Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

SANAYİ İŞLETMELERİN DİKKATİNE

SANAYİ İŞLETMELERİN DİKKATİNE

BU KAPSAMDA SANAYİ SİCİL BELGESİ OLAN FİRMALARIMIZIN BELGE VİZELERİNİ KONTROL ETMELERİ, VİZE SÜRESİ GEÇEN FİRMALARIMIZIN BELGE ASLI İLE İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZE GELMELERİ VE BU VE DİĞER TÜM SANAYİ SİCİL KONULARINDA AŞAĞIDAKİ İLETİŞİM KANALLARINDAN İL MÜDÜRLÜĞÜ

Sanayi Sicil Belgesi olan işletmeler, 30 Nisan 2020 tarihi saat 24.00’e kadar Yıllık İşletme Cetvellerini sanayisicil.sanayi.gov.tr adresinden elektronik ortamda girmeleri gerekmektedir. Zorunlu hallerde taahhütlü posta, kargo, faks, elektronik posta veya elden Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne iletilmek suretiyle de Yıllık İşletme Cetvelleri verilebilir. Yoğunluk yaşanmaması adına son günlere bırakılamaması önem arz etmektedir. Sistem 7 gün 24 saat açık olduğundan mesai saatleri dışında ve hafta sonları da girişler yapılabilir. 2019 yılı için Yıllık İşletme Cetvellerini vermeyen firmalara 1586,00 TL İdari Para Cezası uygulanacaktır.

Makine ve teçhizatları söz konusu mükelleflere 01.05.2018 tarihinden itibaren Katma Değer Vergisinden müstesna olacak, katma değer vergisine tabi olmayacaktır. İstisna kapsamında mal satın almak isteyen alıcılar, Sanayi Sicil Belgelerini ibraz ederek alacakları makina ve teçhizatı imalat sanayiinde kullanacaklarına dair beyanlarıyla birlikte bağlı oldukları vergi dairesine başvuracaklardır. Anılan mükellefler, bu başvurular üzerine, KDV mükellefiyetlerinin bulunduğuna ve makine-teçhizatı indirim hakkı tanınan işlemlerde kullanacaklarına dair “İstisna Belgesi” alarak, bu belgenin örneğini gümrük idarelerine veya yurtiçindeki satıcılara ibraz ederek işlemlerini gerçekleştirebileceklerdir. 30998 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan 7201 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 8. Maddesi gereği; Sanayi Sicil Belgesi olan firmalara uygulanan yeni makine ve teçhizat alımlarındaki KDV indirimi süresi 31.12.2022 tarihine kadar uzatılmıştır.

Ayrıca Sanayi Sicil Belgesi firmalarımıza bazı faydalar sağlamaktadır. Şöyle ki:

1) Firmanın belgenin düzenlendiği adresindeki sayaç tarifesi Sanayi Tarifesine geçirilerek ve TRT payının alınmaması ile kullanmış olduğu elektrik tutarında indirimler olmaktadır.

2) 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu 33. Maddesinde bahsi geçen Kambiyo Vergilerinde 17.06.2019 tarih ve 1149 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile düzenlemeye gidilerek Sanayi Sicil Belgesi olan firmalar muaf tutulmuştur.

3) Bankalar tarafından ihracat kredileri (Türk Eximbank) ile kredilendirilen firmaların imalatçı olup olmadıklarının tespitinde sanayi sicil belgesi talep edilebilmektedir. İhracata hazırlık kredisi, reeskont kredisi, ihracata yönelik işletme sermayesi kredisi ve ihracata yönelik yatırım kredisi vb.

4) Katma değer vergisi mevzuatında imalatçı olmanın şartlarından biri de sanayi sicil belgesi olma şartıdır. (İhraç kayıtlı mal teslimi) İhracat işlemi gerçekleşinceye kadar KDV ödemezler, ihracat gerçekleşince KDV terkin edilir veya iade alınır.

5) Yerli malı belgesi için sanayi sicil belgesine sahip olmak gerekmektedir. Yerli malı belgesi alabilmek için, ürünlerin Bakanlık tarafından düzenlenen sanayi sicil belgesine sahip sanayi işletmeleri tarafından üretilmesi ve sanayi sicil belgesindeki üretim konusu içeriğinde yer alması gerekmektedir. Mal alımı ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilmektedir. Firmaların imalatçı olarak ihalelere başvuruları aşamasında sanayi sicil belgesine sahip olmaları gerekmektedir.

Sanayi Sicil Belgesinin geçerliliğinin devam etmesi için “Belge Tarihi” (belgenin sol üst köşesinde yer alan tarih) itibarı ile her 2 yılda bir vize işlemi uygulanması gerekir.

BU KAPSAMDA SANAYİ SİCİL BELGESİ OLAN FİRMALARIMIZIN BELGE VİZELERİNİ KONTROL ETMELERİ, VİZE SÜRESİ GEÇEN FİRMALARIMIZIN BELGE ASLI İLE İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZE GELMELERİ VE BU VE DİĞER TÜM SANAYİ SİCİL KONULARINDA AŞAĞIDAKİ İLETİŞİM KANALLARINDAN İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZLE İLETİŞİME GEÇEREK BİLGİ ALMALARI, YÜKÜMLÜLÜKLER VE AVANTAJLAR NOKTASINDA KENDİLERİNE DESTEK SAĞLAYACAKTIR.

 

: 444 61 00 (Dâhili: 26804/26803)

: 0553 065 79 86

: 0382 505 00 12 : mevlut.altinsoy@sanayi.gov.tr

: Sanayi Mahallesi Valilik Ek-3 Hizmet Binası Kat: 3 Merkez

Refik TEZCAN

İl Müdürü



Haberi Sesli Oku