Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

İSHAK PEKGÖZ


KUR’AN’DA RENKLER

KUR’AN’DA RENKLER


KUR’AN’DA RENKLER 
Değerli okurlarım,
Bu yazımda siyaseti, ekonomiyi, yerel seçimleri ve yapılan, yapılamayan hizmetleri kaleme almadan Allah’ın Tekvin sıfatının eserinden bahsetmek, renkler ve resim sanatıyla ilgilenen biri olarak bu kıymetli bilgiyi sizlerle paylaşmak isterdim.
Renkler, evrenin ve üzerinde yaşadığımız yer kürenin en ayrılmaz elemanlarından birisidir. Hayatımıza anlam katan, iç ve dış dünyamızı canlandıran renkler olmasaydı, insanların bugün yaşamakta oldukları kültür ve medeniyet ortamını yakalamaları zor olurdu. Renkler hem insanların çevreyi tanımaları hem de diğer canlıların yaşamlarını sürdürmeleri için önemli unsurlardan biridir.
Eşya ve nesneleri tanıma, tanıtma ve bildirmede kullandığımız renkler, varlık dünyamızın en belirleyici unsurlardandır. Allah, doğadaki her şeyi yerli yerinde, bir düzen ve ahenk içinde yaratmış, bunları insanın hizmetine ve istifadesine sunmuştur. 
Kur’an’ı Kerim’e baktığımızda yer yer renklerin ve renk ifadelerinin geçtiğini görürüz. Renkler, bazen Allah’ın sonsuz kudretine, engin rahmetine ve tabiatta zuhur eden eşsiz sanatına delalet eder. Bazen de renklerle hayat ve ölüm, umut ve hayal kırıklığı, hidayet ve dalalet, iman ve küfür, sevinç ve keder gibi durumlar ima edilir. Ayetleri incelediğimizde, bazen siyah, beyaz, sarı ve yeşil gibi doğrudan temel renklerin, bazen de gündüz-gece, ışık-karanlık gibi dolaylı olarak renk ifade eden kelimelerin kullanıldığını görürüz. 
Kur’an-ı Kerim’de beyaz, siyah, yeşil, sarı, kırmızı ve mavi olmak üzere altı temel renk geçmektedir. Bu temel renkler dışında renk anlamını veren bazı farklı ifadeleri de görmekteyiz. Beyaz ve siyah, Kur’an’da en fazla yer alan renklerdir. Bu renkler bazen tek başına bazen de bir karşıtlık havası içinde zikredilmişlerdir. Kur’an-ı Kerim’de doğrudan zikredilen ve bildiğimiz renk kelimelerinden ayrı olarak, renk ifade eden veya renk çağrıştıran başka kelime ve ifadeleri de görmek mümkündür. 
Mavimsi gökyüzü, rengârenk çiçekler, yemyeşil ağaçlar ve otlar, geceleyin karanlık içindeki dünyamızı aydınlatan ay ve yıldızlar ve daha pek çok varlık ve güzellik, Allah’ın varlığının ve sanatının yansımalarıdır. Sinek ve böceklerden kuşlara, bitkilerden ağaçlara, sudaki balıklara kadar, tüm canlılarda mükemmel bir sanat sergilenmiştir. Şüphesiz bu sanat, tüm varlıkların yaratıcısı olan Allah’ın Tekvin sıfatının eseridir. Bakmayı, bakıp görmeyi, görüp düşünmeyi, düşünüp öğüt almayı bilelim… Sağlıcakla kalın.