Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Ali Genç


KİMLERİN  SAMİMİ ÇALIŞMALARIYLA AĞAÇLI BELDESİNİN” GÜLAĞAÇ “İLÇESİ OLMASI SAĞLANDI?!!! 

KİMLERİN  SAMİMİ ÇALIŞMALARIYLA AĞAÇLI BELDESİNİN” GÜLAĞAÇ “İLÇESİ OLMASI SAĞLANDI?!!! 


    Daha önce birçok yazımda belirttiğim gibi 7500 yıllık geçmişinin sadece 1845-1920 ve 1933’den sonrası haricindeki tamamı Aksaray’a bağlı olmasına, her hafta alıveriş yapmak isteyenlerin tamamı Aksaray’a gelen ve  ilimiz merkez ilçesi olan Aksaray şehir nüfusunun en az %15 ila 20’sini oluşturmalarına rağmen Şereflikoçhisar’lalar şimdilerde bin pişman olmalarına rağmen il olduğumuzda bize bağlanmamak için yol kesmeden tutunda Ankara’da yetkililer nezdindeki girişimlere kadar bir çok  çalışma yaptılar. 

   Bunun üzerine Koçhisar’ın ilçe olarak il kanundan çıkartılarak Sarıyahşi ve Ağaçören beldeleri etrafındaki yerleşim birimleriyle birlikte kanuna dahil edildiler. 

     Ortaköy ve ilçe haline getirilen Güzelyurt ile birlikte Aksaray’ın il olmasını sağlayan kanunla bu 4 ilçe TBMM’sinde 15 Haziran günü kabul edilen  3578 sayılı kanunla belirlendi. 

       Daha sonra geçen Pazartesi günkü yazımda bilgisini verdiğim Çöl tarafın dada Eskil in ilçe yapılmasıyla her bölgede bir ilçe kurulmuştu ve sadece Ortaköy ün Balcı kasabası ile Güzelyurt ilçesi arasındaki büyük bir alan ilçe siz kalmıştı. 

       Burada bir köy ün Belde yapılması ve ardından ise buranın o bölgenin köylerinin bağlanacağı bir ilçe haline getirilmesi Aksaray’ın il hazırlıklarının sürdürüldüğü dönemde yani daha Aksaray il olmadan olabilecek ilçeler planlandığından ilçelik kanunu çıkmadan bu bölgede bir Belde kurulması planlanmıştı. 

      Bu planlama gereği dönemin ANAP Aksaray İlçe başkanı İsmet Demir o zamanki Niğde Valisi Ünal Özgödek inde desteğini alarak kendi köyü olan Babakonağı merkez olmak üzere o zaman tek muhtarlık olan Büyük ve Küçük Pörnek köyleriyle    Sarağıl Köylerinin birleştirilmesiyle bir Belediyelik kurulması için başlattığı çalışma yapılan Halk oylamasıyla  istenen şekilde sonuçlandırıldı. 

  Halk oylamasının sonucu olumlu çıkmasına rağmen Büyük Pörnek köyünün muhaliflerinin her iki köy arasındaki mesafenin uzaklığını öne sürmeleri ve bu itirazla yapılan ölçümün ardından mesafenin mahallelerin birleşmesine engel olacak kadar uzak olması nedeniyle burada nihai hedefi ilçe olan bir belde kurulması sağlanamadı 

        Bu arayış Aksaray’ın il yapılmasından sonrada aynı şekilde devam etti. 

    Yeni bir ilçenin gerekliliği nedeniyle Ağaçlı Kasabasının Belediye başkanı ve Ağaçlı beldesinin sakinleri ve ileri gelenleri beldelerinin coğrafi konumları, çevredeki Belde ve Köylerin merkezi konumunda olmalarının göz önüne alınarak bir ilçe kurulacaksa burasının Ağaçlı Kasabası olmasını istiyorlardı. 

        Bunun gerçekleşmesi için çaba sarf eden, bu çabaları kendisinden önceki Belediye Başkanı olan ve o zamanlar yine belde olmasına rağmen vatandaşlar arasında” Ağaçlı Köy” olarak söylenen beldesini  gurbetçilerin ve merkezi hükümet ile çeşitli bakanlıkların bağışlarından sağladığı  maddi imkanların yanında aldığı araçlar ve yaptığı projeler karşılığı aldığı bedelsiz bağışlarla köyden şehre dönüştüren bunu da 1987 yılının Kurban bayramında Aksaray Gazeteciler Cemiyeti adına yayınladığımız haberlerde övgü ile bahsettiğimiz O zamanki Ağaçlı Belde Belediye başkanı  Cahit Koca tarafından da desteklenen o zamanki  Belediye başkanı Latif Orçun istediği sonuca bir türlü ulaşılamıyordu.!!! 

       İlçe olmayı başarmak için sürdürdüğü çabaları çerçevesinde benimle ve can dostum Gazeteci-Yazar merhum Çapan Tekeli’yle görüşüp dert yanan ve kendisine yardımcı olmamızı isteyen Ağaçlı belediye Başkanı Orçun’u merhum Tekeli’yle birlik kendisini ilçelik konusunda desteklememizi rica etti. 

         Hatta bize “Beni Sayın Raşit Daldal ile görüştürün isterse seçildiğim DYP den istifa edip Anavatan Partisine geçeyim, isterse tamamen istifa edeyim, yeniden seçim yapılsın ve bende ANAP’ın adayını destekleyeyim.” dedi. 

       Bu samimi çabalarını ve görüşme talebini merhum Raşit Daldal’a ilettik . 

        Merhum Daldal ın kendisiyle görüşmeyi kabul etmesi üzerine kendilerini bir araya getirdiğimizde Ağaçlı kasabası Belediye Başkanı Latif Orçun Milletvekili Raşit Daldal a bize söylediklerinin aynısını taahhüt etti. 

     Partisi DYP’den istifa ederek Anavatan partisine  geçme, tamamen istifa etmenin hangisini kabul ederse uygulamaya hazır olduğunu söyledi. 

         Başkan Latif Orçun un bu taahhüdünden sonra  O zaman ülkemizden yurt dışındaki gurbetçilerimiz için  tarafımdan yayınlanan Ağaçlının ilçeliği hak ettiğini ortaya koyan Vatandan Selam Gazetesi olarak  yaptığımız özel sayıylada oluşturulan ayakları yere basan kanıtlarının da desteğiyle. 

     Mecliste de birkaç defa Raşit Beyle Latif Orçun tarafından yapılan görüşmelerle meselenin bizlerinde katkısıyla olgunlaşmasıyla bölgede yapılan çalışmayla 3 beldenin birleştirilmesiyle ilimizin en büyük ilçesinin oluşturulmasına karar verildi. 

   Bunun için merkezi Ağaçlı Kasabası olan Demirci ve Gülpınar (Hıcıp) kasabalarının da katıldığı bir ilçe kurulmak istendi. 

        Demirci’nin bu teklifi kanun metni hazırlanmadan kabul etmeyerek çekilmesi üzerine Ağaçlı ve Gülpınar’ın birleştirilmesine karar verildi. 

   Her iki kasaba yönetiminin bu birleşmeyi kabul etmeleri üzerine Gül Pınarın Gül’ü Ağaçlının ise Ağac’ı birleştirilerek yani” Gül ve Ağaç” bir araya getirilerek ”Gülağaç(Gül-ağaç) ”ismi ile bir ilçe kurulmasıyla ilgili kanunu hazırlandı. 

     Ağaçlı belde merkezi ilçe merkezi olması ve buraya Gülpınar beldesinin de bağlanmasını ön gören 09/05/1990 tarih ve 3644 sayılı yasanın TBMM’sinde kabul edilmesinden sonra Cumhurbaşkanı Özal tarafından imzalanarak resmi gazete yayınlanmasıyla yürürlüğe girince Ağaçlı beldesi Gülağaç ismiyle  ilçe statüsüne kavuştu. 

 Ağaçlı beldesinin Gülağaç olarak ilçe olması TBMM sinde kabul edilmesine rağmen daha sonra Gölpınarlılarında tam olarak bilemediğim sebep veya sebeplerden dolayı birleşmeden çekilmeleriyle Ağaçlı kasabası tek başına “Gülağaç” ismiyle ilçe merkezi haline getirildi. 

 09/05/1990 tarih ve 3644 sayılı kanunla merkezi Ağaçlı kasabası olmak üzere ilçe statüsüne kavuşan Gülağaç’ın  Gülpınar, Demirci ve Saratlı beldeleriyle 8 köyü olan bir ilçe oldu. 

    Ağaçlı beldesinin ilçe merkezi olmasından 6 yıl sonra 1996 yılında yapılan referandumla o zamana kadar Niğde iline o zamanlar belde olarak bağlı olan Bekarlar ve Sofular’ın Niğdeli en etkili siyasetçilerin engelleme çabalarına rağmen Niğde ilinden ayrılarak Gülağaç ilçesine bağlanmasıyla  Gülağaç mülki idaresinin  günümüzdeki halini alan sınırlarının genişlemesiyle  aynı zamanda Aksaray il sınırları da ilçe olduktan sonra bu iki belde ile daha da genişlemiş oldu  

        Zamanın Belediye Başkanı ve daha sonra DYP’den Gülağaç İl Genel Meclisi üyesi seçildikten sonra AK Partiye geçen Latif Orçun un samimi  ve fedakar tekliflerinin merhum Çapan Tekeli ile benim tarafımdan Merhum Daldal a götürülmesi. 

    Daldal ında bu teklifi uygun bulup görüşmeyi kabul etmesi sonucu bir araya gelen her iki tarafın samimiyetiyle 1957 yılında Belde teşkilatı kurulan Ağaçlı beldesi olan kasaba üst paragraflarda bilgisini verdiğim3644 sayılı kanunla 1990 yılında ilçe merkezi haline getirilirken  Latif Orçun dan önce Belediye Başkanlığı yapan ve Başkanlığı döneminde önceden de belirttiğim gibi bizzat şahit olduğum kasabasını köy halinden şehir haline getiren AK Parti’den bir dönem Gülağaç İl Genel Meclisi üyeliği de yapan  Cahit Koca’ nında gizli ve açık olarak bu konudaki  samimi  desteği olmasaydı, en azından muhalefet etmiş olsaydı tüm samimi çabalara rağmen  bu konudaki çalışma sonuçsuz kalırdı.!!! 

         Ağaçlı kasabasının Gülağaç ismi ile ilçe merkezi haline getirilmesinin ardından yukarıda da belirttiğim tarihte Niğde ye uzak olan  şimdi köy konumunda olan Sofular ve Bekarlar kasabalarında yapılan halk oylamasıyla  Niğde ilinden ayrılarak Gülağaç ilçesine dolayısı ile Aksaray iline bağlandı. 

       Emeği geçenlerden merhum Özal, Daldal ile benim 2. başkanı olduğum dönemin Aksaray Gazeteciler Cemiyeti Başkanı can dostum ve kardeşim Aksaray’ın il  yapılması çalışmaları esnasında olduğu gibi Ağaçlı beldesinin ilçe yapılması çalışmalarında da yol arkadaşım olan Gazeteci-Yazar merhum Çapan Tekeli ye Allah(c.c.)dan rahmet kalanlara ise sağlıklı, imanlı mutlu ve uzun ömürler diliyorum.   

       Rabbim yar ve yardımcımız olsun.