Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Erdogan Kaya


Bir insan ya iyidir ya kötüdür

Bir insan ya iyidir ya kötüdür


İyi dediğiniz bir insana veya herhangi bir kurum ya iyidir ya da kötüdür. Hele sürekli bir insana iyi diyerek methiyeler düzdükten sonra, o adama menfaatleri uyuşmayınca kötü karalamacası yapmayacaksın. Hele bir siyasi partiye ülkenin geleceği bunların elinde diyeceksin, sonrada Hitler benzetmesi yapacaksın. Överek göklere çıkardığın bir insan ve düşünce kötü de olsa senin arkadan hançerleme hakkın yoktur.

Acizane benim karakterim ve kişiliğim hayatım boyunca iyi deyip arkasında durduğum insanlara karşı aram iyi olmadığında bile arkasından hiç hançer saplamadım. Canımı acıtsa da içten içten kızıp öfkelendim, ama hiç bir zaman bunu kaleme dökmedim.

Kale gibi arkasında durduğum insanlar oldu. Bazen vefasızlık ve haksızlık gördüm ama bunu fırsat bilerek onu yerle yeksan eylemeye çalışmadım. Elbette halk nazarında gördüğüm zarar varsa üslubu ile yazarak uyarmaya çalışmışımdır. Ama hiç bir zaman bunu intikam düşüncesine dönüştürerek, kimseyi hançerlemedim. Benim gazetecilik anlayışım böyledir.

Adama bakıyorsun, bir kurum veya kuruluştan menfaati devam ettiği sürece onu yıkayıp yağlıyor. Menfaati bittiğinde ise gerçek yüzünü ortaya koyarak bir bakmışınız, gerçek düşünce ve fikrini ortaya koyarak kinini kusuveriyor.

Bir siyasetçiden veya siyasi partiden menfaatleri devam ettiği sürece methiyeler söyleyeceksin. Menfaatin bittiğinde ve bir başka yerden siyasi kapının ışığını görünce dün övdüğün yere hakaretler ve karalamalar yapacaksın.

Ben daha iyisini yaparım demek hakkın, ama dün iyi dediğin yere karalamalar yapmayacaksın. Bunu yapmak insanın kişiliğinin bozukluğunu gösterir. Bir insanı sonradan beğenmeyebilirsiniz. Ama o insan hakkında tu kaka yapmayacaksınız.

Ama maalesef günümüzde bu tür insanların sayıları az değildir. Adamın karşısına geldiğinde yüzüne methiyeler düzeceksin, sonrada arkasından tutar yerini koymayacaksın. Bunun adı ne olabilir, evet kişiliksizliktir.

Arkasından nereye giderse koşup gideceksin, destek vereceksin. Yanında görünmek için boy boy resimler çektirip görüntü oluşturacaksın. Aradığını bulamayınca aynı kişi ve kesim hakkında söylemedik koymayacaksın. Bu millet ve insanları herhalde enayi sanıyorsun.

İnsanlar dik durmasını bilse, içi ile dışı bir olsa, inanın yaşamak o kadar güzel olur ki, anlatamam. Yüzüne bir türlü, arkandan bir türlü konuşan insanlar iki yüzlüdür. Zaten ne çekiyorsak bu iki yüzlü insanlardan çekmiyormuyuz?

Adam deve dişi gibi görünen bir adam, toplumda da adamı adam zannedersiniz. Ben bu tür adamları çok gördüm. Seçim zamanı bir vekil adayına söylemedik lafı bırakmayan bir insan. Arkasından ağza alınmayacak sözler ederken, adam seçildiğinde, “ ya vekilim nasıl kazandık” diyen insanları tanıma fırsatı bulmuşuzdur.

Sonra kendisine bu yanlışını bizzat söylediğimde, “ adamla niye kötü olayım, belki yarın bir işim düşer” diyerek işin içinden çıktığını çok defa görmüşümdür. Memleket ne çekti ise bu iki yüzlü sahtekar insanlardan çekmiştir.

İnsan ya olduğu gibi görünmeli, ya da göründüğü gibi olmalıdır. Yüzüne bakacağın insanlara, yüzüne bakamayacak laflar söylemeyeceksiniz. Ama maalesef toplum olarak insan nefis taşıyor, bu tür insanlar idarecilere bir iki yağcı sözü yüzüne söyleyince hemen inanıyor.

Hatta öyle inanıyor ki, içinden elinden gelse canını alacak durumdaki adamın bir bakmışınız emrine giriveriyor. Bu nedenle insanlar iyi dediği insan iyi olmasa da onun aleyhinde acımasızca olunmamalı. Zaten bu tür insanlar Allah’tan korksa ve utansa bu tür davranış ve sahtekarlıklara girişmez. Ya da nefret ettiği halde utanmadan yalakalık yapmaz.

“Ne olursan ol asla ikiyüzlü olma, bir yüzün dürüstlüğe imza atarken, diğer yüzün şerefsizliğin destanını yazmasın.”

“İki yüzlü insan dedikleri sanırım karakteri oturmamış, kişiliği tam gelişmemiş, dönek insanlardır