Tarih: 25.09.2024 11:00

Ticaret Bakanlığı Abonelik Seçimi Konusunda Uyardı

Facebook Twitter Linked-in


Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu, 10 Eylül 2024'te gerçekleştirdiği 349 sayılı toplantıda, 144 dosyayı inceledi. Bunlardan 118'inin mevzuata aykırı olduğu tespit edilirken, bu dosyalara ilişkin reklamlara durdurma cezası verildi ve toplamda 22 milyon 414 bin 861 TL idari para cezası uygulandı.

Aboneliklerde "Karanlık Ticari Tasarımlar" Mercek Altında
Toplantının ana gündemini, dünya çapında "karanlık ticari tasarımlar" olarak bilinen aldatıcı uygulamalar oluşturdu. Bu tasarımlar, genellikle çevrimiçi kullanıcı arayüzlerinde tüketicileri manipüle ederek çıkarlarına en uygun olmayan seçimleri yapmaya zorlayan yöntemler olarak tanımlanıyor.

Ticaret Bakanlığı, 27 tüketici koruma otoritesi ile birlikte, Uluslararası Tüketiciyi Koruma ve Uygulama Ağı (ICPEN) tarafından Ocak ayında yapılan taramalara dayanarak Türkiye’de de incelemeler başlattı. Özellikle abonelik hizmetlerine yönelik yanıltıcı uygulamalar üzerinde duruldu. Tüketicilere önceden seçilmiş abonelik paketleri sunulması, manipülatif arayüz tasarımları ve ücretsiz deneme fırsatları sunarken ödeme bilgisi talep edilmesi gibi yöntemler, tüketici iradesini olumsuz etkileyen uygulamalar arasında yer aldı.

Reklam Kurulu 9 Ayda 187 Milyon TL Ceza Kesti
Reklam Kurulu, 2024’ün ilk dokuz ayında toplam 1.340 dosya üzerinde incelemelerde bulundu. 1.173 dosya aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama içerdiği gerekçesiyle durduruldu ve bu dosyalara ilişkin 187 milyon 456 bin 473 TL idari para cezası uygulandı.

Kurul, dijital platformlardaki aldatıcı ticari uygulamalara yönelik incelemelerine devam edeceğini duyurdu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —