Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Ali Genç


AKSARAY IN 56 YIL SÜREN 2.İLÇELİK ESARETİNDEN KURTULARAK İL OLMASINA EMEĞİ GEÇENLER!:4

AKSARAY IN 56 YIL SÜREN 2.İLÇELİK ESARETİNDEN KURTULARAK İL OLMASINA EMEĞİ GEÇENLER!:4


Cuma’dan devam.

   Bu günde önce Hakkın Rızası, ardından Mevla’mızın biz kullarına öğrettiği kul hakkıyla huzuruna gelmememiz emrinin gereği ve ilimizin mutlu istikbalinin teşvikinin yanında tarihe de 30 yıl 6 ay önceki gelişmeyi not düşerek günümüze ve günümüzden de geleceğe aktarabilmek maksadının gereğini yaparak Aksaray’ın 56 yıl süren 2. İlçelik esaretinden kurtulması için güçleri oranında maddi ve manevi olarak  katkıda bulunanlardan geçen Pazartesi günü başlayıp, Çarşamba ve Cuma günü devam eden seri yazımda isimlerini yazamadıklarımı yazmaya aşağıda Cuma günü kaldığı yerden devam ediyorum.

      GAZETECİ-YAZAR AHMET ERBAŞ VE MÜLAZIM ERDOĞAN

    1980 Genel Nüfus sayımı sonucuna göre hazırladığım,1985 Nüfus sayımından sonra ise güncellediğim belgenin verdiği ilhamla 1987 yılının Ramazan Bayramında Aksaray’ın vilayetlik kıvılcımını çaktığımız gazetemizin sahibi Cemiyetinin kurucu başkanı olan Gazeteci-Yazar Ahmet Erbaş ağabeydi.

   Can dostum ve kardeşim Gazeteci-Yazar merhum Çapan Tekeli’nin kurucu başkan yardımcısı, benim kurucu sekreteri olduğumuz Aksaray Gazeteciler Cemiyetimizin, kurucu yönetim kurulu üyeleri ise Gazeteci-Yazar Adem Doğruer ve Şeref Yeşildal’dı.

 İçimizde en büyüğümüz olmasının yanında en tecrübelisi de olan kurucu başkanımız Gazeteci-Yazar Ahmet Erbaş ağabey bizlere” Mademki Cemiyeti kurduk gelin Bayramda Cemiyetimiz adına diğer cemiyetlerin yaptığı gibi ilimizin ismini taşıyan bir Bayram gazetesi çıkartalım.” diye teklifte bulundu.

    Getirdiği kurucu yönetim kurulu olarak kabul ederek hazırlıklara başladık.

    Bu teklifi kabul etmemizle Ahmet ağabey kendi gazetesine alacağı tebrik ve bunlarında getirisinden feragat etmiş oldu.

  Ahmet ağabey  gazetesinde yayınlanacak tebriklerden Cemiyetin gazetesi adına fedakarlık yapmasının yanında Cemiyetimizin bu ilk gazetesini yayınlayabilmemiz içinde var gücüyle çaba harcadı,.

   Vilayet kıvılcımını yaktığımız gazeteye önce ”Ulan Eşekoğlu eşekler Türkiye’nin haritasını mı değiştireceksiniz?” diyerek karşı çıkması karşısında  Çapan merhum ile ikimizin bu tepkinin olacağını tahmin etmemizden dolayı İstanbul’dan gelirken yolda” Eğer ki Manşeti değiştirecek olursak yeniden tüm baskı parasını ödememiz gerekecek!” diye söyleyeceğimizi kendisine belirtince manşete razı oldu.

   Hatta dönemin DYP ilçe başkanı merhum Avukat Sinan Kalyon, SHP ilçe Başkanı merhum İbrahim Kasman ve Niğde Valisi merhum Ünal Özgödek’tende birere demeç alarak ve kendisinin de bu konudaki demecini katarak  ilk vilayetlik kıvılcımını çaktığımız gazetenin manşet haberimizi desteklemek için yukarıda belirttiğim gibi dönemin Niğde Valisi Ünal Özgödek ve siyasi partilerden aldığı demeçlerle destekleyen  Cemiyetimizin kurucu başkanı Gazeteci-Yazar Ahmet Erbaş ağabey.

   Cemiyetimizin yönetim kurulu üyesi eski Gima mağazası müdürü ve eski Salı Pazarı Mağazaları zincirinin Pazarlama müdürü olan şu anda Somuncu baba külliyesinde ticari çalışmalarını sürdüren Aksaray’ı il yapmak için 1983 yılından itibaren belirledikleri stratejiyle çalışan Vilayetimizin baş mimarı Mehmet Altınsoy ve yol arkadaşı 8. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal ile konunun Hükümet tasarısı olarak kanun olarak TBMM’sine gönderilmesinin ardından kanunlaşıncaya kadar canını dişine takan dönemin ANAP gurup başkanı Raşit Daldal’a kamuoyu desteği sağlamak için sürdürdüğümüz 2 yıllık mücadelemizde yanımızda olan o zaman Ahmet Ağabeyin gazetesinde çalışan  Gazeteci Mülazım Erdoğan.

     GAZETECİ-ŞAİR SARRAF YAŞAR AKBAŞ

  Aksaray’ın vilayet olması için çıkarttığımız Cemiyet in2. Bayram Gazetemize kendisinin sağladığı maddi imkanların yanı sıra bu maksatla o zamanki Aksaray ilçesi taşrasında yaptığımız çalışmalar ada arabasıyla bizi belde, belde gezdirerek bu gazetemizin taşradaki mahalli idarelerin haberlerinde kullanacağımız bilgileri almamızı, fotoğraflarını çekmemizi ve  bu gazeteyi yayınlayabilmek için gerekli olan bedelin karışlanması için başta şu anki Eskil ilçesinin ve o zamanki Eskil Belde Belediye Başkanı Necati Belgemen ile O zamanki Ağaçlı beldesinin günümüz Gülağaç ilçesinin Belediye Başkanı Cahit Koca olmak üzere  belde Belediye başkanlarından aldığımız kutlama bedellerini almamızda da bize yardımcı olan Gazeteci, Şair Sarraf Yaşar Akbaş.

GAZETECİ İZZET DÜZGÜN, GAZETECİ MEHMET YIKMIŞ VE GAZETECİ LOKMAN SANLAV

     Dönemin Hürriyet Haber Ajansı muhabirlerinden Aksaray Gazeteciler Cemiyetimizin yönetim kurulu üyemiz Gazeteci İzzet Düzgün, dönemin Türkiye Gazetesi Aksaray bürosu çalışanlarından yönetim kurulu üyemiz Mehmet Yıkmış, yine aynı gazetenin çalışanlarından yönetim kurulu üyemiz Türkiye gazetesinin o dönem çalışanlarından Lokman Sanlav yönetim kurulu üyeleri olarak  Cemiyetimizin il olabilmemiz için kamuoyu oluşturmak maksadıyla çıkarttığımız gazeteleri basmaya giderken yanımızda olmaları, gereğinde basım ücretlerini tahsilinde bize yardımcı olmaları da dahil üstlerine düşeni yaparak  il olma çabamıza karınca kararınca kendi cürümlerince yardımcı oldular.

     GAZETECİ-YAZAR MAHMUT SABAH

      Kamuoyu oluşturmak için çıkarttığımız Bayram gazeteleri ve özel gazetelerin yanı sıra Hürriyet gazetesi aracılığıyla il olmamız için yaptığımız haberlerin gazetesinin merkez baskıları ile taşra baskılarında yayınlanmasında yardımcı olan dönemin Hürriyet Haber Ajansı Kayseri Bölge Müdürü Gazeteci-Yazar Mahmut Sabah ağabeyde vilayet olmamıza basın yoluyla katkı sağlayandır.

   Mevla’mız izin verirse Aksaray’ın 56 yıl süren 2. İlçelik esaretinden kurtulmasında emekleri olanlardan bu gün yazamadıklarımızı ise İnşallah Çarşamba günü kaldığı yerden isimlerini ve yaptıkları katkıları yayınlamayı sürdüreceğim.

  Tarihe not düşülmesi ve emeği geçenlerin bilinerek ölenlerin ruhlarının dualarla yad edilmesi, yaşayanlara da aynı şekilde hayırlı sağlıklı imanlı ömürler için dua edilmesi ve yeni hizmetlerinde teşviki maksadıyla başta ilimiz Valisi Ali Mantı, Belediye Başkanı Evren Dinçer ve Milletvekilleri İlknur İnceöz,Cengiz Aydoğdu,Ayhan Erel ve Ramazan Kaşlı olmak üzere ilimizin tüm atanmış ve seçilmişleriyle, Meslek Odaları ve STK yetkilileri tarafından takip edilmesi dileğiyle.

   Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

   Devamı Çarşamba’ya.