Bugün, 19 Mart 2024 Salı

Ali Genç


Aksaray’ın 2.İlçelik Esaretinden Kurtulmasında Emeği Geçenler:6

Çarşamba’dan devam.


Bu günde Aksaray’ımızın hiç hak etmediği, asla ve asla da hak etmediği 1933-89 yılları arasında 56 yıl süren 2. İlçelik esaretinden kurtulmasının Aksaray Gazeteciler Cemiyetinin 1987 yılının Ramazan Bayramı gazetesinde ilk kıvılcımını çakmasından İlçelik esaretinden kurtulmamızı sağlayan 3578 sayılı kanunun 15 Haziran 1989 günü TBMM’sinde kabul edilmesine kadarki tüm safhaların içinde can dostum, kardeşim  ve meslektaşım Gazeteci-Yazar merhum Çapan Tekeli ile birlikte bulunan olarak il olmamıza katkısı olanları Çarşamba günü kaldığım yerden  isimlerini ve katkılarını yazmaya devam ediyorum.

     Bunu ise önce Hakkın Rızası, ardından bu çerçevede kul hakkının gereği ve ilimizin mutlu istikbalinin teşvikini sağlamanın yanında tarihe olan saygımızın da gereği için buraya not düşerek herkesin hakkını kendisine teslim edilebilmesi maksadıyla yapıyorum.

   AKSARAY LI VE AKSARAYDA GÖREV YAPAN DÖNEMİN DOKTORLARI, ECZACILARI VE İŞ ADAMLARI

    Aksaray’ın vilayet olabilmesi için kam oyu oluşturmak için çıkarttığımız gazetelerin giderinin karşılanması için tebrik ve ilanlara ihtiyacımız vardı.

  Bunun için bizi destekleyen O dönemin istisnanın dışında kalan Aksaraylı olsun olmasın tüm Doktor ve Eczacılarıyla diğer esnaf ve iş adamlarımızın küçük meblağlarla da olsa her gazetemize de bu ilanlarını  vermeye devam ettirmeleriyle basım bedelinin belirli oranını karşılayarak il olmamız için var güçleriyle çalışan siyasetçilere kamu oyu desteği oluşturabilmemiz için yaptığımız yayınların hazırlanması, basım ile dağıtılmasında karınca kararınca yardımcı oldular.

GAZETECİ FARUK’UN OĞLU SAMİ ÜNİVAR

 İş adamı merhum Mithat Gürsoy’a merhum Çapan Tekeli ile birlikte Aksaray’dan telefon açarak bize İstanbul’daki iş adamı hemşerilerimizden çıkartacağımız gazetelerimize tebrik almamız için yardımcı olup olmayacağını sorup kendisinin de yardımcı olabileceği sözü üzerine bir balya gazeteyi alarak uzun yıllar Aksaray’da gazete bayiliği yapan Faruk Ünivar’ın  oğlu bizim akranımız olan Sami Ünivar’ın  İstanbul’un Beyoğlu semtindeki gazete satış büfesine bu gazetelerimizi bırakıp  yanıma alabileceğim kadarını gerektikçe buradan alarak bize tebrik ilanları veren hemşerilerimize götürmeme yardımcı olarak vilayet olmak için çıkarttığımız gazetelerin yayınına bu şekilde yardımcı oldu.

İL OLMAMIZI NİĞDE MİLLETVEKİLİ DOĞAN BARAN YAPTIĞI KONUŞMADA ŞAHSI VE GRUBU ADINA DESTEKLERKEN,AKIN GÖNEN,HAYDAR ÖZALP VE BİRSEL SÖNMEZ OYLAMAYA KATILMADILAR!!!

  Aksaray’ın il olmasını sağlayan kanunu TBMM’sinde görüşülürken söz alan daha sonra 15.08.1994 - 07.03.1996  tarihleri arasında Sağlık Bakanlığı da yapan Dr. Doğan Baran Aksaray’ın il olmasını şahsının ve grubunun desteklediğini belirtti.

  DR. Doğan Baran bunu belirtirken Aksaraylı seçmenlerin 1986 ara seçimlerinde kendi  olan 1973-1980 arası Aksaray Belediye Başkanlığı da yapan DYP aday Muhammed Taki Tatlıpınar yerine Çankırı Valiliğinden istifa ederek ANAP’tan Niğde Milletvekili olarak seçilen Akın Gönen’le  birlikte, diğer Niğde Milletvekilleri  Haydar Özalp ve Birsel Sönmez’i genel kurul salonunda göremedim.

SELAM VERDİĞİM AKIN GÖNEN’İN” SENİ TANIYAMADIM!” DEMESİ ÜZERİNE KENDİSİNE SENİ MİLLETVEKİLİ YAPAN AKSARAY’I TANIMAYAN BENİMİ TANIYACAK?!!!” DİYEREK STEM ETTİM!

   Aksaray’ın il olmasını sağlayan  Meclis genel kurulunda kabul edilmesinden sonra Raşit Daldal’ın grup başkan vekilliği odasına giderken kızım Remziye ile birlikte gördüğümüz merhum Özal ve Altınsoy’a teşekkür ederek ellerini öpmemizden sonra Raşit Beyin odasına giderek Aksaray’a müjdenin verilmesinden ve bu anı çektiği fotoğraflarla dondurmamdan sonra  Mahmut Öztürk’ün odasındaki eşyalarımızı  almak için  kızım Remziye ile giderken Meclis kulisini gören üst koridordan geçtik.

  Buradan geçerken aşağıda gördüğümüz daha önce Ağaçlı tesislerinde bena ve merhum Çapan Tekeli kardeşime Aksaray Vilayet olursa destekleyeceğini belirten Haydar Özalp ile Aksaraylı seçmenin oylarıyla Milletvekili seçilen Akın Gönen ve Niğde’nin diğer milletvekili Birsel Sönmez’i aşağıda  kahve içerken görünce Akın Beye selam verdim.

  Selamım üzerine bana bakan ara seçim boyunca sürekli beraber olmamız nedeniyle ve gazeteci olarak beni tanıyamaması mümkün olmayan Akın Gönen’in “ Seni tanıyamadım” demesi üzerine kendisine “ Seni Milletvekili yapan Aksaray’ı tanımayan benimi tanıyacak?” diyerek sitem ettim.

  Daha sonraları Cevat Özel’in cenazesi için Ulu Camiye geldiğinde bundan haberdar olmayan ilimiz gazetecilerinin Akın Gönen’e ilgi göstermesi üzerine onlara kızarak onun bu ilgimizi hak etmediğini belirttim.

40 OTOBÜSLE TBMM’SİNE GELEN BAYBURT BELEDİYE BAŞKANI MUAMMER DAŞTAN MUSTAFA ÖZTÜRK’E MEMİŞ AKIN’I SORDUĞUNDA”GELMEDİ DİYEMEDİĞİNDEN DIŞARIDA” DEMİŞ!

    Aksaray’ın il olma kanununun görüşülmesini ve kabulünü yerinde görebilmek için TBMM’sine vardığımızda  Milletvekili Mahmut Öztürk beni ,kızım Remziye’yi, annesi  merhum Ürüz teyze ve babası Mustafa amca ile kızımın emsali olan şu anda ismini hatırlayamadığım kız yiğenini, Süleyman Balçık ile  Yaprakhisar muhtarı Mahmut Bakar’ı  kanunun görüşülmesini takip etmemiz için Meclisin seyirci locasına çıkarttı.

   Buradayken Mahmut beyin babası Mustafa amca bana” Ali Meclise girerken Bayburt Belediye başkanı Muammer Daşdan’ı gördüm vilayet kanununu mecliste takip edebilmek için 40 otobüs dolusu Baybur’tlu hemşerisiyle gelmişler.

  Bana Memiş Akın’ı sordu.

  Gelmediğini söyleyemediğimden dışarıda dedim.” Diye anlattı.

   Bu günde Aksaray’ın 1933-89 yılları arasında 56 yıl süren hiçbir zaman hak etmediğimiz, asla ve asla da hak etmeyeceğimiz 2. İlçelik esaretinden kurtularak il olmasına katkısı bulunanları ve bu dönemde yaşanan bazı detayları yazmaya yerimiz yetmediğinden nasip olursa Pazartesi günü konumuza kaldığı yerden devam edeceğim.

   Tarihe not düşülmesi ve emeği geçenlerin bilinerek ölenlerin ruhlarının dualarla yad edilmesi, yaşayanlara da aynı şekilde hayırlı sağlıklı imanlı ömürler için dua edilmesi ve ilimize ihtiyaç olan ve talep edilecek yeni hizmetlerinde teşviki maksadıyla başta ilimiz Valisi Ali Mantı, Belediye Başkanı Evren Dinçer ve Milletvekilleri İlknur İnceöz,Cengiz Aydoğdu,Ayhan Erel ve Ramazan  ile İGM başkanı Mehmet Tüzün olmak üzere tüm atanmış ve seçilmişlerle, Meslek Odaları ve STK yetkilileri tarafından gereğinin yapılması için takip edilmesi dileğiyle.

    Cuma’mız Mübarek Olsun.

   Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

   Devamı Pazartesi’ye.