Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Erdogan Kaya


Evlilikte uyum çok önemli

Evlilikte uyum çok önemli


Eskiden evlilikler hiç görmeden veya uzaktan görme ile anne babanın yaptığı girişim sonucu yapılırdı. Hatta o dönemin insanları eski evliliklerin daha sağlıklı olduğunu söylerler. Elbetde ben bunanun çoğuna katılmakla beraber, bazı ölçülere katılmıyorum. Şimdiki evliliklerin flört ve tanışma konusunda ekserisine katılmamakla beraber konuşup tanışma konuusunda hem fikirim. Bu olmalı ve insanlar adabı maaşeret içerisinde tanışabilmeli ve birbirlerini tanımalı. Bu iki medeni insan gibi bir ortamda olmalıdır.

Birbirlerini yeterli tanımayan ve fikirlerini bilmeyenler arasında farklı fikirler ortaya çıkarak anlaşmazlıklar zamanla oluşabiliyor. Bunun adı ise anlaşmadık oluyor. Anlaşıp anlaşamama konusuna baştan bakmak lazım ve sonra evlilik adımı atılmalıdır.

Tabi bunun en büyük önemli olanı kültürel anlaşmadır. Tabi başında inanç ve duygu çok önemlidir. Karı koca bir araya geldiklerinde birbirlerini anlamak için her konuda karşılık oturup konuşmalı ve hatta karşılıklı tartışabilmelidir.

Sen erkeksin ben kadın moduna girerek üstünlük kurmamak lazım. Herkes haddini ve yerini dolayısı ile görevini bilmesi gerekir. Ama bu demek değil ki, her şeyi tek kişi bilir diğeri onu dinler olmamalı. Herkes bilgi ve donanıma sahip olmalıdır.

Yoksa o evde kadın koca ilişkisi dışında bir monotonluk baş gösterir. Sonra da biz anlaşamıyoruza gelerek ayrılma kaçınılmaz olur. Her iki insanda bilgi ve beceri konusunda birbirinin benzeri olmalı ve karşılıklı konuşup tartışmalılar.

Bunun ana nedeni ile eskiden kadınlar kör olarak kocaya hizmetçi ve köle olarak yetişir okula gönderilmezdi. Neden bazı şeylerden haberdar olmadan bilgisiz olsun düşüncesi. Evet hala eski kadınlarımız benim okumuş yazmışlığım yok diyorlar.

Kadında erkek kadar bilgi ve beceriye sahip omalıdır, bunun yolu da okumadan geçer. Okuyan insanlar daha rahat anlaşır ve birbirlerini anlayarak hayatlarını sürdürür. Birisi bağ derken diğer dağ dememeli, herkes her şeyden haberdar olmalıdır.

Okusa da fikirleri uyuşmayan insanlar zaten konuşmaları sonucu evlenmezler. Ama kültürel uyum ve anlaşma çok önemlidir. Erkete cahil kadında cahilse birbirlerini sürükleyip götürürler. Aralarında da zaten kavga tartışma olsa da onlar için önemli değildir.

Benim yaşım 65 doldurduğu halde torunlar benle daha güzel anlaşıyor. Aramızda sadece tecrübe var onları da ben anlatıyorum dinliyorlar. Demek ki, onların seviyesine inip onları anlayabilmek çok önemlidir.

Dolayısı ile evliliklerde kültürel anlaşma ve seviye çok önemlidir. Her iki taraf da birbirlerini daha iyi anlayabilir ve sağlıklı evlilik yürütürler. Buna çok dikkat etmek, boy pos ve yüz güzelliğine bakmamak lazım lazım. Asıl olan gönül güzelliği ve anlaşabilmektir. Dolayısı ile bu insanların doğan çocukları da sağlıklı yetişmektedir.