 liradan tahsis etmek reva mıdır ?

TOKİ burada hazineden alınan arsa üzerinden para kazanıp bu rakamları belirliyor. Soruyorum, TOKİ emlakçı mı ? Komisyoncu mu? Bu rakamlar OSB fiyatları ile kıyaslanarak makul bir noktaya çekilmesi gerekmektedir.

 

Belediye bunu TOKİ’ye sattı, yanlış ama olmuş diyelim. Peki TOKİ bu işlemi bizzat esnaflarımız ile yapmak yerine neden araya odayı aracı koyup %5’lik bir komisyonu esnafımızdan hangi ad altında almaktadır. Esnafın sırtından elde edilen haksız kazancın yarattığı mağduriyetin bir an önce giderilmesini istiyoruz. Bu konunun da sonuna kadar takipçisi olacağız.

 

Öte yandan ülkemiz tüm dünya ile birlikte çok özel bir dönem yaşıyor. Bu pandemi döneminde bir çok ülke esnafına kira yardımı vb adı altında yardım yapar iken bizim esnafımız bu salgından en çok etkilenen esnaf olmasına rağmen esnafımıza destek olunması yerine resmen köstek olunmaktadır. %35 peşinat %5 de komisyon %40 talep edilmektedir. Esnafımızı bu tutarı pandemi koşulları altında nasıl ödeyecek ? Esnafımızı,  almadıkları takdirde başkasına satılacağı söylenerek tehdit ederek borçlanmaya, çaresizliğe sürüklemektedirler. Bu tehdit ahlaksızlıktır, esnafımızı tehdit etmeye hiç kimsenin hakkı yoktur. Umarım bu bilgiler doğru değildir. Peşinatın bir an önce düşürülmesini, taksitlere sayılmasını ve TEFE – TÜFE oranı ile yapılan taksitlendirmenin de bir an önce düzeltilerek sabitlenmesini istiyoruz.

Yine Ödemeleri yapamayan esnaflarımızın da sıkıntısını giderecek yeni bir arsa tahsisi yapılacak mıdır ?

Esnaflarımıza arsalar dağıtılırken oda kaydına göre değil de sektörel bazda, iştigal ettiği alan ile ilgili aynı adalarda yapılarak esnaflarımız arasında doğacak haksız rekabetin kaldırılmasını, vatandaşın da hizmet alırken daha rahat alışveriş yapabilmesini sağlanmalıdır.

Kura çekimi de hangi yöntemle yapılacaktır? Bunun da netleşmesi gerekmektedir.

Tüm yaptığımız tespitleri ve sorduğumuz soruları günlerce esnaflarımızdan dinleyerek yaptık ve dile getirmekteyiz. Bu konuda endişelerimiz devam etmektedir. Bir çok söylenti var. Bu söylentileri ortadan kaldıracak tek şey, işin sahibinin işin başına geçmesidir. Aksaray Belediye Başkanı’nın gerekirse TOKİ Başkanı’nın karşısına oturup bu haksızlıkları gidermesini sağlamalıdır. Biz bu konudaki ödeme ile ilgili sıkıntıları Sayın Valimize ilettik. Valimize de ilgisinden dolayı teşekkür ediyorum. 

Diğer sanayi esnafımızın da yapılan yeri 2019 yılında teslim edilmesi gerekirken, 2020’nin sonuna gelmemize rağmen henüz bir teslim söz konusu değil. Yer bekleyen kiracı esnaflarımız çok zor durumdadır. Çünkü hem TOKİ’ye taksit ödemekte, hem de mevcut iş yerine kira ödemektedir. Kirasını bile zor ödeyen esnafımıza bu iki yükü birden yüklemek son derece adaletsizdir. Eğer sanayi inşaatının gecikmesi TOKİ’nin kusuru ise esnafın kirasını TOKİ, Müteaahidin kusuru ise de TOKİ müteahidlere esnafın kiralarını ödetmelidir. Kendi gecikmelerinin bedelini sanayi esnafına ödetmeden sorumluların iş başına bir an önce geçmelidir. Konunun hem hukuki, hem siyasi hem de kamuoyu yönünden takipçisi olacağız. Esnafımızı TOKİ’ye ve Aksaray Belediyesinin duyarsızlığına ezdirmeyeceğiz.

  



Haberi Sesli Oku