Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

TULUM KEBABI VE İNCEELEK TATLISINA COĞRAFİ İŞARET ALINDI

TULUM KEBABI VE İNCEELEK TATLISINA COĞRAFİ İŞARET ALINDI

Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından ilimizin lezzetlerinden İnceelek Tatlısı ve Tulum Kebabına coğrafi işaret tescil belgesi alındı.

Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından ilimizin lezzetlerinden İnceelek Tatlısı ve Tulum Kebabına coğrafi işaret tescil belgesi alındı.

Konu ile ilgili bilgi veren İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, ilimizin tanıtımı çalışmaları çerçevesinde Aksaray'a ait İnceelek Tatlısı ve Tulum Kebabına 2019 yılında coğrafi işaret tescil belgesinin alındığını belirtti. Doğan, ilk olarak 2012 yılında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce Aksaray'da coğrafi işaret ile ilgili çalışmalara başlanıldığını, bu çalışmaların neticesinde ilimize ait ürün ve değerlerin tespitinin yapıldığını, burada öne çıkan unsurlarla ilgili de Türk Patent Enstitüsüne müracaat edildiğini belirtti. Bunun sonucunda 2017 yılında 7 ürün ve değerimizin marka tescil ve patentinin yapıldığını ifade eden Doğan, devam eden çalışmaların neticesinde de 2019 yılında 2 ürünümüze coğrafi işaret tescil belgesinin alındığını vurguladı.

Coğrafi işaretin bir ürünün uluslararası tescili için en önemli belge olduğunu vurgulayan Doğan, “Bilindiği üzere Coğrafi İşaret; Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Önceki yıllarda Taşpınar Halısı ile ilimizin yalnızca bir tane coğrafi işaret belgeli değeri bulunurken, 2019 yılında İnceelek Tatlısı ve Tulum Kebabına alınan tescil belgeleriyle coğrafi işaretli ürün sayımız 3’e çıkmış oldu” dedi.

Doğan, coğrafi işaret belgesiyle tescillenen kente özgü ürünlerin tescil belgesinde belirtilen koşullarda üretilerek, bu ürünlerin kalite, üretim ve pazarlama niteliklerinin arttırılmış olacağını, bu girişimlerin kent kültürünün korunması ve gelecek nesillere aktarılmasına da katkı sağlayacağını aktardı.

Doğan, 11 bin yıllık tarihi geçmişi ile Anadolu'nun en eski medeniyet merkezlerinden biri olan Aksaray'ın daha pek çok ürün ve değerinin olduğunu, bu değerlerin bilinmesinin ve ilimizin tanıtımı çalışmalarında kullanılmasının önemli bir husus olduğunu belirterek, ilerleyen günlerde şehrimize ait diğer değerlerle ilgili de çalışmaların yapılacağını ifade etti. Doğan, Aksaray'ın bulunduğu coğrafya içerisinde tarihi ve kültürel özellikleriyle daha fazla öne çıkması gerektiğini, bu uğurda ortaya konulacak çaba ve gayretlerin daha da arttırılması gerektiğini vurguladı.

Aksaray’ın eşsiz lezzetlerinin korunması, marka değerinin arttırılması ve gelecek nesillere taşınması amacıyla coğrafi işaret tescil çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Doğan, ayrıca Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Hasandağı Testi Kebabına, Ticaret Borsası tarafından Kabak Çekirdeği, Aksaray Yoncası, Eşmekaya Yoğurdu ve Helvadere Patatesine, Ağaçören Belediyesi tarafından Ağaçören Cevizine, Güzelyurt Kaymakamlığı tarafından da Ihlara Halılarına coğrafi işaret tescil belgesi alınması yönünde başvurunun yapıldığını ifade etti.



Haberi Sesli Oku