Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

RASİM GÜL


AKSARAYLIYI BIKTIRAN, SİYASİ HİZİPLER VE İÇ ÇATIŞMALAR

AKSARAYLIYI BIKTIRAN, SİYASİ HİZİPLER VE İÇ ÇATIŞMALAR


           

1960-65 yılları arasında geçen beş yılı kısmen, 1965 den 2022’ye kadar geçen 57 yılı iyi biliyorum, İktidar ile muhalefet partileri arasında, iktidarların ve muhalefetlerin kendi içinde tek bir yılı bile sulh, sükûn ve hizmette, ehliyette ve liyakatta birlik içinde geçmedi.

Bu durumun, sosyologlar, psikologlar tarafından mutlaka araştırılmalı diye düşünüyorum.  Türkiye’yi bunun dışında tutabilir miyiz? Hayır tutamayız. Bu hastalıkla, tutarsızlıkla, hiziple ve iç çatışmayla başa çıkan Konya, Kayseri, Gaziantep, Kahraman Maraş, Urfa ve benzeri iller, kalkınmayı, büyümeyi, halkına refah ve mutluluk getirmeyi başarmış illerdir.

Siyasiler, iktidar muhalefet kavgasını hizmet noktasında yapmayarak iktidarın getireceği hizmeti ve özel sektörün yapacağı yatırımları birkaç kat artırabilirler. Hizipleşme ve iktidar içindeki gizli kavga ile iktidar muhalefet kavgası önlendiğinde Aksaraylıyı bıktıran kavga ve çekişmeler son bularak Aksaray daha istikrarlı bir şekilde yoluna devam eder.

Her iktidarın, Aksaray’a getirdiği hizmetlere bir göz atalım. 1965 Genel Seçimlerinde, Süleyman Demirel’in Genel Başkanlığını yaptığı, Adalet Partisi, oyların yüzde 53’nü alıp 450 milletvekilinin 240’nı alarak tek başına hükumetini kurdu.

1965-1969 arası dört yıllık icraatta görülmemiş bir başarı elde ederek, sanayide yüzde 12 kalkınmayı gerçekleştirerek rekor kırdı. Türkiye’de refah düzeyi, insanların devlete ve hükumete güveni arttı. Vatandaşa eşit muamele haylı iyiydi. Vatandaş demokrasinin ve Cumhuriyetin farkına vardı. Bu dönem Türkiye’de refah yılları oldu.

Aksaray’da ise Adalet Partisi yöneticileri tam ortadan ikiye bölünerek amansız iç çatışmayla uğraştı. Adalet Partisi milletvekili Avni Kavurmacıoğlu ’nun, aşırı sert davranışlarıyla partisine zarar verirken, beyefendiliği ile tanınan diğer milletvekili Yaşar Arıbaş ’a da kan kusturdu.

Parti yöneticileri, zamanlarını ve enerjilerini birbirini Ankara’ya şikâyet etmekle harcayarak kendilerini yordular. Memur, amir tayını ve 1963 yılında Cumhuriyet Halk Partisinden Aksaray Belediye başkanı seçilen Mehmet Dalkılıç’ı şikâyet etmekle, yapacağı işleri engellemekle uğraştılar.

Mehmet Dalkılıç’ın hizmetlerini engellemekle sadece İktidar partisi uğraşmadı, kendi partisi olan CHP de engellemelere epey katkıda bulundu. Geçek nedenide bir sonraki mahalli seçimde Dalkılıç’ın aday gösterilmesini engellemekti. Ne iktidar nede kendi partisi Dalkılıç’ın 1967’de ikici defa aday olmasını ve kazanmasını engelleyemediler. 1963 den 1973’e kadar on yıl Aksaray Belediye Başkanlığı yaptı.

Adalet Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi yöneticileri halka karşı birbirleriyle kayıkçı kavgasına hiç ara vermeden devam ettiler. Aynı insanlar Aksaray Şehir kulübünün yemek ve oyun masalarında birlikte yemeye ve oynamaya devam ettiler. İktidar ve muhalefet parti yöneticilerinin aynı masada birlikte oturmaları, yemek yemeleri ve oyun oynamaları elbette güzeldi. Çirkin yanı taraftarlarını kışkırtarak onlara adeta düşman etmeleri doğru değildi.

 

 İşin dahada acısı, parti içi ve iktidar-muhalefet kavgalarından dolayı bürokraside rahat çalışamadığı için daha fazla hizmet üretilememesiydi. Güçlü iktidarın dört yılı böyle geçti, birlik olan iller birçok hizmet alırken Aksaray havasını aldı.

Adalet Partisinden; 1965-1969-1973 ve 1977 arasında 12 yılda Yaşar Arıbaş ve Avni Kavurmacıoğlu Aksaray’ı temsilen ikişer defa milletvekili seçildiler. Sertlikten yana olan Avni Bey ve ekibi, beyefendilik, sevgi, saygı ve hizmetten yana olan Arıbaş ekibini hiç yürütmedi.

Bu hizip ve iç kavgadan dolayı, Aksaray beklediği ve hak ettiği hizmetleri alamadı. Adalet Partisi 1961-1980 yılları arasında ki 19 yılda elle tutulur, hiç bir hizmeti Aksaray’a getiremedi. İşte Halep işte Şam denildiği gibi 19 yıl iktidar dan sonra işte Aksaray ortada duruyor.

800.000 bin ton şeker pancarı üreten Aksaray dururken, ‘’Şeker Fabrikasını’’ 40.000 ton şeker pancarı üreten Bor’a kaptırdı. Aksaray’lı darılmasın diye Haydar Özalp ‘’Et kombinasını’’ 830 dönüm arsa üzerine Aksaray’a kurdurdu. Ne yazikki ‘’Et kombinası’’ kurulmadı, atılan temeller ve yapılan binalar talan edildi, 830 dönüm arsa da çarçur edilerek peşkeş çekildi.

Süleyman Demirel’e, Haydar Özalp’a, Yaşar Arıbaş’a, Avni Kavurmacıoğlu’ na, 8 yıl belediye başkanlığı yapan Taki Tatlı Pınar’a ve rahmetli olan Adalet Partisinin tüm vefat etmiş yöneticilerine rahmetler diliyoruz.

Meselemiz hiç kimseyi üzmek değil parti içi hiziplerin ve partiler arası çekişmeler dolaysıyla hiçbir konuda birlik yapmamanın ile ve insanlarına verdiği zararları anlatmaktır. Önümüzdeki yazımızda Anavatan ve Ak Parti iktidarının durumunu yazacağız.

                                                                  Hayrola, Muvaffak Ola, Muzaffer Ola.