Tarih: 03.10.2024 19:13

YUNUS EMRE, KONFERANS VE KONSER PROGRAMLARIYLA ANILDI

Facebook Twitter Linked-in

Büyük Türk Mutasavvıfı Yunus Emre’yi anma etkinlikleri kapsamında iki farklı sunumdan oluşan bir konferans ile Yunus Emre’nin bestelenmiş şiirlerinin seslendirildiği bir konser organize edildi. Aksaray Valiliği ve Aksaray Üniversitesi (ASÜ) iş birliğindeki etkinlikler, ASÜ Konferans Salonu’nda yapıldı.

 

Etkinliklerin konferans bölümünde kürsüye ilk olarak ASÜ İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramazan Ata geldi. “Yunus Emre’nin Yaşadığı Dini ve Tasavvufi Ortam” isimli bir sunum yapan Ramazan Ata, Yunus Emre’nin Anadolu Selçuklu Devleti Dönemi’nde, 1240-1320 yılları arasında yaşadığını belirtti. Ata, Yunus Emre’nin Eskişehir’de mi yoksa Aksaray’da mı doğduğuna ilişkin farklı bilgilerin olduğunu, ancak yaptığı uzun araştırmalar ve farklı kaynaklarda yer alan bilgilere göre Aksaray’da doğmuş olmasının daha muhtemel göründüğünü vurguladı. Daha sonra kürsüye gelen ASÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdulmuttalip İpek ise “Yunus Emre’nin Varlık Anlayışı ve ‘Arzu Kılarsın’ Redifli Şiiri” başlıklı bir sunum yaptı. 13’üncü yüzyılda yaşayan Yunus Emre’nin Türk tasavvuf kültürüne ve edebiyatına ciddi şekilde tesir eden bir isim olduğunu kaydeden İpek, onun en çok üzerinde durduğu hususun insanın kendini bilmesi ve varlığını keşfetmesi olduğunu belirtti. İpek, sunumunun devamında, Yunus Emre’nin kendini bilme anlayışını, “Arzu Kılarsın” isimli şiir çözümlemesi üzerinden izah etti. Yapılan sunumların ardından sanatçı Leonida sahneye geldi ve Yunus Emre’nin bestelenmiş şiirlerini yedi farklı dilde seslendirdi.

 

Etkinliğin son kısmında Rektör Prof. Dr. Alpay Arıbaş, organizasyona emek verenlere teşekkür etti ve sanatçı Leonida’ya kitap takdiminde bulundu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —