Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Yerel Medya yaşam savaşı veriyor

Yerel Medya yaşam savaşı veriyor

Yerel Medya yaşam savaşı veriyor

 

Anadolu’da kendi şehirlerinin sesi ve hafızası olan çok sayıda yerel medya kuruluşu korona virüs krizi sonrasında birer birer kapısına kilit vurmaya başladı.

Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Yönetim Kurulu adına bu konuda bir açıklama yapan Genel Başkan Mehmet Ali Dim, Türkiye’de medya  sektörünün zor durumda olduğunu belirterek, “Bayi satışı ve abone ile resmî ve özel ilandan başka geliri olmayan yerel medyanın son yıllarda yaşadığı ekonomik krizin içinde bulunduğumuz korona virüs süreciyle birlikte iyice derinleştiğini söyledi. Devletin acil olarak yerel medyaya özel bir destek paketi açıklamasını arzuladıklarını belirten Dim, “Meclis gündemine gelmesi beklenen son ekonomik önlemler paketi tasarısına aşağıda madde madde yazdığımız desteklerin eklenmesi hususunda hükümetimizden ve kendi illerinde yerel medyayı en iyi tanıyan ve bilen  milletvekillerimizden de gayret bekliyoruz” dedi. 

TALEPLERİMİZ

1. Anadolu’da bulunan yerel medya şirketleri (en az 5 işçi çalıştıranlar) KOBİ kapsamında Kredi Garanti Fonu’ndan veya KOSGEB’den kredilendirilmelidir. 
2. Resmi kurumlara olan ödemeler (SGK ve Maliye gibi) en az 1 yıl süreyle ertelenmelidir. 
3. Reklam ve ilan faturalarına yansıyan KDV oranı ile ilanlardan alınan Basın İlan Kurumu payı yüzde 5’e düşürülmelidir. 
4. Yerel radyo ve televizyon kuruluşlarından telif bedelleri başta olmak üzere RTÜK payı ile frekans bedellerinin de bir süre alınmamalıdır. 
5. TÜRKSAT uydu bedeli ödemelerinin bir süre ertelenmesi ve döviz değil TL üzerinden indirimli olarak ödeme imkanı sağlanmalıdır. 
6. Kamu spotları yayınları ücretlendirilmek suretiyle TÜRKSAT ve RTÜK ile mahsuplaşmanın sağlanması.
7. Medya sektörünün sahip ve emekçileri aynı geminin içindedirler. Polis ve sağlık görevlileri gibi hayatlarını tehlikeye atarak görev yapan gazeteciler ve medya çalışanları da ücretlerini sağlıklı olarak alamamaktadırlar. Çalışanların tamamına ve işsiz kalanlara Basın İlan Kurumu vasıtasıyla bir defalığına en az 3 maaş sosyal yardım olarak hibe desteği verilmelidir. Ayrıca, tüm medya çalışanlarına devlet bankalarından veya fonlardan bir yıllık maaşlarının yarısı kadar isteğe bağlı olarak 5 yıl ödemeli faizsiz kredi desteği sağlanmalıdır. 
8. Toplumu yakından ilgilendiren belediye meclis ve encümen kararları ile il genel meclisi ve hizmet birlikleri karar ve duyuruları resmi ilan olarak her şehirde yerel gazetelerde yayınlanmalıdır.
9. Toplumsal mesaj içeren devletin duyuruları ilgili bakanlıkça resmi ilan olarak yayınlatılmalıdır.
10. Kamu kurumlarının resmi ilan statüsünde olmayan reklamlarına ayrılan bütçenin asgari yüzde 30'u yerel medyaya ayrılmalıdır.
11. Yerel Medyanın digital dönüşümünde kullanılmak üzere teknolojik altyapı için düşük faizli kredi imkanı sağlansın.
12. Gazete basımında kullanılan kağıt, kalıp ve mürekkep gibi ithal malzeme maliyetlerinin kur artışlarından etkilenmemesi sağlanmalı ve gümrük vergileri tamamen sıfırlanmalıdır.



Haberi Sesli Oku