Bugün, 30 Mart 2024 Cumartesi

Ali Genç


AKSARAY’IN AZMİ MİLLİ’DEN SONRAKİ İLK FABRİKASI GURBETÇİLERİMİZİN ESERİDİR!!!

AKSARAY’IN AZMİ MİLLİ’DEN SONRAKİ İLK FABRİKASI GURBETÇİLERİMİZİN ESERİDİR!!!


İçleri vatan hasretiyle dolu olan diğer gurbetçilerimiz gibi Türkiye ve Aksaray hasreti ile dolu olan  Aksaraylı gurbetçilerimiz bunu bulundukları ülkelerde kurdukları, Camii ,dernek ve diğer kuruluşlarla yaşatırken Aksaray’ın 2. fabrikası olmasının yanında Türkiye’nin de ikinci rafineri tuz Fabrikası olan daha sonra iş bilmezler tarafından batırılan işinin ehli kişiler tarafından devralınmasından sonra ise tam kapasite ile çalışır duruma gelen ülkemi zinde ilk işçi kuruluşlarından olan Saray Tuz Fabrikası Aksaraylı gurbetçilerin ilimiz ve ülkemize bir hediyesidir. 

 GURBETÇİLER ALDIKLARI İŞ MAKANILARIYLA AKSARAY BELEDİYESİNİ İHYA ETTİLER 

      Gurbetçilerimizin içindeki vatan sevgisi o kadar fazladır ki kendi çoluk çocuklarının rızkından keserek ülkemizde atmışlı yılların başından günümüze kadar meydana gelen depremler başta olmak üzere her dara düştüğümüzde vatanlarının ardında kale gibi durmalarının yanında milli meselelerimizde de her zaman ve şartta ülkemizi sonuna kadar desteklediler. 

   Bu milli meselelerimizde yanımızda olmaları Kıbrıs Barış Harekâtından başlayarak tüm milli meselelerimizde yanımızda olmalarının yanında yukarıda belirttiğim gibi ülkemiz in başına her hangi bir tabii afet veya başkaca sıkıntılar geldiğinde veya maddi veya manevi destek gerektiğinde daima yanımızda oldukları gibi, köylerimiz, kasabalarımız ile ilçe ve illerimizin ihtiyaçlarının karşılanmasında da her zaman ellerinden gelen tüm maddi ve manevi imkânlarını da her zaman ve her şarttı  seferber ettiler. 

      İlçelerimiz ile beldelerimizin Belediyelerine gurbetçilerin sağladığı sayısız imkânların yanı sıra Aksaray Belediyesine bağışlanan 10 iş makinesi de  bunun en güzel örneklerindendir.!!!  

      1994-99 yılları arasında Aksaray Belediye Başkanlığı yapan Ahmet Er’in bizzat batı Avrupa ülkelerine giderek orada açtığı kampanya çerçevesinde O zamanlar sadece bölgemizde Ankara, Konya ve Kayseri gibi büyük Şehir belediyelerinde bulunan Asfalt Plenti ve Süpürge makinesi da dahil 10 iş makinesi gurbetçiler tarafından alınarak Mersin Limanında Belediye’ye bizzat benimde katıldığım bir seferle bağışlanan bu makinaları alarak Aksaray’a getirdik.  

VİLAYET’LE BELEDİYE, MESLEK ODALARI GURBETÇİLERİMİZE SAHİP ÇIKARLARSA İHYA OLURUZ! 

     Genel çoğunluğu ortalama 2 yılda bir izne gelen ve izin süreleri de 1 ay civarında olan gurbetçilerimiz bu kısa zaman içinde hem yıllardır hasretini çektikleri eş dost ve akrabalarıyla görüşmekteler, hem geride bıraktıkları evleri ve iş yerlerinin meselelerini gidermenin yanında, emlak vergilerini yatırmakta, araçlarının sigorta, muayeneleriyle  emisyon ölçümü, telefon ,su ve elektrik paralarının yatırılması ,Nüfus Cüzdanlarının değiştirilmesi ile aldıkları, sattıkları gayri menkullerle kat karşılığı verdikleri arsalarının işlemlerini yapmaktadırlar. 

  Bu çok kısa zamanda bu işleri yerlerine getirmek için normal prosedürü takip ettiklerinden buna yetişememektedirler.!!! 

EŞ,DOST VE AKRABALARI İLE DİNLENMEYE DAHA ÇOK ZAMAN AYIRABİLMELERİ İÇİN VALİ HAMZA AYDOĞDU TARAFINDAN HEM MÜLKİ HEMDE MAHALLİ İDAREDE POZİTİF AYIRIM SAĞLATILSIN! 

    Bu sıkıntıların giderilebilmesi için Vali Orhan Alimoğlu,Aykut Pekmez’in ardından Vali Ali Mantı’yada köşe yazılarımda dile getirdiğim  il genelindeki tüm resmi kurum ve kuruluşlara gönderilecek gurbetçilere Haziran ayının başından Kasım ayının sonuna kadar 5 ay boyunca Pozitif ayrımcılığı ön gören bir genelge ile tüm resmi ve yarı resmi kurum ile kuruluşlarda  Gurbetçilerimize tüm işlemlerinde öncelik verilmesi sağlanması konusundaki haklı isteğimiz akıl almaz şekilde maalesef şimdiye kadar  bir türlü uygulanmadı.!!! 

   Kendileriyle görüşmemizde ve bu konuda kendilerine uzun uzadıya yazdığım dilekçelerim ve köşe yazılarımda gurbetçilerle ilgili kurumlarda işlemler yapılırken mümkün olduğunca bürokratik engeller ile mevzuat hazretleri arkasına sığınılmayarak sorunlarına pratik çareler üretilmeli, işlemler yapılırken gurbetçilerin bulundukları ülkelerdeki alışık oldukları gibi mutlaka kendilerine yer gösterilerek ve zaman müsaitse ikramda bulunulması. 

    Aksaray’ın teşvik kapsamı, Tarihi ve Turistik yerler, ilimize yapılan hizmetler, önemli günler(Vilayetlik Yıldönümü, Festival, Somuncu Baba, Şeyh Cemalettin’i Aksaray ı,Taptuk Emre ve Yunus Emre yi anma günü ,Aksaray Spor un başarıları gibi) ile Dini ve Milli Bayramlar da Gurbetçilere posta ile tebrik, davetiye veya E Mail gönderilerek sürekli olarak vatanla irtibatlarnın sağlanması. 

    İzni gelen Gurbetçiler için merkezde Aksaray Valiliği ile Aksaray Belediyesi ,İlçelerde ise Kaymakamlıklar ve ilgili ilçenin Belediye Başkanları birlikte veya müstakil en şimdiye kadar yapılan laf olsun babından etkinlikler yerine günlerce önceden tarihleri ve yerleri belirlenen geniş zamanlı ve geniş katılımlı  etkinliği düzenleyenlerin ve katılımcıların bir birini rahatça görebileceği isteklerini iletebileceği  alkollü olmayan eğlence, piknik ve diğer toplantılar düzenlemesini. 

     Bu eğlence ve toplantılara katılan gurbetçilere Aksaray’ın tarihi, turizmi ve kültürü ile ilgili broşür, kartpostal ile CD’ler verilmeli, devamlı arabalarında ellerinde taşıyabilecekleri hediyeler ile ev ve bürolarına asabilecekleri ilimizi tanıtan hediyeler verilmesini. 

   İl Ticaret ve Sanayi Odası ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile diğer Meslek Kuruluşları üyelerine yönelik yayınlayacakları bildirilerle gurbetçilere sattıkları mal ile hizmetlerde fiyatları abartmamaları yani fahiş fiyattan kaçınmalarıyla kaliteli hizmet vermelerinin telkin edilmesini. 

      Bu ve buna benzer hizmetler verildiğinde Gurbetçilerimiz in kendilerinin ,tanıdıkları diğer illerin gurbetçilerinin ve çalıştıkları ülkenin insanlarının şehrimize gelerek tarihi ve turistik yerleri gezmeleri sağlanarak turizmimize katkı sağlanabileceği gibi kendilerinin ve kendilerinin teşviki ile gelecek yatırımcılarla daha çok yatırımın ve buna bağlı daha çok istihdamın yapılmasının sağlanacağını belirtmeme rağmen maalesef şimdiye kadar gereken akıl almaz, izah edilmez bir şekilde yapılmadı. 

    Memleketimize ve milletimize yararlı olan her şeyin yapılması ve yaptırılmasının Vali Hamza Aydoğdu’ya nasip olması ve bununla ilimiz ile ülkemiz için istenen hedefe ulaşılmasının hızlandırılması dileğiyle. 

    Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.