Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Ali Genç


AKSARAY IN 56 YIL SÜREN 2.İLÇELİK ESARETİNDEN KURTULARAK İL OLMASINA EMEĞİ GEÇENLER!:1

AKSARAY IN 56 YIL SÜREN 2.İLÇELİK ESARETİNDEN KURTULARAK İL OLMASINA EMEĞİ GEÇENLER!:1


Aksaray’ın hiç hak etmediği asla ve asla da hak etmeyeceği 1845-1920 arasındaki 75 yıl süren ilk ilçelikten kurtulmasının sağlanmasının yıldönümünde.

    Ve her yıl 1933-89 yılları arasında 56 yıl süren ilk ilçelik esareti gibi asla hak etmediğimiz  2. Defa Aksaray’ımızın  gökten zembille iner gibi il olmadığını.

   Bu hiç hak edilmeyen esaretimizden bin bir maddi ve manevi çabayla kurtularak il yapıldığımızı belirtirken bizzat olayın içinde olan olarak kul hakkını da daima gözeterek il olmamızı sağlayanları başarıdaki oranlarına göre sıralayarak belirtiyorum.

  Bu konuda yani Aksaray’ın 2. İlçelik esaretinden kurtulmasında en etkili kişisi her zaman ve her vesileyle belirttiğim gibi  8. Cumhurbaşkanımız Özal’ın aklına getiren ve sonuçlanıncaya kadarda takip eden kişi memleketimizin hayırlı evladı merhum Mehmet Altınsoy’dur.

  2. Vilayet olmamızda en etkili kişi merhum Mehmet Altınsoy olmasına rağmen, Altınsoy un bunu başarması için var güçleriyle çalışan bir çok bilinen ve bilinmeyen kişileri de bu mücadelenin kamu oyu oluşturma çabasını 1980 Genel Nüfus Sayımı sonucuna göre hazırladığım belge ile Aksaray Gazeteciler Cemiyetinin 1987 Yılının Ramazan bayramı gazetesinde ilk kıvılcımın çakılmasını sağlayan.

     Vilayet olmamıza kadar bu seri yazımda yeri geldikçe isimlerini zikredeceklerimin maddi ve manevi çabalarıyla gerçekleşmesi için çalışanlardan  tek yaşayanı olarak emeği geçenleri önem sırasına göre  ara başlığın altından Hakkın rızası, Kul hakkı ve yeni hizmetlerin teşviki belirterek  tarihe bir kez daha not düşmek istiyorum.!!!

 AKSARAY’IN İL OLMASININ 2 MİMARINDAN BİRİ 8.CUMHURBAŞKANI TURGUT ÖZAL’DIR!!!

     Mehmet Altınsoy’a Partisinin 1983 Ekim indeki benimde katılıp fotoğrafladığım mitingi esnasında gördüğü tarihi binalar hakkında bilgi aldıktan sonra verdiği sözü tutup Aksaray ı bu esaretten kurtararak şu anki sahip olduklarına  merhum Altınsoy ile birlikte geliştirdiği ve 6 yıl boyunca bunu akılcı şekilde uygulatarak il olmamızı sağlayan 8. Cumhurbaşkanı Merhum Turgut Özal il olmamızı gerçekleştiren 2 baş mimardan birisidir!!!

  MEHMET ALTINSOY

  Merhum Özal’ın moral bulmasını sağlayan Aksaray mitingini siyasetteki kadim dostları Ekecik Tol köyünden merhum Rıza Yılmaz ,Demirci Beldesinden Sami  Altın ve ilimizin kadim siyasetçilerinden, eski Ziraat Odası başkanı, uzun yıllar ANAP ilçe başkanlığı ve Belediye Meclis üyeliği yapan İsmet Demir aracılığıyla  meydanda toplanan kalabalıkla Adana’da bozulan morali yerine gelen ve bu moralle ilk vilayetlik sözünü sorulan soruya verdiği cevaptan sonra alan.

  Bu sözle başlayan çalışmasını aklıyla, siyasi bilgi ve birikimiyle aralıksız olarak istikrarlı şekilde  merhum Özal ile birlikte geliştirip yine aynı sabırla ve istikrarla 6 yıl sürdüren ve 1987 yılının Ramazan Bayramından itibaren de bizimde basın yoluyla oluşturduğumuz kamuoyu desteğinde yanına  alarak il olmamıza kadarda bunu gereğinde bizimle paslaşarak veya kamuoyu oluşturmak için yaptığımız yayınları maddi ve manevi olarak destekleyerek devam ettiren iki dönem Devlet bakanlığı ve bir dönemde Ankara Büyük Şehir Belediye Başkanlığını en başarılı şekilde yürüten.

   Yukarıda da belirttiğim gibi Kamu oyu oluşturmamız için çıkarttığımız bayram gazetelerine Belediyeden o zamanın şartlarında 1.5 Milyon lira kutlama ücretiyle maddi olarak katkıda bulunmasının yanında daha sonraki gazetelerimiz içinde sahibi olduğu şu anda ismi ”Anayurt” olan  Vakit gazetesinin matbaasında da yaptırdığı indirimlerle yapılan gazete baskılarımıza destek olmayı sürdürdü.

   İlk Devlet Bakanlığı döneminde Camii imamlarını ianeden emekliliği de olan maaşlı onurlu birer devlet memuru olmalarını sağlayan memleketimizin hayırlı ve yiğit evladı Mehmet Altınsoy.

   Altınsoy’la birlikte Ankara Büyük Şehir Belediye Başkanlığı döneminde Belediyede görev alan Aksaraylı Daire Başkanları.

     RAŞİT DALDAL

   Merhum Özal ve Altınsoy tarafından oluşturulan ve 6 yıl boyunca istikrarlı şekilde sabırla akılcı şekilde sürdürülen strateji çerçevesinde önce ANAP Genel Sekreter yardımcılığına, ardından ise partinin Grup başkan vekilliğine getirilen Raşit Daldal Vilayet olmamızı sağlayan 3. Siyasetçidir.

 Vilayet olmamızı sağlayan kanunun Hükümet tarafından gündeme alınmasından itibaren TBMM’sinde kabul edilmesine kadar canla başla çalışan, hatta bu yüzden vefat eden ablasının cenazesine bile katılamayan.

   Aksaray’ın il olmasından sonra ise il birimlerini kurulması, il birim amirler ile kadrolarının oluşturularak atamalarının yapılması, tüm birimlerin ihtiyacı olan binalarının bulunması tefrişatlarının yapılması, araç ve gereçleri de dahil tüm eksiklerinin giderilmesini de sağlayan,40 Metrelik yol(Atatürk Bulvarı)un Uluırmak geçişi köprüsünü de yaptıran merhum Avukat Raşit Daldal’dır.

  Rabbimizin rızası ve bu çerçevede kul hakkını bilip gözeterek 56 yıl süren 2. İlçelik esaretinden kurtulmamızda  emeği olanların oranları nispetindekilerin tamamını belirtmemize yerimiz yetmediğinden Mevla’mız izin verirse Çarşamba günü konumuza kaldığı yerden devam edeceğim.

  Mazinin bilinmesiyle Meslek Odaları ve STK’ yetkilileri olmak üzere ilgili  kurum ve kuruluşlar tarafından gereği için titizlikle takip en güzel atinin oluşturulacağı gerçeğiyle  başta Mülki ve Mahalli idare  amirleri, Milletvekilleri ile Meslek Odaları ve STK yetkilileri tarafından takip edilmesi ve ettirilmesi dileğiyle. Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

   Devamı Çarşamba’ya.