Tarih: 04.10.2024 13:01

SIĞIRLARDA SOLUNUM HASTALIKLARININ NEDENLERİ ARAŞTIRILACAK

Facebook Twitter Linked-in

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hidayet Metin Erdoğan’ın, sığırların solunum sistemi hastalıklarına neden olan etkenlerin belirlenebilmesi için geliştirdiği proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından kabul edildi.

 

Sığırlardaki solunum sistemi hastalıklarının sektörü ve toplumu hem sağlık hem de iktisadi bakımdan yakından ilgilendirdiğini söyleyen Prof. Erdoğan, TÜBİTAK 1001 Araştırma Projeleri kapsamında kabul edilen çalışması hakkında bilgiler verdi. Çalışma kapsamında ağız sütü kalitesinin solunum yolları mikroorganizmaları üzerindeki muhtemel etkilerini inceleyeceklerini ifade eden Hidayet Metin Erdoğan, amaçlarının alternatif tedavi seçeneklerinin geliştirilmesi olduğunu belirtti. Dünya genelinde ve Türkiye’de, sığırlardaki solunum sistemi hastalıklarının ciddi bir sağlık sorunu olduğunu ve ekonomik kayıplara sebebiyet verdiğini kaydeden Prof. Erdoğan, “Sığırların solunum yollarına yerleşen mikroorganizmaların solunum sistemi sağlığı ile ilişkisini anlamak, tedavi yöntemlerinin doğru şekilde belirlenmesine de imkân tanıyacaktır. Bu kapsamda hazırladığımız projemiz, TÜBİTAK tarafından kabul edildi ve yaklaşık 1,3 milyon lira destek almaya hak kazandı” dedi. Projede Prof. Dr. Zeki Aras, Prof. Dr. İlker Çamkerten, Doç. Dr. Ali Evren Haydardedeoğlu ve Araştırma Görevlisi Melek Aydemir de araştırmacı olarak görev yapacak.

 

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, projesi ve TÜBİTAK desteği münasebetiyle Prof. Dr. Hidayet Metin Erdoğan’ı tebrik etti ve ekibiyle birlikte çalışmalarında başarılar diledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —