Tarih: 24.09.2024 19:44

SON DÖNEMDE DEVLET YARDIMLARINDA İKİ DEĞİŞİKLİK

Facebook Twitter Linked-in

 

1-29 Ağustos 2024 tarihinde, 32647 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikle, Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar'ın Ek-8 listesi (gümrük muafiyetinden yararlanamayacak makine ve teçhizat) güncellenmiştir.

29 Ağustos 2024 tarihinden itibaren yapılacak teşvik belgesi başvurularında ve mevcut belgeler için makine ve teçhizat listelerine ekleme taleplerinde, güncellenmiş Ek-8 listesi uygulanacaktır.

Ancak, 29 Haziran 2021 - 29 Ağustos 2024 tarihleri arasında düzenlenmiş ve ithalatı henüz gerçekleşmemiş makineler için, eski Ek-8 listesi esas alınacaktır.

2-13 Eylül 2024 tarihli Resmi Gazete'de yer alan İhracat Sayılan Satış ve Teslimler Hakkında Tebliğ (İhracat: 2005/2) ’de değişiklik yapıldı, bu değişiklikle:
4. Madde: "Ekonomi Bakanlığı" ifadesi, "Ticaret Bakanlığı" olarak değiştirilmiştir.
5. Madde: "Savunma Sanayi Müsteşarlığı" ifadesi, "Savunma Sanayi Başkanlığı" olarak değiştirilmiştir.
EK-8: "T.C. Ekonomi Bakanlığı" ifadesi, "T.C. Ticaret Bakanlığı" olarak değiştirilmiştir.
5. Madde, (d) Bendi, (1) Alt Bendi: Yatırım teşvik belgesi kapsamında üretim yapan imalatçı firmaların, yatırım teşvik belgesi sahibi firmalara satışlarına ek olarak, finansal kiralama şirketleri aracılığıyla yapılan satışlar da kapsama dahil edilmiştir. İmalatçıların, yatırım teşvik belgeli firmaya teslim edilmek kaydıyla finansal kiralama şirketlerine yapılacak satışları, ihracat sayılan satış ve teslimler kapsamına alınmıştır.
EK-4, 3. Madde: Finansal kiralama şirketleri aracılığıyla yapılan teslimlerde, faturada yatırım teşvik belgesi bilgileri ve finansal kiralama sözleşmesi sicil numarası yer almalıdır.
EK-4’e Ekleme: Finansal kiralama şirketleri aracılığıyla yapılan teslimlerde, yatırım teşvik belgesi sahibi firmanın düzenleyeceği Tesellüm Belgesi (EK-9) sunulmalıdır.

Böylece;
Taahhütlerin kapatılması için, satış faturasında Dahilde İşleme İzin Belgesi'nin tarih ve sayısının yer alması ve alıcı firma tarafından "teslim alındı" şerhi düşülerek onaylanması gerekmektedir.
Elektronik faturalarda ise basılı satış faturası gerekmez; gerekli kontroller elektronik ortamda yapılacaktır.
Finansal kiralama şirketleri aracılığıyla yatırım teşvik belgesi sahibi firmalara yapılacak teslimlerde, faturada yatırım teşvik belgesi bilgileri ve finansal kiralama sözleşmesinin sicil numarası da yer almalıdır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —