Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Ali Genç


AKSARAY IN 56 YIL SÜREN 2.İLÇELİK ESARETİNDEN KURTULARAK İL OLMASINA EMEĞİ GEÇENLER!:3

AKSARAY IN 56 YIL SÜREN 2.İLÇELİK ESARETİNDEN KURTULARAK İL OLMASINA EMEĞİ GEÇENLER!:3


Çarşamba’dan devam.

   İlk bölümünü Pazartesi,2. Bölümünü ise Çarşamba günü Hakkın rızası ve bu çerçevede kul hakkı ile Aksaray için tarihin tekerrür etmemesi için oluşturulacak istikbalimizin teşviki maksadıyla tarihe düşülecek not için 2. İlçelikten kurtulmamızın tüm safhalarında bulunan tek yaşayanı olarak 1933-89 yılları arasında hiçbir kabul edilir gerekçesi olmayan 56 yıl süren, üstüne üstlükte kendisinden alacağımız hiçbir şey bulunmadığı gibi kadim tarih boyunca da, Cumhuriyet döneminde de ticari ve kültürel bağımızda olmayan tarih boyunca her zaman bizden her konuda geri olan Niğde iline bağlanılarak duble şekilde cezalandırılmaktan kurtulmamızı sağlayan 2. İlçelik esaretini bitirilmesini yazıyorum.

    Tarihin iki elin parmakların geçmeyen en kadim şehirlerinden birisi olan Aksaray’ın 56 yıl süren 2. İlçelik esaretinin bitirilmesini sağlayan 6 yıl aralıksız olarak süren çalışmaların gerçekleştirilmesi esnasında  en fazla etkili olanların yanında karınca kararınca elinden geldiğince esaretten kurtularak il olmamıza katkı sağlayanlarla ilgili bilgi verdiğim seri yazıma Çarşamba günü katkısı olanları yazmaya kaldığı yerden devam ediyorum:

      İŞ ADAMI MİTHAT GÜRSOY

   Aksaray’ımızın hiç hak etmediği, asla ve asla da hak etmeyeceği 2. İlçelik esaretinden kurtularak il olabilmesi için kamuoyu oluşturabilmek maksadıyla Aksaray Gazeteciler Cemiyeti olarak çıkarttığımız gazetelerin gideri için Aksaray merkezinin yanında Aksaray merkezinde kendisi ve eşi adına birer  okul yaptıran iş adamı hemşerimiz merhum Mithat Gürsoy amcayı Çapan Tekeli ile birlikte telefonla arayarak bu konuda bize yardımcı olup olmayacağını sorduk.

  Kendisinin bu isteğimizi memnuniyetle kabul ederek yardımcı olacağını söylemesi üzerine buradaki hemşerilerimizden gazetemize tebrikler almak için İstanbul’a gittim.

   O zamanlar şimdiki gibi cep telefonu olmadığından Sultan Ahmet semtinden kendisini telefon kulübesinden arayıp beni almasını rica ettiğimde kendisini bekleyeceğim yeri sorduğunda meydanındaki Alman çeşmesinde olacağımı belirttim.

   Beni makam arabasıyla buradan alarak İstanbul’da kapı, kapı dolaştırarak buradaki onlarca hemşerilerimizden, hatta Aksaray kökenli Ermeni işadamı hemşerimiz Aram Piran’danda kutlama mesajları almamıza yardımcı olan kendi şirketinden de hatır sayılır prestij ilanı desteği sağlayarak bu konudaki çalışmalarımızı kolaylaştırmada katkı sağladı.

    SÜLEYMAN BALÇIK

 Ankara Ulus 100. Yıl Çarşısında esnaflık yapan ve kamuoyu oluşturmak için yayınladığımız gazetelerimiz için bize tebrik ve ilanlarla destek olan, Vilayet kanunumuzun kabul edildiği günde birlikte Meclise gittiğimiz Süleyman Balçık ağabey.

  GAZETECİ -YAZAR ÇAPAN TEKELİ

    Cemiyetimizin ilk Bayram gazetesinde 1980 Genel nüfus sayımını yayınlayan kitaptan faydalanarak Aksaray’ın o zamanki Türkiye’nin 67 olan ilinin 31’inin merkez ilçesinin yüz ölçümünden büyük olduğumuzu ve nüfusumuz unda fazla olduğunu ortaya koyduğum ve 1985 Genel nüfusu sayımından sonra ise güncellediğim  aslı prototipini hazırladığım  Aksaray İl Halk Kütüphanesinde bulunan “Aksaray ,Bor ve Ortaköy 1983” isimli kitabımda bulunan ve onlarca fotokopisini yaparak daima yanında taşıdığım belgenin verdiği ilhamla 1987 yılının Ramazan bayramı gazetesinde ilk kıvılcımı birlikte yaktığımız ve Aksaray il oluncaya kadar birlikte mücadelemizi sürdürdüğümüz.

    Aksaray’ın il olmasından sonra ise hak ettiği imkanlara kavuşması için canla başla mücadeleyi birlikte sürdürdüğümüz, ayrıca kendisinin geçirdiği elim trafik kazasında can dostu  arkadaşı mimar Ahmet  Taneri ile birlikte vefat ettiği 24 Aralık 1993’e kadar Vilayetlik yıl dönümlerini birlikte gündeme getirerek sıkıntılarımızın zinde kalmasını sağladığımız sevgili can dostum, kardeşim ve meslektaşım Gazeteci-Yazar merhum Çapan Tekeli.

    Aksaray’ın il olmasına ilham veren 1980 Genel Nüfus sayımı sonuçlarına göre hazırladığım ve ilk önce 1983 yılında  o zamanki ülkemizin en çok okunan gazetesi olan 1976’dan kapandığı 1995 yılına kadar ilçe, il ve bölge temsilciliklerinin yanında ülkemizin ve Avrupa’nın bir çok şehrinden de yaptığım haberleri yayınlattığım  Günaydın gazetesinde  1983 yılında 5 gün  boyunca yarım sayfa olarak Aksaray’ın tanıtımını yaparken ilk gün kullandığım”31 İlden Büyük İlçe” başlığını atmama vesile olan.

    1985 Genel sayımın sonuçlarına göre ise güncelledikten sonra ise önce ilimizin iki elin parmakları arasına girmeye bileğinin hakkıyla sağladığı onlarca hizmetle giren efsane siyasetçilerinden Eğitimci-Yazar Orhan Aydın’ın ağabeyin çabasıyla kurulan Üniversitemizin temeli olan ilk Meslek Yüksek Okulunun 1987 yılında kurulmasında da tuzu olan belgenin verdiği ilhamla ilk kıvılcımı çakmamıza vesile olan belgesiyle başlattığımız ve  3578 sayılı il olmamızı sağlayan kanunun 15 Haziran 1989’da TBMM’sinde kabul edilmesine kadar onlarca özel gazetenin ve Bayram gazetelerimizin yanında Hürriyet ve Günaydın ile Milliyet başta olmak üzere bir çok gazetede sürdürdüğümüz çabalarla il olmamızda emeği olan diğerlerini de Kul hakkı ve tarihe not düşülmesiyle ilimize yapılacak yeni hizmetlerin teşviki için Mevlamız izin verirse Pazartesi günü kaldığı yerden isimlerini ve çabalarını yazmaya devam edeceğim.

     İlimizin mutlu istikbali ve yeni hizmetlerin teşviki için  başta ilimiz Valisi Ali Mantı, Belediye Başkanı Evren Dinçer ve Milletvekilleri İlknur İnceöz,Cengiz Aydoğdu,Ramazan Kaşlı ve Ayhan Erel olmak üzere tüm atanmış ve seçilmişlerle,siyasetçilerle Meslek Odaları ve STK yetkilileri tarafından takip edilmesi dileğiyle.

   Cuma’mız Mübarek olsun.

   Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.

    Devamı Pazartesi’ye.