Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

İSHAK PEKGÖZ


Değer ölçünüz ne?

Değer ölçünüz ne?



Değerli okurlarım,
Size tavsiyem odur ki, insana hak ettiği değerden fazlasını vermeyin… Böylelikle hem yıkmamış ve yıkılmamış olursunuz…
Bu gönlerde sosyal medyada değer ölçüsüne bakılmadan abartılarak paylaşılanlar dikkatimizi çekmiştir. Bu yüzden insana değerinin altında veya üstünde değer verirseniz yanlış yapmış olursunuz…İnsan, yaratılışı gereği toplu halde yaşamak zorundadır. Toplu halde yaşayan insanlar arasında güven ve huzurun sağlanabilmesi için bireylerin, hak ve yükümlülüklerini bilmeleri ve bunun gereğini yerine getirmeleri gerekir.  Toplum da iyi insan, şahsına ve topluma karşı görevini yerine getirendir.
Şahısları değerlendirirken, toplumu yanıltmadan, yanlış yönlendirmeden kaçınmak için o kişinin ahlaki kurallar içerisinde topluma hangi kazanımları sağladığına bakmak gerekir. Bu kişiler sadece kendi egolarını mı tatmin ettiler yoksa toplumda isimleri anılınca Allah razı olsun şehrimize kazanımlar sağladı diye duamı ediliyorlar…
Bu kazanım fertlerin sorumluluk bilinci ya da ilkelere karşı duyarlılıkları ile elde edilir.  Onun bireysel sorumluluğu yanında toplumsal sorumluluğu da vardır. Kendilerini istedikleri zamanlarda gündeme getirmeyi iyi biliyorlar. Bir söz vardır “akıllı kendi söyleyeceğini bir deliye söyletirmiş “ diye. Bizler akıllıların delisi olmayalım.
  Toplum, yapısı itibariyle farklı konum ve statülere sahip insanlardan teşekkül etmektedir. Toplumu meydana getiren fertlerin gerek ahlâk gerek hukuk kurallarına uymada aynı hassasiyeti taşımadığı gerçektir. İşte bu noktada ahlaki değerler, toplumsal çıkarlar öne alınmalıdır. Her zaman doğrunun yanında olmalı, doğrulara doğru yanlışlara yanlış denmelidir. Bu uyarı biçimi, daima dinimizin onay vereceği şekillerde olmalıdır. O, "Bana dokunmayan yılan bin yaşasın" felsefesi ile hareket edemez. O, kendisine karşı yapılan haksızlıklara duyarsız kalmadığı gibi, topluma yapılan haksızlıklara karşı da duyarsız kalamaz. Duyarlı ve yükümlülüklerini bilen insanların yoğunlukta olduğu toplumun, sağlıklı ve huzurlu toplumu doğuracağı gerçeğini unutmamak lazımdır. 
Bu şehre hizmet eden, hizmet etmek için hazır olan, halkın derdiyle dertlenen, bu şehrin sevdalılarına selamlar olsun.