Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Ali Genç


Aksaray’ın 2.İlçelik Esaretinden Kurtulmasında Emeği Geçenler:5

Aksaray’ın 2.İlçelik Esaretinden Kurtulmasında Emeği Geçenler:5


Pazartesi’den devam.

   Bu günde önce Hakkın rızası, ardından bu çerçevede kul hakkının gereği ve ilimizin mutlu istikbalinin teşvikini sağlamak maksadıyla bu konuda kaleme aldığım yazıma Pazartesi günü kaldığım yerden devam ediyorum.

   Bu maksatla Aksaray’ın 1933-89 yılları arasında hiç hak etmediği, asla ve asla da hak etmeyeceğimiz 56 yıl süren 2. İlçelik esaretinden kurtulması için güçleri oranında maddi ve manevi katkıda bulunanlardan geçen Pazartesi, Çarşamba ve Cuma ile 2 Aralık Pazartesi günü isimlerini yazamadıklarımı yazmaya aşağıda Pazartesi günü kaldığı yerden  yazmaya devam ediyorum.

   GAZETECİ-YAZAR CENGİZ KALLUÇ

   Vilayetlik kıvılcımını yaktığımız Cemiyetimiz ve Aksaray’ında ilk Bayram gazetesi olan 1987 Yılının Aksaray Ramazan Bayramı gazetemiz de 1980 Türkiye Genel  Nüfus Sayımı sonuçlarına göre Aksaray’ın o zamanki 67 ilin 31inden hem yüz ölçümünün büyük olduğunu, hem de nüfusunun fazla olduğunu ortaya koyan,1985 Genel Nüfus Sayımından sonra ise güncelleyip daima yanımda taşıdığım belgeme dayanılarak yani bu belgemin verdiği ilhamla”54 Yıldır Söyleye, Söyleye Dilimizde Tüy Bitti” üst başlığı ve ”Vilayetlik hakkımız Verilsin Artık” Manşetini ve altındaki haberi yazan bu haberle 15 Haziran 1989 günü il olmamızı sağlayan kanun kabul edilmesine kadar aralıksız olarak süren samimi ve istikrarlı çalışmanın kıvılcımının çakılmasına vesile olan dönemin Son Havadis Gazetesi İstanbul merkez sayfa sekreterlerinden  Gazeteci-Yazar merhum Cengiz Kalluç.

    GAZETECİ ABBAS SATIR VE GAZETECİ RAMAZAN DURMUŞ

     Aksaray’ın 56 yıllık ilçelik esaretinden kurtularak il olabilmesi için Günaydın Gazetesi ne gönderdiğim haberlerle kamuoyu oluşması için hem gazetenin taşra baskılarında hem de merkez baskılarında yayınlanması için bana  sonuna kadar yardımcı olan dönemin Ankara Günaydın Temsilciliğinde sayfa sekreteri olan gazetecilerinden Abbas Satır ve Ramazan Durmuş ağabeylerde bu konudaki çabamızı Vilayet olma kanunumuzun 15 Haziran 1989’da TBMM’sinde kabul edilmesine kadar samimi olarak destekleyen meslektaşlarımız oldular.

    GAZETECİ ESİN ÜNAL VE GAZETECİ –YAZAR LATİF YILDIZ

   Aksaray’ın il olması için Türk ve Dünya kamuoyunun desteğini alabilmek için yaptığım haberleri Günaydın ve bağlı gazetelerin Türkiye geneli ile Avrupa baskılarında yayınlatmama yardımcı olan Günaydın Gazetesinin merkezi olan İstanbul’daki Yurt Haberleri Müdürü Gazeteci ve Psikolog Esin Ünal Hanımefendi.

   Konya’nın en eski ve en ünlü gazetecilerinden o dönemde Vebofset grubu ile Sabah grubunun Konya temsilcisi olan Eğitimci, Gazeteci-Yazar Latif Yıldız da  Aksaray’ın il olabilmesi için yaptığımız özel ve genel yayınların başarısı için bir taraftan gazetelerde istediğimiz haberlerin yayınlatılması için nüfuzunu kullanırken diğer taraftan ise Cemiyetin Bayram gazeteleriyle diğer özel sayılarının finansmanı için bize topladığı kutlama mesajlarıyla destek sağladı.

     ECZACI DİLEK TERZİOĞLU

      Vilayet olmamız için Cemiyetin Bayram gazeteleri, özel sayılarla genel gazetelerde Basın yoluyla vilayet olmamız için kamuoyu oluştururken Başbakan Turgut Özal ın eşi  Semra Özal ın başında bulunduğu Papatyalar Derneği üyesi  olan Aksaray Yardım Sevenler Derneği Başkanı Eczacı Dilek Terzioğlu’nun hem Papatyalar üyesi olması, hem de Yardım Sevenler Derneği başkanı olarak Ankara ve İstanbul da   katıldığı tüm toplantılarda Semra Özal ve Bakanlarla Milletvekilleri eşlerine Aksarayı işleyerek  bu konuda cürmü kadar yer yakma pahasına katkıda bulundu.

     GAZETECİ ERKAN YİĞİT VE FARUK KADRİ DÜNDAR

       Vilayet olmamız için bizi maddi ve manevi olarak destekleyen Ankara’ya gazete basımı için gittiğimizde evinde misafir etmesi de dahil elinden gelen manevi desteği sağlayan  şu anki Tedaş(Medaş) binasını yapan müteahhitlik firması şantiye şefi Faruk Kadri Dündar.

      Milliyet gazetesinin İstanbul İstihbarat Şefi olan ve Vilayetlik mücadelemize katkı için Milliyet gazetesinde bu konudaki çabamızı desteklemek için ayırdığı müstakil sayfa ile kamuoyu oluşturmamıza destek sağlayan Gazeteci Yazar Erkan Yiğit.

    AKSARAY’IN BELDE BELEDİYE BAŞKANLARI

    Kamu oyu oluşturmak için çıkarttığımız gazetelerin giderine katkıda bulunmak için bizi destekleyen dönemin Ağaçlı(Şimdiki Gülağaç) Belediye Başkanı ve  bir dönemde İl Genel Meclisi Üyesi olan Cahit Koca, dönemin ve şu anki Eskil Belediye Başkanı Necati Belgemen, ve O zamanın Ihlara,Gülpınar,Ilısu ve Yeşiltepe ile adını hatırlayamadığım diğer belde belediye başkanları.

1987’NİN RAMAZAN BAYRAMIYLA BAŞLAYIP 15 HAZİRAN 1989’A VE KUTLAMA GAZETELERİMİZEDE VERDİKLERİ GENİŞ EBAT İLANLARLA DESTEK OLAN ORHAN AĞAÇLI VE İBRAHİM ÖZEL!

   Aksaray’ın Vilayet olmasının ilk kıvılcımını çaktığımız 1987’nin Ramazan Bayramı gazetemiz den başlayarak 2 yıl süren kamu oyu oluşturma çabamız esnasında çıkarttığımız Bayram gazetelerimizle yayınlanan diğer özel sayılarımıza aldığımız normal kutlamaların onlarca misli oranında maddi imkan  sağlayan, İl olmamızdan sonrada çıkarttığımız kutlama sayısına da aynı şekilde katkı sağlayan iş adamı Orhan Ağaçlı ve İş adamı İbrahim Özel.

   OTELİNDE BİZİ MİSAFİR EDİP KUTLAMA MESAJI VEREN MİLLETVEKİLİ VE TURİZİMCİ AHMET YAŞAR

   1988 yılının Ramazan Bayramı gazetesinin yayınıyla merhum Çapan Tekeli, İzzet Düzgün ve Faruk Kadri Dündar ile birlikte Ankara’da uğraşırken zamanın nasıl geçtiğinin farkına vardığımızda iftara çok az bir zaman kalmıştı.

   Merhum Çapan Tekeli’nin Sheraton Ankara yemek hanesi için kartı olduğundan iftarımızı burada açtıktan sonra o zamanlar araç telefonu bulunan 2002-2007 arası Aksaray Milletvekili İş adamı Ahmet Yaşar’ ağabeyi bizi otelinde misafir etmesi için arayarak otelinde kalmamızı sağlamasın rica ettim.

   Ricam üzerine bizi Ankara’daki oteline yönlendirdi orda bir gece bizi misafir etmesinin yanında bize verdiği kutlama tebrikleriyle destek oldu.

       Bu günde önce Hakkın rızası için, sonrada tarihe not düşülmesi ardından ise yeni hizmetlerin  teşviki için Aksaray’ımızın hiçbir zaman hak etmediği, asla ve asla da hak etmeyeceği 2. İlçelik esaretinden kurtarılmasına karınca karanınca katkıda bulunanların tamamını yazmaya yine yerimiz yetmedi.

   Tarihe not düşülmesi ve emeği geçenlerin bilinerek ölenlerin ruhlarının dualarla yad edilmesi, yaşayanlara da aynı şekilde hayırlı sağlıklı imanlı ömürler için dua edilmesi ve ilimizin istikbalini ak edecek yeni hizmetlerinde teşviki maksadıyla başta ilimiz Valisi Ali Mantı, Belediye Başkanı Evren Dinçer ve Milletvekilleri İlknur İnceöz, Cengiz Aydoğdu, Ayhan Erel ve Ramazan Kaşlı ile İGM başkanı Mehmet Tüzün olmak üzere ilimizin tüm atanmış ve seçilmişleriyle, Meslek Odaları ve STK yetkilileri tarafından takip edilmesi dileğiyle.

   Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

   Devamı Cuma’ya.