Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

RASİM GÜL


AKSARAY VE TÜRKİYE’DEN BİR YILDIZ KAYDI

Sadi Somuncuoğlu


Aksaray ve Türkiye’den bir yıldız kaydı Sadi Somuncuoğlu’nu kaybettik. Değerli büyüğümüz 1940 yılında Aksaray’da doğdu. Babası İhsan Efendi, annesi Elmas Hanımdır. 82 yaşında, 28 Şubat 2022 de Ankara’da vefat etti. İlk ve Ortaokulu Aksaray’da okuyan Somuncuoğlu, Lise ve Yükseköğrenimini Ankara Gazi Üniversitesi, İktisadi Ticari ve Bilimler Akademisini bitirdi.

 

Mübeccel Hanımla evli olan Somuncuoğlu’nun, Bekir Tümen, Tuğrul ve Gökçen adlarında üç çocuğu var. Tümen Gazi Üniversitesinde Tarih Doçenti, Tuğrul Ticaret bakanlığında Uzman, Gökçen’de öğretmen

Sadi Abi, kendi anlayışı ve inançları doğrultusunda Türkiye’ye hizmet etmeye çalıştı ve birçok olaya damgasını vurdu. Hayatı boyunca hiç kimseye eğilmedi, gerektiği zamanlarda liderlere bile hakkı hakikati söyleyen ve sözünden bir adım dahi geri atmadı. Türk-İslam ve Turan ilkelerine hep bağlı kaldı. Adı, ailesi hatta yakın akrabaları hiçbir şekilde para-pul ve ihale işlerine karışmadı. Hayatlarına onur ve şerefleriyle devam ettiler.

 

1969-70 yıllarında Ankara’ya Fakülteye gittiğimde, Sadi Somuncuoğlu, İbrahim Metin, Halil Özyıldız’ın çıkardığı ve Dündar Taşar, Galip Erdem, İskender Öksüz, Osman Yüksel ve diğerlerinin yazarlığını yaptığı haftalık DEVLET dergisinde çalışmam nedeniyle bunları çok yakından tanıma ve benim için büyük onur olan birlikte çalışma fırsatı buldum. Şu anda sadece Prof. Dr. İskender hocam Karar gazetesinde yazarlığa devam ediyor diğerleri rahmetli oldular. Hepsine Tanrıdan rahmet diliyorum.

 

Sadi Somuncuoğlu, bütün hayatı boyunca Türk-İslam ve Turan ülküsünün gelişmesi ve Türk Birliğinin kurulması için çalışan ender kişilerden biridir. Particilik yönünü beğenmeyenler olabilir, haklı da olabilirler idealist insanlar asla particilik yapamazlar. Çünkü oy, makam ve çıkar uğruna asla takla atamazlar. İsteseler de takla atmayı beceremezler. Devlet ve milletini kesinlikle hiçbir zaman satmazlar.

 

Türkiye’nin bütün Üniversitelerinde arkadaşlarıyla birlikte Türk-İslam Sentezi ve Turan ilkeleri doğrultusunda ‘’Ülkü Ocakları’nı kuranların başında gelmektedir. Ayrıca Ziya Gökalp ve Nihal Atsızın ‘’Türkçülük’’ görüşü doğrultusunda ilerlenmesini isteyen ve bu görüşten taviz vermeyen sayılı kişilerin başında gelmektedir.

 

Bakan, milletvekili, siyasetçi, iktisatçı, gazeteci ve yazar olan Somuncuoğlu, 1962 de Fakülteden mezun olduktan sonra, Türkiye Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsünde ‘’Organizasyon ve Metot’’ ile ‘’İdarecilik’’ eğitim gördü.

 

İş ve İşçi Bulma Kurumu Genel Müdürlüğü Muhasebe servisinde memur, Milli Eğitim Bakanlığı Genel Müdürlüğünde Eğitim Malzemeleri uzmanı olarak çalıştı.

 

Devlet, Töre ve Bozkurt dergilerinin yayınında görev aldı. Töre-Devlet Yayın Evi Ortağı, Işık Matbaacılık Ortağı, Türk Yurdu Dergisinin sahibidir. 1965 yılında ‘’Bab-ı Ali’de Sabah’’ gazetesini çıkardı. Hayatı boyunca gece-gündüz demeden çalışan Sadi abi ardında hoş seda bırakarak bu dünyadan göçtü.

 

Sadi Somuncuoğlu, gazete ve dergilerde binlerce yazılar yazmış aynı zaman yedi adet de kitap yazmıştır. Yazdığı kitaplar:

  1. Göz, Göre Göre Kapana Düştü Türkiye’m (2005)
  2. İstanbul’da Yeni Roma İmparatorluğu (2004)
  3. Annan Planı Gerçeği ve KKTC’nin Kuruluşu (2004)
  4. Sorularla, Belgelerle Kıbrıs: Çözüm mü, Çözülme mi? (2003)
  5. Avrupa Birliği Bitmeyen Yol (2002)
  6. Kıbrıs’ta Sirtaki (2002)
  7. AB Uyum Paketlerinden Federasyona- Etnik Irkçı Siyasallaşma Projesi

 

 

Sadi Somuncuoğlu, Cumhuriyete, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne, laikliğe, milli birliğe sonuna kadar inanan, ülke çıkarları, milli birlik ve devletin bekası, bağımsızlığı söz konusu olduğunda particilik gibi meseleleri anında bir yana bırakabilen, söz konusu vatan ve devlet ise gerisi teferruattır diyebilen yürekli, cesur ve dik duran insandı. Ruhu şadolsun.

 

Cenaze namazına, Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, Ankara Büyük Şehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer, Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, eski milletvekilleri Nevzat Köse, Osman Ertuğrul, misafir milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, STK başkanları ve haylı kalabalık vatandaş katıldı.

                         

                              Hayrola, Muvaffak Ola, Muzaffer Ola.