Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Erdogan Kaya


Aşımızı olalım iş çok ciddi

Aşımızı olalım iş çok ciddi


 

Ülke genelinde koca koca büyük şehirler mavi renge girerken, Aksaray ise zor şartlarda sarıya dönebildik. Ama rakamlara baktığımızda ilimizde virüs olayı çok ciddi boyutta. Tabi bunların en büyük etkeni yaz ile birlikte patlayan virüs olayı. Aksaray Araştırma Hastanesinde yatacak yatak durumu kalmamıştır. Bir çok bölümler Korana için ayrılmış durumdadır. Ama hala aşı olmayan hemşehrilerimiz var.

Bir yakınımın kanser hastalığı nedeni ile zaman zaman Hastaneye gidiyorum hatta bazı yakınlarım ile Hastane dışında oturuyorum, bu arada orada bekleyen bazı hasta yakınları ile görüşme imkanım oldu. Sorduğumda yakınlarının virüsten yattığını söylediler.

Hastanede bazı tanıdık görevliler ile konuşuyorum ve soruyorum, Hastanenin bütün bölümlerini virüslü hastalar ile dolmuş. Bu şunu gösteriyor Covit hastasının çok fazla olduğu, hatta bu hastalıktan yatanların fazlalığı ilk dönemdeki virüs hastalarını geçmiş durumda.

Bazı hasta yakınlarını soruyorum aşı oldunuz mu diye, içlerinden bazıları hala aşı olmamışlar. Aşı olmadıysan kendini korumuyorsan, bu hastalığı nasıl bertaraf edeceğiz? Bu vurdum duymazlık nereye kadar gidecek?

Yatan hastaların ne durumda olduğunu, aşı olanların mı yoksa aşı olmayanların mı çok olduğunu soruyorum. Yüzde sekseninin aşı olmayanlar olduğunu öğreniyorum. Bunlarında genel olarak orta yaş gurubunun olduğu dikkat çekiyor.

Yani hastanede yatanların nerede ise tamamına yakını aşı olmayanların olduğu anlaşılıyor. Vefaat edenlerinde genel olarak aşı olmayanların olduğu ortaya çıkıyor. Aşı olup yakalananların nerede ise tamamına yakını hafif atlattığını öğrenmiş bulunmaktayız.

Demek ki, bu hain virüsten kurtulmanın yolu ise, mutlaka aşı olmaktan geçiyor. Aşı olduğumuzda bu illeti atlatacağız. Yoksa bu bela hala üzerimizde yaşamaya devam edecektir.

Geçtiğimiz günlerde bir yerde oturuyoruz hemde aydın kesimden iki arkadaş aşı olmadıklarını ve aşıda olmayacaklarını söylediler. Ne hikmetse birisi bir hafta sonra virüse yakalandı. Tedavi olduğunda bana çok haklıymışınız dedi.

Aşı olmayanlar mutlaka aşılarını olmalılar, bizim ailede aşı olmayan kalmadı, hamd olsun bir tanede hasta olan olmadı. Bu demek değil ki, yakalanmayacaksın. Birisi size bulaştırabilir, buna dikkat için herkesin aşı olması lazım.

Çarşı pazara bakıyorsunuz sanki virüs tamamen bitmiş gibi bir hava var. İnsanların çoğunda maske olmadığı gibi mesafede yok. Maske, mesafe ve temizliğe riayet ettiğimiz gibi mutlaka aşımızı olalım.

Geçen gün bir ara maskemi arabamda unutmuşum, biraz yürüyünce aklıma geldi, inanın kendimi suçlu gibi hissettim. Dönüp tekrar aracımdan yeni maske alıp taktım. Hepimiz bu konuda dikkatli ve titiz olmalıyız.

Uzun lafın kısası aşılarımızı olalım, maskemizi mümkün mertebe kalabalıkta takalım. Düğünlerde görüyorum ne olacak diye tokalaşıp kucaklaşmaları bırakalım. Aksaray’da bu illetten kurtulsun.