Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Erdogan Kaya


Gençler ve her yaştan insan mutlaka okumalı

Gençler ve her yaştan insan mutlaka okumalı


Zaman zaman eskilerden nostalji yaptığımda Türkiyeyi her dönem bu durumda gören gençler ise, “ onlar eskidendi” deyip geçiyorlar. Beyler Türkiye hiçbir zaman böyle değildi. 25-30 yıl öncesini bilen babalarınıza ve büyüklerinize sorun bakalım. Kimin elinde kullandığınız telefon, ayağında giydiğiniz ayakkabı, bindiğiniz araba, içtiğiniz sigara vesaire vesaire bunların hiç birisi yoktu. Köyden şehre aylık veya altı aylık gelirlerdi, onuda ya at arabası veya üzeri çadırlı eski kamyonlarla gelirlerdi.

1950 ve 1960 çocuklarına hayatlarını bir sorun. Bir tane renkli resimleri var mı? hatta ve hatta çoğu insanda siyah beyaz resimleri dahi yoktur. Altlarına hazır bez sarılmaz, toprağa yatırılırdı. Giysileri hazır alınmaz annelerin ketenden diktikleri giydirilirdi.

Üç beş ayakkabıları olmaz, lastik ve naylon ayakkabıları olurdu. Hatta o ayakkabıları alan olur diye yıkayıp yastıklarının altına koyup yatarlardı. Ben naylon çediğimi yıkayıp yastık altına koyup yattığımı çok iyi bilirim. Şimdiki gibi kimsenin çocuk oyuncakları yoktu.

Şimdiki gibi çocuklar hazır süt, hazır mama, hazır içecekler içemezlerdi. Varsa evdeki hayvanların sütünü içer, okullarda ne idiğü bellisiz ABD gönderdiği süt tozunu içerlerdi. Giysileri anneler kaput bezden diker onları giyerdi büyükler şehre gelirken birbirinin elbiselerini ödünç alır giyer şehre gelirdi. Atleti kimse bilme kaput atletleri giyerdi.

Özel okulmuş, dershane imiş kimse bilmezdi. Herkes aynı okuldan ders alır kendilerini öyle yetiştirirlerdi. Bilgide şimdiki gençlere taş çıkarırlardı. Kimsede bilgisayarı bırakın televizyonları olmaz gaz lambası ışığında ders çalışırlardı. Bir kurşun kalemi bir yıl kullanırlardı.

En azı 5 ihtilal, 6 muhtıra, 7 post-modern darbeden sağ salim paçayı yırtmış. En azı 10 ekonomik krizden nasibini almış. Tecrübe abidesi yoklukla terbiye edilmiş, direnç abidesi bir nesil. Siz ne gördünüz ki, her şeyi bu günkü gibi görüyorsunuz?

Bunlar bu neslin üretim harikası mı yoksa üretim hatası mı tartışılır ama bu neslin istisnasız tamamı karşılıksız hesapsız bu vatanı sevmiş 1950 ve 1970 yılları arasında doğanlar gerçekten özel üretim, çoğu yatılı okumuş, kardeşlik ve paylaşma duygusu zirve yapmış. Ahlak ve ebeveynin terbiyesi ile yetişmiş, ahlaklı bir nesildi.

Çok kitap okumuş, en azı liseyi bitirmiş, hayatı yaşayarak öğrenmiş…

Çoğu simitçilik, olmadı ayakkabı boyacısı, tamirci çırağı, inşatta amelelik, pazarcılık hamallık yaparak okul harçlığını çıkarmıştır. Ne ailesine ne devletine ekonomik yük olmamış, geneli bir baltaya sap olmuştur. Muhanete muhtaç da olmamış, ezilmiş ama ezik kalmamış. Dik durmuş dikleşmemiş kendi şahsına münhasır özel bir nesildir.

İyi bakın, bunlar bu son kalan kadife ye sarılmış çelik yumruk misali yumuşak gözüküp indiği yeri dağıtan bu özel neslin öfkesinden sakının. Bunlara iyi bakın,Çünkü bunların nesilleri tükenmek üzere. Bunların üretimi sonlandı…

Kullanım sureleri doldu, tedavülden kalkıyor. Neden bu nesil özel biliyor musunuz..?

Bu neslin üzerinden silindir gibi devlet geçti. Dozer gibi dünya milletleri geçti. Hayat bu nesli sınadı, ama tüketemedi.

Ömrü vatan sevgisi ve ülke sevdası ile geçmiş nesli beğenmemek akılsızlık değil mi? gençlerin elinde bir lüks telefon, bir kız arkadaşı ve babasından araba varsa deyme keyfine, dünya umurlarında değil. Nasıl olsa baba kazanıyor o da yiyor.

Kaç genç bu gün oturup bir haber dinleyip Türkiye'de ve dünyada neler oluyor diye bakıyor? Ellerindeki sanal aleme bakarak karar veren bu gençler boş kişilerdir. Sanal alemde ülkemizi karıştırmak için vatan düşmanı paylaşımlar paylaşanlar mı ülke sever?

Ondan sonra oturup hükumet beğenmeyiz, lider beğenmeyiz. Ülkenin son dönemlerde bu duruma nasıl geldiğini bilmeyiz. Dış düşmanların ülke liderlerini adam yerine koymadıklarını bilmeyiz. Onun için ülkenizi sevin sahip çıkıp saygı duyun.