Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

mehmet mücahit mercan


BU PAZARLARI KİMLER DENETLEYECEK ?

VATANDAŞIN HAKKINI KİM SAVUNACAK?


 Bugünlerde vatandaşlar  tarafından bazı pazar esnaflarından şikayetler iyice çoğaldı. Şikayet sebebine gelince; Güzel görünümlü ürünleri tezgah önüne yerleştiriyorlar. Tezgahın ardında ise, boyut ve kalite olarak düşük kalte ve boyutta ve hatta çürüklerinin olduğunu vatandaşlarımızdan gelen şikayetler doğrultusunda bizler de zaman zaman şahit olduk. Vatandaş bu ürünlerini almak istediklerinde, haliyle tezgahın ardını göremiyor. Eee, esnaf da ürünü seçtirmiyor. Garibim vatandaş da razı oluyor esnafın arkadan doldurmasına, içine çürük çarık, kalite ve ölçü bakımından daha düşük olanları dolduruyorlar. Vatandaş eve geldiğinde ürünleri yerleştirirken görüyor bu durumu. Haydi geçmiş olsun.
Bugün eşim ile birlikte bir yerden gelirken, ‘’Haydi bir pazara uğrayıp bir şeyler alalım’’, dedim. Bir tezgahta domates gördük, baktık gerçekten tezgah önünde sert ve düzgün domatesler yerleştirilmiş. ‘’Seçme yok dedi, biz de tamam, senin verdiğin ürünlerden alalım dedik’’. Ben o ara birileri ile tam sohbete dalmışken, eşim poşeti açmış ve poşeti gösterdi. Bak buradaki ürünler çürük dedi. Bende pazar esnafına geri gelip dedim, ‘’Kardeşim ayıp olmuyor mu’’. dedim. Gözüm görmüyor mu sandın yaptığını, almayaydın dedi. Dedim ki bak senin tezgah ön tarafı hep güzel ürünler var. Ürünü biz almadık siz verdiniz dedim. Esnaf bana bozuk bir şekilde, al şu parayı bi git dedi. Ama çevreme baktığımda ne bir görevli görebildim. Görevlileri o gün orada görene aşk olsun. Vatandaşların şu zorlu günlerinde, ailesinin ve çocuğunun rızkını pazardaki çürük ürünlere versin diye mi onca zahmete  katlanıyor? Bir de utanmadan bana ‘’Almayaydın! diyor. Kandırılan vatandaşın hakkını kim savunacak?

 Bu şehirde görev yapan buraları denetleyecek hiç mi bir mekanizma yok? Sonuçta bu çürük ürünle vatandaş kandırılmış oluyor ve cebindeki para gasp edilmiş olmuyor mu?

Tabi, şunu da belirtmeden geçemeyeceğim. Bu işi layığı ile yerine getiren pazarcı esnaflarımızın da olduğunu buradan belirtiyim. Rabbim işlerini, güçlerini rast getirsin, kazançlarını bereketli kılsın. 
Bazı uyanık pazar esnafı herhalde şu para cezalarının yükseldiğinden haberi yok gibi! Ne kadar olduğunu söyleyeyim, bazıları bunu bilsin. Tüketicinin korunmasına yönelik para cezaları arttı. Her türlü dolandırıcılık ve ayıplı mal satışını yapanlara dair cezalar yükseldi. Bazıları da zaten fatura kesmiyor, zaten şikayet etse dahi bir şey olmayacağının farkında. Ama herkes görevini yerine getirse kimse böyle bir olaya bir dahi tenezzül edemez.
Herkesin yaptığı haksızlık ve adaletsizlik yanına kalacaksa, bu vatandaşın hakkını kim koruyacak? Buradan tekrardan yetkililere sesleniyorum! Fakir fukara, garip gurabanın hakkını yedirmeyin, görevinizi layığıyla yapın. Vatandaş da güzellikle, gönül rahatlığıyla alışverişini yapsın. Pazar yerlerinde mutlak surette  ilgili makamlardan denetimcilerin pazar sonuna kadar denetimlerini yapmalarını arzu ediyoruz. Böylelikle kimse nahoş olaylarla karşılaşmaz.
Bir dahaki yazımda görüşmek dileğiyle. Sizleri rabbime emanet ediyorum.