Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Erdogan Kaya


Olduğun gibi görünmek lazım

Olduğun gibi görünmek lazım


Olduğun gibi görünmek lazım
Geçen hafta birisini gördüm, birilerine el ayak ufalıyordu, inanın ben utandım. Bunun üzerine bende beyni küçük olanların beynine sokacak güzel sözleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Hani çoğu zaman içi ayrı dışı ayrı olan ikiyüzlü insanlar olur. Hiç sevmediği insanları arkasından yerin dibine sokar, sürekli eksiğini gediğini arar. Birde bakmışınız o kişi ile yüz yüze gelince kırk takla atan ve güzel sözlerle yerin dibine soktuğu o adamı bu sefer göklere çıkarır. Bu insanlar ikiyüzlü insanlardır, bunlardan uzak durmak lazım. Bu nedenle bende bugün güzel sözleri genel olarak bu ikiyüzlülere ayırıyorum.
İkiyüzlü insanlardan uzaklaşınız zirâ iyi vaktinizde etrafınızda dönüp dolaşırlarken, kötü vaktinizde derhal sizden kaçarlar. HZ. ALİ (R.A.)
İki kişi darıldıktan sonra birbirinin ayıplarını açığa vurmak, münafıklık alametidir. İmam ŞÂFİİ (Rah.A.)
Mescitteki münafık, kafesteki kuş gibidir. Kafesin kapısı açılınca kuş uçar, kaçar. İmam GAZALİ (Ks.)
Münafığın kalbi, taştan daha berk olur. Hz. Ali
Münafık’ın alâmetleri üçtür. Söz söylerken yalan söyler. Va’d ettiği vakit sözünde durmaz. Kendisine bir şey emanet edildiği zaman hıyânet eder.(Sahih-i Buhari, hadis no: 31)
Müminin hastalığı günahlarına kefaret olur. İyileşince bundan ibret alır. Münafık ise, bağlanıp sonra salıverilen deveye benzer. Deve, niçin bağlandığını ve niçin salındığını bilmediği gibi, münafık da, hasta olup iyileşince, bundan ibret almaz.(Ebu Davud)
“Münafıkların kendilerini ele veren alametleri vardır: Selamları lanettir, yemekleri gasp ve yağmadır, Ganimetleri hile ile kazançtır, Mescitlere aralıklı yaklaşırlar. Camide kılınan namazın sonuna ancak yetişebilirler, Kibirlidirler. Ne sevilirler ne de severler. Gece odun gibi sessiz, gündüz gürültücüdürler.”(İmam Ahmed ve Bezzar/Cem’ul Fevaid, H No: 8110)
Maskelerine kanmayın. Sahte insanlar eninde sonunda gerçek renklerini gösterirler. Sadece maskesinin temizlenme zamanının gelmesini bekleyin.
İkiyüzlü insan baba parası yiyerek kendini adam zanneden ile sırtındaki yük ile kendini beygir zanneden eşek arasında hiçbir fark yoktur.
Hayatta iki şeye dikkat edin; yolda yürürken kavşaklara bir de yüzünüze gülen ikiyüzlü yavşaklara!
Bütün erkeklere odun diyen ikiyüzlü kızlar! Her sabah o kadar makyajı ormana gitmek için mi yapar?
İkiyüzlü olan kişi Ulaşamadığı kadına kaşar demeyeceksin paşam! Biraz delikanlı olup; bu beni aşar diyeceksin! O kadar.
İnsanların en fenası; birine ayrı diğerine de ayrı görünen ikiyüzlü insanlardır. Hz. Muhammed (sav.)
Bil ki, sana söz taşıyan, senden de taşır. Seni sende olmayanla öven kimsenin, seni sende olmayan şeyle kötülemesinden emin olamazsın. Hasan-i Basri
İkiyüzlü olsalar gene iyidir, aslında binlerce yüzleri vardır. Yani bir tane bile kendine ait yüzleri yoktur. Eğilip büğülmeye müsaitlerdir. Her kalıba girerler, belli bir duruşları yoktur. Aslından hiç kimsedirler.
Eksikliklerini gizlemek için usta işi maskeler takan insanlardır.
Yalanın dostu, gerçeğin de düşmanı çoktur. De Girardin
Ağzında bal olan arının, kuyruğunda iğnesi vardır. (John Lyly)
İnsanların yaptığı sahte paralar kadar paraların yaptığı sahte insanlar vardır. (S.J.HARRIS)
Gömleğin ilk düğmesi yanlış iliklenince diğerleri de yanlış gider. (C.BRUNO)
Sevdiklerimizden gelen kötülük, sevmediklerimizden gelen iyilik kadar acıdır.
İnsanları egemen oldukları zamanlarda denemelidir; çünkü kötünün kötülüğüyle, iyinin iyiliği o zaman ortaya çıkar. Eflatun
İnsanlar kötülüğü, arzularının kuvvetli olmasından çok vicdanlarının zayıf oluşundan dolayı yaparlar. John Stuart Mill
Güç olan, ölümden kaçınmak değil kötülükten kaçınmaktır; çünkü kötülük ölümden daha hızlı koşar. Socrates