Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Mehmet Korkutata


OKUMAK VE OKUTMAK FAZİLETTİR!  

OKU ÖĞREN VE SONRASINDA DA ÖĞRET!


 

 

Okumak, insanı insan yapan değerlerin en üstünüdür. İnsan nasıl ki, varlığını devam ettirebilmek için yeme içme gibi asli ihtiyaçlarını gidermeye muhtaç olarak yaratılmış ise, onu diğer canlılardan ayıran en büyük özellik olan, okuma, öğrenme kabiliyetini geliştirmek de insan olarak yaşaması için bir ihtiyaçtır. Kur‘ân-ı Kerîm'in ilk âyeti, okuma yazma bilmeyen Hz. Peygamber Efendimiz'e “Yaratan Rabbinin adı ile (oku) Oku! İnsana bilmediklerini öğreten ve kalemle yazmayı öğreten Allah’tır” de buyurulması, yine Peygamber Efendimizin “İlim kadın erkek bütün mü‘minlere farz kılınmıştır. İlim öğrenmek, Allah katında nafile olarak kılınan namaz, tutulan oruç ve nafile yapılan hac ve umreden daha hayırlıdır ifadesi," İslam‘ın eğitime ve okumaya vermiş olduğu değeri göstermektedir. 

Okumanın ve öğrenmenin önemine inanan Peygamber Efendimiz (S.A.V) her sahâbesine mutlaka okuma ve yazmayı öğrenmesini tavsiye ederdi. Fahri kâinat Efendimiz (S.A.V) kendisine vahyedilen âyetleri kâtiplerine yazdırır ve okunması için bütün inananların evlerine gönderir, okunmasını ve öğrenilmesini sağlardı. Böylece Mekke’de her mü’minin evi okuma, yazma, öğrenilen ve Kur’an okunan bir eğitim yuvası olmuştur. 

Medine döneminde ise, eğitim öğretim seferberliğine girişen ve Medine’yi ilim merkezi yapma gayretinde olan Hz. Peygamber efendimiz (S.A.V) okuma, yazma, oranının artırılması için yoğun çaba göstermiştir. Bedir savaşında esir alınan müşriklerden okuma, yazma bilenlerin her birine ancak on Müslüman çocuğa okuma yazma öğretme karşılığında serbest kalabileceklerini söyleyerek, Müslüman toplumun,(Resûlüm)  sana vahyedilen kitabı (insanlara) oku, hitabına muhatap olmuştur. 

Takdir edersiniz ki, çocuklarımızın en güzel okulları bitirip, eğitimlerini tamamlamaları, hem yaşadıgımız ülkeye hem de kendi çevresine faydalı olmaları büyük önem arzetmektedir. Çocuklarımızın camilerimizde ve ana okullarında  din eğitimlerini almaları, okullarda başarılı olabilmeleri ailelerinin ve toplumun onlara sahip çıkması ve desteklemesi ile mümkündür. Unutmamalıyız ki, İslam dini her alanda eğitimi Müslümanlara farz kılmıştır. Bu farziyet gereği çocuklarımızın eğitimlerinde başarılı olmaları ve ahlâki değerleri  kazanmaları için her zaman onların yanında olmalı, onlara destek vermek hususunda her türlü gayreti sarfetmeli ve bunu ibadet bilinciyle yapmalıdır.

Yarabbi ilmimizi artır. Öğrendiğimiz ilimle amel etmemizi bizlere nasip et. Gönlümüze ferahlık ver, işlerimiz  de kolaylık sağla, bizlere yardımlarını esirgeme.
 Dilimizin bağını çöz. Ey Rabbimiz yavrularımızın eğitim ve öğretimlerini en güzel şekilde tamamlayarak cennet Vatanına ve aziz milletine topluma, ailesine  hayırlı olmalarını nasip eyle. Çocuklarımızı bizlere ve İslâm âlemine  hayırlı eyle, Âmin, yamuîn!
 
Sevgi ve muhabbetlerimle.
Mehmet KORKUTATA