Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

İSHAK PEKGÖZ


Bugün Bana Yalakalık Eden, Yarın Başkasına Yalakalık Etmeye Hazırdır.

Bugün Bana Yalakalık Eden, Yarın Başkasına Yalakalık Etmeye Hazırdır.


 

Değerli okurlarım,

Kişilik bozukluğu olanlar, benmerkezci olmanın nirvanasındadırlar diyebiliriz. Bu benmerkezcilik, kişinin kendini mükemmel, üstün ve her zaman ayrıcalıklı şekilde önde görmesidir. Sürekli kendini öven ve olduğundan daha önemli kendini gören insan tipleridir. Sadece kendilerini düşündükleri için, davranışlarının, söylemlerinin ve hareketlerinin başka kişiler üzerindeki etkisini önemsemezler ve kendilerini diğer insanların yerine koymadıklarından empati yetenekleri düşüktür. Kişilere karşı davranış tutum nezaketten hatta görgü ve ahlak kurallarından yoksundurlar. Kendilerini beğenmiş olup, ön planda sadece kendilerini görmek isteyen kişilerdirler. Eşsiz olduklarını düşündüklerinden, karşı taraftan da buna bağlı ilgi ve alakayı isterler. Kendilerine hatalarını gösterebilmek için öz eleştiri ve uyarılar da bulunan kişilere kapalıdırlar. Bunlar sadece, küçük menfaatlere tav olan, kendilerini hiçe sayan sürekli onları yücelten yapıda olanlarla birlikte olmayı isterler. Bunlar ya kendilerini onaylatmak, mükemmelliklerini destekletmek için ya da kendilerini arzu ettikleri daha üst mertebeye taşımak, yüksek rütbeye ulaşmak için insanlarla ilişki kurarlar. Yani şakşakçılarını ararlar…

Saygı, nezaket göstermeyle yalakalık farklı davranışlardır. Yalaka, dalkavuk, çıkar beklentisi ile çıkar sağlayabileceğini düşündüğü kişileri ikiyüzlülükle aşırı övendir. Yalakalığın bir çeşitlemesi olan şakşakçılıkta da başkalarına da benimsetme amacıyla çıkar beklenen kişiye övgü düzmek temel güdüdür. Şarlatan; bilgili gözükerek, yaptıklarını abartarak, ağız kalabalıklarıyla çevreyi aldatarak kendine yarar sağlayan kişidir. Şaklaban; gülünç düşmeye, onursuzluğa katlanarak sözleriyle ve davranışlarıyla ulaşmak istediği kişi ve çevrelere hoşça vakit geçirterek yanaşan kişidir. Bunlarda kimseye fayda gelmez. Gelir diye düşünenler yanlışı doğruyu görmez.

Ne yazık ki durum bundan ibarettir.

Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar atasözü, kullanımına en sık rastladığımız atasözlerinden birisidir. Siz de bu atasözünü kullanıyor olsanız bile en doğru şekilde kullandığınızdan emin olmak için anlamını öğrenmek isteyebilirsiniz. TDK' ye göre kendi çıkarlarını düşünen ikiyüzlü insanların olduğu yerlerde içlerinden sıyrılarak doğruyu söyleyen insanların sevilmediğini ifade eden bir atasözüdür. Böyle yerlerde doğru söyleyen insanların istenmediğini ifade etmek için kullanılır…

Bu insanlar, doğru bildiği yolda tek başına kalsa da yürür. Onurlu kişi; övünmez, alçakgönüllü ve özgeci davranır. Yunus Emre “Er odur ki alçak dura, yüceden bakan göz değil” dizeleri ile alçakgönüllü olmanın erdemini ifade etmiştir. Şair Sadi de “meyvelerle yüklü dal başını yere serer” dizesiyle bu görüşü paylaşmıştır. Atalarımızın “Boş başak dik durur” gözlemi de bu yöndedir. 

Geleni, gideni önemsemeniz için, tutarsız, çirkef, şerrinden korkulan, ya da yalakamı istiyorsunuz?.. müdürüm.