Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Ali Genç


AKSARAY’IN TÜRBELERİ ÖKSÜZ KALDI!!!

AKSARAY’IN TÜRBELERİ ÖKSÜZ KALDI!!!


Gerçekten de merhumun samimi çabalarının sonuca ulaşmasına kadar günümüzdeki en bilindik Aksaray Türbeleri  bile sahipsizlikten unutulmuş, mezbeleliğe dönüşerek yıkılmaya yüz tutmuştu.!!!

1925-70 ARASINDA AKSARAY TÜRBELERİNİN TAMAMINA YAKINI UNUTULDU!!!

  30 Kasım 1925’te çıkartılan ve aynı yılın 13 Aralık günü yürürlüğe giren 677 Sayılı “Tekke ve Zaviyelerle Türbelerin kapatılmasına ve Türbedarlıklarla bir takım unvanların yasaklanmasına karar verilen kanunun yürürlüğe girmesinin ardından ülkemizdeki diğer türbelerin durumuyla ilimizdeki türbelerin atmışlı yıllara kadarki durumlarını çok iyi bilmiyorum.

 Fakat aklımın ermeye başladığı Atmışlı yılların ortasından itibaren ara sıra köyümüzden geldiğimiz ve 1969 yılının 14 Eylül’ünde  ise göçmemizden ve  şehrimizi tanımak için gezmeye başladığımdan itibaren genelde ilimiz merkezindeki tüm türbelerin, özelde ise Ervah kabristanlığındaki türbelerin bakımsızlığına tüm Aksaraylılar gibi canlı şahidiyim.!!!

ŞAHİN BAŞER’İN TÜRBENİN BAKIMINA BAŞLAMASINA KADAR SOMUNCU BABA UNUTULMUŞTU!!!

 Türbelerin kapatılması, türbedarların işlerine son verilmesinden sonra yasak olmasına rağmen hurafe inancına sahip olanlar tarafından haftanın belirli zamanlarda dileklerinin gerçekleşmesi(!) için horoz kesilen türbe/türbeler haricindeki diğer tüm türbelerle birlikte kamuoyu tarafından “Somuncu Baba” olarak bilinen Şeyh Hamidi Veli Hazretlerinin türbesi de, çilehanesi de, Camisi ve müştemilatı da bakımsızlıktan yıkılmaya başlamıştı.

  İmam Gazali neslinden olan 16 Mart Pazartesi günü Hakka yürüyen merhum Şahin Başer’in hiçbir dernek kurmadan kendisine yardımcı olan birkaç samimi gönüllü ile önce bakımsızlıktan ormana dönen türbenin üstündeki  fundalığı  ve merhum Somuncu Babanın kabrinin görülmesini engelleyen çalı ve çırpıyı temizleyerek işe başladı.

   Ardından ise Somuncu Baba’nın Çilehanesini ve çilehane ile tarihi Mescit arasında bulunan dervişlerin kaldıkları odaları temizleyip kendi imkanlarıyla sıvatması, buraların aydınlatılması, Mescidin iç ve dış tamirinin yapılması, yağmur ve kar sularının içeriye akmasının önlenmesinden ve buranın ibadet açılmasından sonra ziyaretler başladı.

   Zamanla artan ziyaretçi sayısının çoğalması nedeniyle Mescide gelenlerin abdest alma yerleri, bay, bayan ziyaretçiler için yeterli sayıda tuvalet ile lavabolar yapıldı.

   Ziyaretçi sayısının artması, önce özellikle Cuma ve Kandil günleri ile Bayram günlerinde, daha sonra ise Teravih Namazlarında mekana gösterilen ilgiyle Mescidin yetersiz olması üzerine Mescidin Mihrabından 1 metre geriden başlanarak gerilere ve yanlara doğru olabildiğince geniş bir yer oluşturularak yüzlerce kişinin aynı anda Namaz kılmasını sağlayacak şekilde yerlere karolar döşenip cemaat için naylon hasırlar alındı.

   İbadet Saatleri dışında Türbeyi ziyaret edenler için Kütüphane yapıldı.

   2006 yılında kendi imkanlarıyla Şeyh Hamidi Veli(Somuncu Baba) kitabı ile bu değerimizin Aksaray adına ilk tescilini sağladı.

   Somuncu baba hazretlerinin kabrinin üstündeki asmanın sürekli olarak bakımını yaparak düzenlemeye başladığı ”Somunca Baba” günleri etkinliğine katılan davetlilere bu asmanın üzümleri ikram edildi.

  Samimi ve uzun çabalarıyla Somuncu Baba Mescidine kadrolu imam atanmasını sağlayarak 5 Vakit Namazın tarihi Mescitte kılınmasını sağladı.

UNUTULAN TÜRBELERİ SAMİMİ ÇABASIYLA YENİDEN HATIRLATAN YİĞİT HEMŞERİMİZ  ŞAHİN BAŞER!!

  Merhum Şahin Başer sadece Somuncu baba türbesini yeniden ihya etmekle ve Aksaray ile Türkiye gündemine girmesini sağlamakla yetinmedi.

   Kendi imkanlarıyla unutulmaya yüz tutan ve bakımsız hale gelen bir çok türbenin ve yanlarındaki Mescitlerin tamir ve bakımını yaparak, buraların ibadete açılmasını sağlayarak Vakıfların  buraları hatırlamalarını ve restorasyonlarını yapmalarını sağladı.

SOMUNCU BABA,GÜZEL BABA VE ÜÇLER İLE HAMZA BABA TÜRBELERİ ÖKSÜZ!!!

  Merhum Şahin Başer’in samimi ve fedakar çalışmalarıyla ibadete açarak ihya ettiği Somuncu Baba ve oğlu Yusuf Hakiki Baba(Güzel baba),Hamza Baba ve Üçler Türbesi onun Hakka yürümesiyle öksüz kaldılar.

 ŞAHİN BAŞER SOMUNCU BABA KÜLLİYESİNİN GÖRÜNMEYEN MİMARIDIR!!!

  2004-14 arası Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta döneminde projelendirilen ,Camisi ise  kurulan dernek aracılığıyla yaptırılan 8 Kasım 2013 günü dönemin Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın katılımıyla hizmet açılan Somuncu Baba Külliyesi Belediye  tarafından yapılmış olsa da  pirin yeniden hatırlanması ve kamuoyu tarafından bilinir hale gelmesini sağlayan vefatıyla öksüz kalan türbelerin hamisi Şahin Başer külliyenin asıl mimarıdır.!!!

   Bu gün yerimiz doldu.

  Merhum Şahin Başer ve kendisiyle birlikte ömürlerini vakfedenlerden vefat edenlerin ruhlarının şad mekanlarının Cennet olmasını, yaşayanlara ise  Mevla’mızın sağlıklı, imanlı uzun ömürler vermesi dileğiyle İnşallah Cuma günü merhumun nasip olursa yeniden işlevlerine dönmesine vesile olduğu diğer Türbe ve Mescitleri, yerimiz yeter ise ardından ise hiç  hak etmediği vefasızlığı ve kendisine  layık bulunmayan 2 Metre kare toprağı ve buna sebep olanı/olanları yazacağım.

   Ahde vefanın ve bu dünyanın kimseye kalmayacağı yalın gerçeği göz önüne alınarak ilgili ve yetkililer tarafından takip edilmesi ve  ettirilmesi dileğiyle.

   Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.