Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

RASİM GÜL


10 OCAK, ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜNÜ, KUTLAYANLAR

10 OCAK, ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜNÜ, KUTLAYANLAR


 

Türkiye’de basının özgürlük ve bağımsızlığı yüzyılı aşan bir süredir devamlı tartışılarak gelmiştir. 2023 yılının 10 Ocağında ne yazikki geldiği nokta, dünya standartlarının epey altında devam etmektedir. Ülkemizde siyasetçiler, iş adamları, sivil toplum örgüt yöneticileri ve mikrofonu eline alan herkes söze, basının üçüncü kuvvet olduğunu, gözleri, kulakları olduğundan söze başlayarak epey methiyeler diziyor. Doğru ve ilkeli habercilik, köşe yazıları ve makaleler istiyor.

 

Türkiye’de basının doğru ve ilkeli olmasını isteyenlerin en az yüzde doksan beşi doğruları ve ilkeleri Kendine, kuruluşuna, partisine göre doğru ve ilkelilik istiyor. Ve bunları methetmesini bekliyor. Gerçek doğru ve ilkeler hoşuna gitmiyor. En zor ve en çileli gazetecilik, doğru ve ilkeli, habercilik ve köşe yazısı yazmaktır. Siyasilerimiz, bürokratlarımız, özel sektör ve partililer doğruları değil, hoşuna gidecek, haber ve yazı istiyor. Bu yol gerçek ve doğru bir yol değildir.

 

Gazeteci için zor olanlardan biride, akıl verendir. Doğruları söyleyerek risk almaktan korkanlar, gazeteciye şunu bir haber yap, bunu bir yaz demeleri gazeteciyi rahatsız ediyor. Gazeteci haber yapıyor veya yazıyor aynı kişiler yahu bu kadar ileri gitmeseydin diyerek kıvırmaya, ikiyüzlülük yapmaya başlıyorlar. Yazı kaynağının kendisi olduğunun ortaya çıkmasından korkuyor. Hâlbuki gerçek bir gazeteci asla haber kaynağını ele vermez.

 

2023 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü ilk Vali Hamza Aydoğdu kutladı. Aydoğdu’nun davetine çalışan gazeteciler eksiksiz katıldı. Bu durum çalışan gazetecilerle, Vali Beyin gerçekten çok iyi diyalog içinde olduğunu gösterdi. 33 yıllık il tarihinde gerçekten böyle bir diyalog pek az görüldü. Dikkatle izledim hiçbir çalışan gazeteci arkadaşın yüzü asık değildi.

 

Vali Bey, yapılan hizmetleri ve Aksaray’ın gelecek durumu hakkındaki düşüncelerini ifade eti. Bürokratların gece gündüz çalıştıklarını ve bundan sonrada çalışacaklarını anlattıktan sonra, basının bilgisinin olmadığı hiçbir hizmetin olamayacağını, hizmetleri ve eksiklikleri halka basının taşıyacağını dolaysıyla basının görevinin çok önemli olduğunu anlatarak teşekkür etti.

 

Vali olarak Aksaray’a atandığım 9 Haziran 2020’den 2023 tarihine kadar geçen yaklaşık 3 yılda gerçekten çok çalıştık her sahada çok hizmet yaptı. 1.500 kilometre dar imkânlara rağmen yol yaptık. Dolaysıyla Genel Sekreterimiz Yüksel Çelik ve ekibine, Tarım ve hayvancılık konusunda, Tarım ve Orman İl Müdürü Bülent Saklav’a, Eğitim ve öğretimde alınan yol

Nedeniyle, Milli Eğitim İl Müdürü Hacı Ömer Kartal’a, yüzlerce kimsesize, ihtiyacı olanlara üstün hizmetinden dolayı, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü İsrafil Aktürk’e ve emeğini esirgemeyen bütün arkadaşlara çok teşekkür ediyorum.

 

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü ikinci kutlayan Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer oldu. Evren Başkanın akşam yemek davetine 3-5 eksiği ile bütün Çalışan Gazeteciler katıldı. Mazeretleri gereği katılmayan gazeteciler de dikkat çekti. Gönül isterdi ki katılmayan gazeteci olmasın.

Evren Başkan, kibar üslubuyla, 10 Ocak Çalışan Gazetecilerin gününü kutlayıp, en doğal ve doğru olanın birlikte çalışma olduğunu belirtti. Aksaray için çok daha faydalı olanını, gönül ve hedef birliği olmanın önemini ilave etti. Belediyenin ve gönlünün basın mensuplarına her zaman açık olduğunu ve açık olacağını ifade etti. Basın mensuplarının bütün sorularını da cevapladı. Yeni proje olarak Belediye Hastanesi kurma çalışmalarının başlattıklarını açıkladı.  

 

Üçüncü kutlama, Aksaray Tarım Platformu tarafından, Aksaray Borsa Başkanlığında verilen kahvaltı ile kutlandı. Tarım Platformu üyeleri, Emin Koçak, Mahmut Aktürk geldiler. Borsa Başkanı Hamit Özkök, salona İhsan Öztürk’ün enfes Hacel Obası Türküsüyle girdi. ‘’Hacel Obasını Engin Mi Sandın/ Ayağında Potin Zengin Mi Sandın/ Her Olur Olmazı Dengin Mi Sandın/ Ay Da Geçti Göremedim Yar Seni.’’ Daha sonra salona, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Koçaş geldi. Gözler Süt Birliği Başkanı Esat Zengin’i aradı ama göremedi.

Platform üyeleri, günü kutladılar basının öneminin vurguladılar. Yine değişik olarak Hamit Özkök salonda olanların kendilerini tanıtmasını istedi ve herkes kendini tanıttı ama kimin ne yaptığı yapmadığı pekte anlaşılamadı. Özkök, 2024’te basın mensuplarının 150 kişi olarak bekleyeceklerini ifade etmesi de anlaşılamadı.

 

Üçüncü kutlama Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Fatih Tekin ve Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Koçaş, kahvaltı vererek kutladı. Meclis ve Yönetim Kurulu başkanları, Ticaret ve Sanayi Odasının ve bütün kurumların gözü kulağı olan basın mensupları her zaman başımız üstünde olmuştur. Yeni başlayanından en kıdemli çalışan gazetecilere sevgi ve saygımız sonsuzdur. Bizlerle üyelerimiz ve halkımız arasındaki bütün istek ve çalışmaları, basın mensuplarımız sağlamaktadır.

 

Değerli basın mensupları bildiğiniz gibi yüksek katılımla adil ve düzgün bir seçim sonunda Odamızın yaklaşık 6.000 üyesini temsil etme bize nasip olmuştur. 30 kişilik Meclisimiz ve 6.000 üyemizle bu dönem elimizden gelenin fazlasını yapma azim ve kararındayız. Bu çalışmalarımızı, Ticaret Borsamız, Aksaray Valimiz, Belediye Başkanımız, iktidar ve muhalefetimiz, bütün STK’larımız ve halkımızla birlikte yürüyerek en üstün hizmeti yapma kararlığındayız. Bütün çalışan gazetecilerimizin 10 Ocak Gazeteciler gününü kutluyor, tamamına kapımızın açık olduğunu belirtiyoruz.

 

                                 HAYROLA, MUVAFFAK OLA, MUZAFFER OLA.