Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Ali Genç


*AKSARAY İL OLMASAYDI BUNLAR OLMAZDI:

*AKSARAY İL OLMASAYDI BUNLAR OLMAZDI:


Aksaray vefat eden mekanları Cennet olası büyüklerimiz Mehmet Altınsoy, Turgut Özal ve Raşit Daldal ile Vilayet olabilmemiz için geçen sene özetini yazdığım, ömrümüz olursa Mevla’mızda izin verirse ilk Valimizin göreve başlamasıyla fiilen il oluşumuzun 31. Yıl dönümü olan 15 ‘Ağustos’tan sonra ise çok daha geniş şekilde katkılarını belirteceğim birlikte kamuoyu oluşturduğumuz can dostum, kardeşim, vilayetlik mücadelemizdeki yol arkadaşım Gazeteci-Yazar merhum Çapan Tekeli ve diğer merhumlarla geçen seneki fiilen il oluşumuzun yıl dönümünden itibaren emeklerini isimlerini vererek belirttiklerimin de çabasıyla Aksaray’ı ilçelikten kurtarılmamış olsaydı şu anda aldığı göçlerle merkez nüfusu Çeyrek Milyonu, il genel nüfusu ise 450 binlere dayanan değil, aksine Şerefli Koçhisar ve küçülen diğer ilçeler gibi göç ve dolayısıyla da güç veren bir yer olurdu. !!!

Vilayetliğin sağladığı avantajlar olmasaydı göç alan değil de göç veren yer olacağımızdan merkez nüfusu şu anki durumunun yarısı kadar ancak olabilirken çevre beldeler ile köylerin nüfusları da buna paralel olurdu.

AKSARAY İL OLMASAYDI 15000 KİŞİNİN ÇALIŞTIĞI ORGANİZE SANAYİ BÖLGEMİZ OLMAZDI

1989 da il merkezi haline getirilmemiş olsaydık Aksaray’a Organize Sanayi Bölgesi(OSB) kurulması mümkün olmazdı.

Mümkün olsaydı bile ilçe olarak teşvik kapsamına alınsa ilin merkez ilçesinin genel olarak bu teşvikleri merkez için kullanması nedeniyle Niğde ilinden bize sıra gelmeyeceğinden şimdiki kadar cazibe merkezi olamaz, mevcut sanayi kurumları şimdiki gibi kapasitelerini arttırmazdı.

Mevcut kurumlar kapasitelerini arttırmayacaklarından, yeni yatırımlarda bu oranda olmayacağından şimdiki gibi OSB’mizde 15000 kişiye yeni istihdam oluşturulmazdı.!!!

Mevcut Organize Sanayi Bölgesi yeni yatırımlarla dolmayacağından mevcut bölgenin genişletilmesi mümkün olmayacağı gibi yeni Organize sanayi bölgesi de düşünülemezdi.

KÜLTÜR VE TURİZM YATIRIMLARI OLMAZDI

Aksaray il merkezi olmamış olsaydı temeli 1977 yılında atılan ve bitirilmesi onlarca yıl süren Kültür Merkezi ve bu merkeze benzer birçok toplantı yeri ile onlarca okulun her biri bizim ilk kapalı spor salonumuz kadar olan ondan fazla spor salonları ile toplantı ve sergi salonları olmazdı.

Aksaray müzesi binası tamamlanıp hizmete açılamayacağından binlerce yıllık eserler halen bulunduğu Zinciriye medresesinin depolarından kurtarılıp sergilenemezdi.

Aksaray kültürü ve geçmişini günümüze taşıyan Kültür evi döşenip hizmete açılamazdı.

Aksaray’daki her biri kendi dallarında ünlü birçok yer altı şehri Turizme açılmaz, yenilerinin açılabilmesi için ödenek ayrılamazdı.

Ihlara vadisi asansörü, teleferiği gündeme gelmez, Turizm yolları açılamazdı.

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ KURULAMAZDI

Aksaray halen ilçe merkezi olmuş olsaydı şu anda Aksaray’ın eğitimine, kültürüne büyük katkılar yapan, sahip olduğumuz maddi ve manevi imkanlarımızın bilinmesini sağlayan, Çeyrek yüz binlik nüfusu ile ilimiz hizmet sektörüne sürekli katkı sağlayan Aksaray’ın kendine ait Üniversitesi kurulamayacağı için mevcut fakülte ve Yüksek okullarının, dolayısıyla da Tıp fakültemizde kurulmazdı.

Olsa ,olsa birkaç kıytırık yüksek okulumuz ve maksimum olarak şu anki öğrenci sayısının 5’de biri oranında öğrenci olurdu.

EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANEMİZ, DİŞ HASTANESİ VE 4 ÖZEL HASTANEMİZ OLMAZDI

Aksaray halen ilçe merkezi olarak kalmış olsaydı şu anda en son teknolojilerle donatılmış teşhis ve tedavi yapan tıbbi araç ve ekipmanlarla hizmet veren Eğitim ve Araştırma hastanesine dönüştürülen Aksaray Devlet Hastanesi ile müstakil Diş Merkezi olmazdı.

Biri 24 saat, diğeri her gün gece 24’e kadar hizmet veren ve biride açılmak üzere olan 3 semt polikliniklerimiz olmazdı.

Özel Maya Kadın ve Doğum Hastanesi ,Özel İnova ve Özel Aksaray Hastanesi ile Hasandağı Şifa merkezi olmazdı.

Ayrıca ayakta tedavi hizmeti veren onlarca Poliklinik, Fizik Tedavi merkezi ve güzellik merkezleri olmazdı.

Her türlü tıbbi tahlili yapan laboratuvarlar olmazdı.

Mükelleflerin her türlü emeklilik ve diğer hizmetlerini veren SGK il müdürlüğü, Ortaköy SGK merkezi ve her ilçemizde modern hastaneler olmazdı.

Bu hizmetler şu anki zaman, işlem ve maddi zamanın bir kaç misline Aksaray yerine yani ayağımızda bunu alma yerine bağlı olduğumuz il merkezinden karşılanabilirdi.

Bu gün yerimiz doldu İnşallah Pazartesi günü Aksaray il olmasaydı nelere sahip olamayacağımız konusuna bugün kaldığımız yerden tarihe not düşmek için devem edeceğim.

Takip edilmesi ettirilmesi dileğiyle.

Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun

Devamı Pazartesi’ye.