Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Erdogan Kaya


Korona fırsatçılarını virüs çarpsın

Korona fırsatçılarını virüs çarpsın



Dünyayı saran korona virüs nedeni ile dünya da olduğu gibi ülkemizde de alışveriş merkezleri fırsatçılığa soyunarak millet can derdine düşmüşken, fırsatçılar rant derdine düşmüşler. Fırsatçıları inşallah korona virüsü çarpar. İnanın bu fırsattan yararlanmaya çalışanlar çaldıklarını yiyemezler. Bir yerden elde ederken bir yerden kaybedeceklerini unutmamalılar. Haksız kazançtan düzlüğe çıkan hiç olmamıştır, olmayacakta, mutlaka bir yerden çıkar.
Bir hafta önce 5 liraya satılan bir şişe kolonyayı 15-20 liraya satmak hangi ahlak ve terbiyeye sığar? Dezenfekte malzemeleri ise nerede ise yüzde iki yüzlere varan artış sağlamıştır. Bunun adı vicdansızlıktan başka değildir.
İnsanların başına bekçi koysanız bile buna engel olamazsınız. İnsanların vicdanlarında bekçi olmalıdır. Bazı illerde bakıyorum bazı duyarlı esnaf bu vurgunculuğa inat adam alışveriş merkezi önüne ıslak mendil koymuş vatandaşa bedava dağıtıyor.
Üstelik biz bir İslam ülkesi ve Müslümanız. Bu tür davranışın neresinde İslam inacı ve Müslümanlık var? Karaborsacılığın ve haksız kazancın haram olduğunu bilmeyen yoktur. Peki bu ne lahana bu ne turşu.
Düşünebiliyormusunuz, bir asgari ücretli kişi zaten virüs tedbiri nedeni ile alışverişi yapamaz. Normal alışveriş yapan bu insanın halini düşünebiliyormusunuz? Bu insan kirada oturuyor ise, ikide çocuğu varsa, doğal gaz, elektrik, telefon, su parası ve kapıcı zaten eder 2.500 lira, geriye ne kaldı?
Mutfak masrafını muhtemelen kredi kartı ile yapıyorsa, adamın mutfak masrafını ikiye katlamak kimin haddine. Bu adamı zaten virüs gelmeden ölüme terk etmektir. Bu insanları düşünmeden nasıl bu haksız kazancı yiyeceksiniz?
Asgari ücretlinin hali böylede, emeklilerin hali sanki farklı mı? alışveriş merkezlerindeki fırsatçılar biraz olsun bu insanların durumunu düşünerek ellerini vicdanlarına koyarak vatandaşı soymasınlar.
Gerek valiliğimiz, gerekse Belediyemiz bu tür insanlara en ufak müsamaha göstermemelidir. Hatta günü birlik sivil ekiplerle alışveriş merkezlerinin fiyatlarını kontrol etmemelidirler. Uygunsuz fahiş fiyatla satış yapanlar en ağır cezaya çarptırılmalıdırlar.
Korona virüsü ile ilgili de bir kaç söz söylemek istersek, vatandaşın panik yapması doğru değildir. Birde lüzumsuz ve provokatörler bu işi alevlendirerek algı yaratarak panik yaratmaya çalışmaktadırlar. Bu tür insanlara itibar edilmemelidir. Devletin aldığı kararlar tedbirdir.
İlimizde umreden gelen iki hacımızın normal gri pal hastalıktan hastaneye gitmelerine virüs diye algı yapan boş boğaz insanların sanal alemde yazdıklarına da itibar edilmemelidir. Bu tür yalan yanlış haber veya yazı yazanlarda vatandaşı yanıltmamalıdır, vebal vardır.
Henüz ülkemizde virüsten ölen olmadığını Sağlık Bakanı Koca açıkladı. Sadece 18 tane yurt dışı girişler sonucu gelen bir vaka vardır. Bunlar atlatılmayacak durumlar değildir. Bunu hep birlikte yapacağımız tedbirlerle atlatacağız.
Benim en çok sevindiğim ise, temizliğe dikkat etmeyenlerin bile virüs korkusu ile temizliğe dikkat etmesidir. Elini yıkamayan ve hatta taharet temizliği yapmayanlar bile bunu yapmak zorunda kalmaları sevindiricidir. Umarım bu alışkanlık ebedileşir.
Dolayısı ile korona virüsü bahane ederek fahiş fiyattan satış yapanlara en iyi cevap bedduadır. Ben haksız kazanç elde edenlere beddua ediyorum, inşallah hak etmediklerini çalanlar bunları yiyemezler. Herkesi bedduaya teşvik ediyorum, vatandaş olarak bizim elimizden ancak bu geliyor.