Lozan Antlaşmasının gizli maddeleri var mı?, yok mu? bilmiyorum.!!!
Net olarak bilinenler bu maddelerin varlığının yazılı olarak ortaya konamamasıyken fiiliyattaki gelişmelere bakıldığında bunların olabileceği iddiaları da kuvvetleniyor.!!!
Özellikle TBMM’sinde Halifeliğin kaldırılmasına kadar İngiltere parlamentosunda Lozan antlaşmasının onaylanmaması bunlara yani gizli maddelere birer kanıt olarak gösterilirken Ayasofya Camisinin kapatılarak müzeye çevirtilmesi ile harf inkılabı ile bir çok yeni batı kültürünün mahsulü olan kanunlarla Çanakkale ve Kurtuluş savaşında savaştıklarımızın yazısı ile kıyafetlerini almamızda bu yazılı olmayan maddelere bağlı olduğu iddia ediliyor.!!!
Yalınız o çakar almaz silahlarla yüce dinimiz İslam’dan aldıkları imanlarıyla sayısız kahramanlık destanları yazılan Kurtuluş Savaşımızdan sonra ittifak devletleriyle İsviçre Konfederasyonun Fransız kantonun Lozan şehrindeki binayı ve antlaşmanın imzalandığı zemin katı 1989’da ziyaret ettim.
Bu antlaşmanın imzalanmasının 85. yıldönümünde ülkemize verilen ve ilk meclisi oğlum Yunus Şammas ve merhum Ali amcamın oğlu Hüseyin merhumun oğlu yiyenim Abdullah ile gezdiğimizde kendilerine de anlattığım gibi bu masada yapılan antlaşmanın muhteşem zaferimizle kıyaslandığında elde edilenlerin sönük kalmıştır.!!!
Bu konuda okuduğum onlarca yazı ve yine 66 yıllık ömürde ve 48 yıllık gazeteciliğim boyunca bire bir görüştüğüm askeri yetkililer ,savaş kahramanlarının ortak görüşü bu antlaşmada daha önce İngilizlere ye kiraya verilen Kıbrıs Adası , İtalyanlar tarafından işgal edilen 12 ada ,Musul ve Kerkük başta olmak üzere Erzurum ve Sivas kongrelerinde belirlenen Misakı Milli sınırları konusunda gerekenlerin yapılmadığı.
Savaş tazminatı olarak Yunanistan’dan istenen 4 Milyon Altın’ın ise bu ülke tarafından içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar nedeniyle kabul edilmemesi ve ittifak devletlerini de bastırması üzerine 54. madde ile yansımadı.
54. madde Osmanlı borçlarıyla ilgili farklı bir konuyla ilgilidir. Yunanistan ile savaş tazminatı meselesi ise 59. maddede sonuçlandırılmasıyla. Meriç nehrinin batısında bir bölge olan Karaağaç Türkiye'ye bırakıldı. (*:1)
Anadolu’nun burnun dibinde olan. İrili ufaklı birçok adanın bile Yunanistan’a bırakılması zaferi kazanan taraf olmamıza rağmen Lozan konferansına katılan heyetin gerekli direnci göstermediği, özellikle çekilirken şehirlerimizi yakıp yıkan Yunanistan tarafından bunun zararlarının para veya bunun karşılığında Karaağaç dışında toprak alınarak tazmin edilmesinin sağlanamadığını.
Boğazlar konusunda işgal esnasından daha ileri bir mesafeye ulaşılamadığı konusu da kamuoyunun malumudur.
Milletimizin şu anki tek beklentisi olduğu belirtilen gizli maddelerin olup olmadığının yanında bunların sürelerinin olup olmadığı da kamuoyu için bu muamma.
Yazılı veya yazılı olmayan maddeler var ise süreleri de bittiyse var olduğu kamuoyu tarafından iddia edilen maddelerle bize dikte ettirilenlerin ortadan tamamen kaldırılmasıyla 13 gün sonra kutlayacağımız Cumhuriyetimizin 101. Yılında gerçekten de tam bağımsız ülke olmamız için gerekenlerin yapılmasının sağlanması.
Geçmişe hayıflanmak yerine bundan sonra ülkemizin ve milletimizin tüm meşru milli ve milletler/uluslar arası haklarının her yerde her zaman en iyi şekilde korunması dileğiyle.
Rabbim yar ve yardımcımız olsun.
(*:1) Türkiye heyetinin Lozan da Yunanistan’dan istediği Savaş tazminatı ile ilgili bilgiyi” https://www.dogrulukpayi.com/bulten/lozan-da-yunanistan-dan-alinmayan-savas-tazminatina-dair-iddialar dan aldım. Emeği geçenlere teşekkür ederim. Ali Genç