Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Ali Genç


21 ŞUBAT 2001 KRİZİNDE MİLLETİ SOYANLARDAN HESAP SORULMAZ İSE YOL OLUR!!!

21 ŞUBAT 2001 KRİZİNDE MİLLETİ SOYANLARDAN HESAP SORULMAZ İSE YOL OLUR!!!


 Milletimizin yüksek ferasetiyle 1950’den bu yana önüne her sandık konulduğunda statükoya gerekli dersi vermelerine rağmen kamu idaresi tarafından bundan tam anlamıyla  ders alındığı ve alınan dersin gereğinin  her zaman tam olarak yerine getirildiği söylenemez.!!! 

21 ŞUBAT 2001 KRİZİNDE MİLLET CAN DERDİNDEYKEN KRİZ SEVERLER BUNU FIRSATA ÇEVİRDİLER!!! 

    Dün (21 Şubat Pazar günü) 20. Kap kara yıl dönümü olan bir gecede milletimizin akşam cebinde olan parayı sabah kalktığında yarısını yok eden. 

  Gerekli tedbirlerin alınamaması nedeniyle derinleştikçe de neredeyse geriye kalanını da alarak milletin cebini tam takır, kalaylı bakır haline getiren Yamalı Bohça ANA-SOL-M Hükümeti döneminde 21 Şubat 2001 de yaşanan Ekonomik krizden bırakın bazı tuzu kuru kesimin zarar etmesini, aksine zarar etmedikleri gibi birde leş yiyiciler gibi bu krizi  fırsat bilip köşeyi bile döndüler.!!! 

     Bunu ben söylemiyorum. 

 MİLLET CAN DERDİNDEYKEN FIRSATÇILARIN BUNU FIRSAT ÇEVİRDİĞİ TBMM RAPORUNDA!!! 

     Konuyla ilgili olarak yapılan yolsuzlukları araştırmak üzere TBMM’sinde kurulan komisyonun tespitleri öyle.!!! 

     TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan raporda verilen bilgide "Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nca 19-21 Şubat Tarihlerinde eski kurlar üzerinden yapılan döviz satışları" başlıklı özel rapora göre, krizin baş gösterdiği 19, 20 ve 21 Şubat günlerinde Merkez Bankası kasasından 84 kuruluşa 5,2 milyar dolarlık döviz satışı yapıldı.!!! 

      Bu rakam o tarihte Merkez Bankası’nın elinde bulundurduğu uluslararası rezervlerin beşte birine tekabül ediyordu.  

    Büyük miktarda döviz satılması kadar satış sırasında uygulanan yöntemler de olağandışı bir durum olduğunun bir göstergesi.
   Krizden sadece iki gün önce 630 bin liradan 5 milyar 188 milyon dolar alan ve bir gecede dolar bazında yüzde 50 kâr edenlerin büyük bir bölümü bankalardan oluşuyor.!!! 

     Rapora göre, satılan dövizin yüzde 55'ini tek başına yedi yabancı banka satın aldı!!! 

     Komisyon'a ulaşan ancak raporda bahsedilmeyen "Gizli" ibareli belgelere göre döviz satışında aslan payını Citibank, Deutsche Bank, Chase Manhattan, HSBC, WLB, ABN Ambro ve CSFB almış. 

     Eski kur üzerinden 1 milyar 63 milyon dolar alarak bir gecede 304 milyon dolar kazanan Citibank tarihi bir kazanç elde eder. 

 21 ŞUBAT KRİZİNDEN SONRA 2002 YILINDA YAPILAN ERKEN SEÇİM MHP,ANAP VE DSP’NİN SANDIĞA GÖMÜLMESİNE AK PARTİNİN İSE O ZAMANDAN BAŞLAYAN 19 YILLIK İKTİDARINA VESİLE OLDU! 

    Yabancı bankaların tetiklemesiyle de 21 Şubat Krizi 'döviz krizi' hâline geldi. 

    Hükümet bu krizi aşamadı ve sonuçta 22 Şubat günü IMF'nin de onayıyla dalgalı kura geçildiğini ilân etti. 

    Doların 630 bin liradan 960 bin liraya fırlamasına sebep olan bu karar ülkedeki tüm siyasi ve ekonomik dengeleri yerinden oynattı. 

     Şüphesiz en büyük değişiklik siyasi arenada meydana geldi. 

    Krizin yaşanmasına sebep olan iktidar partileri DSP, MHP ve ANAP 3 Kasım 2002 tarihinde yapılan seçimde yüzde 10'luk barajın altında kaldı. 

    O zaman sadece bir yıllık geçmişi bulunan AK Parti ise 19 yıldır kesintisiz sürdürdüğü tek başına iktidara çoğunlukla sahip olacak oyu alarak  hükümet oldu. 

   Türkiye’nin Kişi başına düşen Milli gelirinin ve ülke içi gayri safi milli hasılanın bir günde yarı yarıya azalmasına sebep olan Yamalı bohça MHP,DSP ve ANAP iktidarının dönemin Cumhurbaşkanı A. Necdet Sezer’le birlikte sebep oldukları 21 Şubat krizinin şimdiye kadar sorulmayan hesabının ibreti alem için mutlaka  sebep olanlarından sorulması ve bununla bundan sonraki muhtemel krizler ve bunlara sebep olanların bilinerek teşebbüs edecek olanların heveslerinin kursaklarında bırakılmasının sağlanması için gereken idari ve hukuki işlemlerin zaman geçirilmeden yapılması dileğiyle. 

  Rabbim yar ve yardımcımız olsun.