Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Erdogan Kaya


Belediye merkezde göze hitap etmeli

Belediye merkezde göze hitap etmeli


İlimiz merkezi dünden bu güne trafik ve yol olarak istenen düzeyde olmadığını kabul etmek durumundayız. Şehirde yaşayan ve ve her gün şehre gelenlere sorduğunuzda herkes trafikten şikayet ediyor. Bundan 20 yıl öncesi kimse trafikten şikayet etmiyordu. Şehir çok geniş yollara ve bulvarlara sahipti de sonradan daraltılıp kapatılmadı. Aksine rahatlamak adına bazı yerlerde genişletilme yapıldı. 20 yıl önce 110 bin olan nüfusumuz bu gün 123 000 bin olmuş. Bunu kimse konuşmuyor. Trafik araç sayımız Ocak 2020 itibarı ile 126 155 bin civarında. Bu kadar aracın çoğaldığı sayı ile 20 sene öncekini kıyaslayın, elbette yoğunluk olacak.

Ben fırsat buldukça zaman zaman başka illere giden birisi olarak, oralardaki trafik durumunu gördüğümde ilimizdeki trafiğe şükür diyorum. Birde bizde bir alışkanlık var buna bende dahil olmak üzere merkezdeki park alanlarını kullanma alışkanlığımız yok.

Merkezde yapılacak ufak tefek düzenlemeler yapılırsa bunun dışında merkezde yapılacak hiç bir şey yok. Ana merkez dışında bazı şehrin kenarındaki yollarda düzenleme yapılmalı. İki tarafa da park yapılması önlenmelidir. Bu bölgelere hiç bakılmıyor ve ilgilenilmiyor.

Mesela Kurşunlu cami arakasındaki düzensiz ikili kaldırımlar düzeltilmeli. Buraya iki taraflı araçların park yapmaları önlenmeli. Aynı şekilde eski peynir pazarı dediğimiz Ulu Cami arkasındaki yollara ve Paşacık girişi düzene konularak yollara tek taraflı park yapılması sağlanmalı. Ben sadece bir ikisini yazdım, benzeri yerler düzeltilirse pansuman tedavi olur.

Bunun dışında yapılacak pek fazla bir şey yok. İş yerlerini ve apartmanları yıkmak öyle kolay değil. Buna Belediyenin bütçesi yetmediği gibi, sahipleri de müsaade etmezler. Bunu böyle kabul etmek durumundayız. Boşuna idarecileri suçlamanın bir anlamı yok. Biz olsak ne yapabiliriz bunun muhasebesini yaptığımızda eleştiriyi bırakırız.

Şehirde ancak Hamidiye mahallesine yapılması planlanan kentsel dönüşümü Belediye Başkanı Sayın Evren Dinçer hayata geçirirse aliyyün ala olur. Zinciriye mahallesine ise dokunmak ve kentsel düşüm yapmak sit alanı olması nedeni ile uzun vadede bir iştir.

15 Temmuz Milli irade meydanına Kurşunlu camiden geçişte bir üst geçiş yapılması düşünülmelidir. Bunu ben bazı yetkililerin olduğu yerlerde dillendirdim. Burada trafik yaya ya geçiş vermek için curcuna yaşanıyor. Yayanın kulağında telefonla geçiş yaparak sürücülere stres yaşatıyor. En azından çok yaşlıların dışındakiler bu üst geçidi kullanırlar.

Aynı şekilde çarşı merkezinde bulunan alt geçite iki taraflı üst geçit yapılmalı. Başkan Dinçer'in burası ile ilgili bir çalışmasının olduğunu biliyorum. Bu çalışma hızlandırılarak bu yaz hayata geçirilmeli. Hemde yürüyen merdiven yapılmalı, bu yapılırsa geçişteki cazibeyi artıracağı kanaatindeyim.

Şehirde bundan sonra yapılması gerekenler ise göze hitap eden çalışmalar yapılmalı. Mesela Türk Tele kom arkasındaki şemsiyeli sokak gibi başka cazibeli sokaklar yaratılmalı. Şehirde bundan sonra bunun dışında yapılacak başka şeyler yok.

Mesela bazı caddelerdeki iş yeri ve binaların değişik bir şekilde göze hitap eden renkte boyanması gibi. Tabi yaya geçişlerindeki kaldırım işgallerinin kaldırılması şart diye düşünüyorum. Bazı yerlerde hala kaldırımlar işgali devam ediyor.

Belediye Başkanı Sayın Evren Dinçer’in geçtiğimiz günlerde başlattığı çirkin ve hoş görünmeyen konteynırları yeşil bir örtü ile kapatması çok güzel. Bunun benzeri çöp kutularını merkezdeki yerlere de koyarak göze hoş görünecek şekilde yapılmalı.

Diğer yatırım ve hizmetler zaten şehir dışına yapılacağı için bunlardan bir sıkıntı olmaz. Ama merkeze yapılacaklar bundan sonra göze hitap etmeli. Bazı aklı evvel eleştirmenlerde gereksiz yere ve siyasi çıkar adına şu trafik eleştirisinden vazgeçmeliler.