Bugün, 15 Eylül 2024 Pazar

İSHAK PEKGÖZ


OKULLAR AÇILMADAN

OKULLAR AÇILIYOR


 

Değerli okurlarım,

Okulların açılmasına az bir zaman kalırken liyakatli okul idarecileri ve rol model öğretmen olmanın önemini hatırlatmak istedim.

Çocuğun hayatındaki ilk öğretmen her ne kadar anne baba olsa da ebeveynin bir eğitimci gibi davranmasını beklemek çocuğun gelişim süreci için yeterli bir yaklaşım değildir. Öğrencinin dünyasında öğretmen oldukça etkili bir yere sahiptir. Pedagojik bilgisi olmayan ebeveynler çocuğunda bıraktığı hasarı fark etmeyebilir. Davranış bilimleri ile ilgili yapılan çalışmalar öğrencilerin öğretmenin tutum ve davranışlarından etkilendiğini göstermektedir. Bu sebeple, veliler çocuğun gelişimi için doğru yönlendirilmesinde öğretmenlerin büyük bir öneme sahip olduğunu bilirler.

Genel olarak, öğrencilerle ilk ilişkilerin kurulmasında öncelikle görünüş, giyim kuşam, ikinci olarak ses tonu ve üçüncü olarak da söylenen sözler yapılan espriler önem taşımaktadır. Bir iletişim süreci olan eğitimde, beden dilinin etkin kullanımı ayrı bir öneme sahiptir. Bu dil öğretmenler ve okul idaresi açısından vazgeçilmezdir.  

Unutmayın ki, çocukların karşısına çıkarken bıraktığınız ilk izlenimi oluşturmak için ikinci bir şansınız asla ve asla olmayacaktır. Başta öğretmenin ve okul idaresinin çalışkanlığı, özenli ve düzenli olması, görsel olarak güven verici izlenim bırakması öğrenci davranışlarını ve sınıfın öğrenme ortamını da etkilediği biliniyor. Saç baş dağınık paspal görünümlü kişi olumlu izlenim bıraka bilir mi güven duygusu sağlaya bilir mi elbet sağlayamaz hatta korkutur. Elbette öğrenciler, öğretmenin söylemlerinden etkileniyor “ne yaptığı ve nasıl yaptığını” modelliyor. Bu nedenle öğretmenlerin çocuklara rol model olmadaki etkisi büyüktür.  

Her işte olduğu gibi liyakat ve samimiyet eğitim camiasında dahada önem arz eder. Okul idaresi ve öğretmenler davranışlarıyla öğrencilere iyi birer model olmaları, öğrencilerin davranışlarını da etkileyerek gelecek hayatlarının şekillenmesinde de temel oluşturacağından, öğretmenlerin rol model olarak görüldüklerine dair farkındalıkları oldukça önem taşımaktadır.

Bir çocuk anne babaya verilen özel bir emanettir. Ebeveyn olmakta özel bir statüdür. Okullarımız evimizden sonra güven duyduğumuz mekanlardır öyle de olmalıdır. Öğretmenlerimiz çocuklarımızın öğretimlerini olduğu kadar eğitimlerini de emanet ettiğimiz peygamber mesleği diyebileceğimiz özel statülü kurumsal kimliğe sahip bireylerdir. Öğrencilerimiz öğretmenlerimize emanet ettiğimiz göz nurumuz, geleceğimizdir. Sizin bizim çocuklarımız değil bütün çocuklar kıymetlidir. Başarılar diliyorum.