Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Ali Genç


ÖNCEKİLERE NASİP OLMAYAN KIYMETLİ MADENLERİMİZİN TESPİTİ AYDOĞDU’YA NASİP OLSUN 

ÖNCEKİLERE NASİP OLMAYAN KIYMETLİ MADENLERİMİZİN TESPİTİ AYDOĞDU’YA NASİP OLSUN 


 Bu konuda iki yıl evvel 2019 yılının bu ayın 15’ine denk gelen Çarşamba günü daim2. Köşem olan (-) Parantez İçi ’inde 2014 yılının 3 Nisan’ında yayınladığımı yazımı da ilgi tutarak “BAŞKALARINA NASİP OLMAYAN AKSARAY’IN KIYMETLİ MADENLERİNİN TESPİTİYLE İLİMİZ VE ÜLKEMİZ EKONOMİSİNE KAZANDIRILMASIDA VALİ MANTI’YA NASİP OLSUN!” başlıklı yazımda; 

   Aksaray’ın Vilayet olmasının üstünden 30 yıl geçmesine rağmen görev yapan atanmış ve seçilmişlerin istisnanın dışında kalan genelinin akla ziyan umursamazlıkları nedeniyle şimdiye kadar sahip olduklarımızdan tespit edilmeyen kıymetlerimizden biriside hiç kuşkusuzu değer biçilemeyen/biçilemeyecek olan madenlerimizdir.!!! 

  Bu konuda 03.04.2014 Perşembe günü ”KIYMETLİ MADENLERİMİZDE DEĞERLENDİRLİSİN/DEĞERLENDİRİLTSİN!!!” başlığı altında; 

          Aksaray’ımızın  coğrafi konumundan gelen özelliği ve bu özelliğinden dolayı sahip olduğu jeolojik ve jeo politik özelliğinden dolayı daima ülkemizin ve Dünyanın her yönüyle en önemli yerlerinden birisi olmasının sağlanması için sahip olduğu madenlerinin bulunup en iyi şekilde işlenmesini ve buralardan elde edilecek gelirlerle madenlerin bulunduğu yer, ilimiz ve bölgemizle ülkemiz insanlarının hayat standartlarının yükseltilmesini hayal ederim.!!! 

    Arkeolojik kazılardan elde edilen bilgilere göre Dünyanın bilinen en eski 5 ve en abartılı şekilde bile bilemediniz maksimum2 elin parmaklarını geçmeyen şehrinden b yani kadim geçmişine ve bu geçmişinden günümüze kadar gelip geçmiş tüm medeniyetlerin yer üstü ve altında yaptıkları çalışmalara rağmen  madencilik yönüyle, hele hele de günümüz  yapılacak çıkartma ve işlenme teknolojileri göz önüne alındığında ve bun teknolojilerin 1845-1020 ile 1933-89 arasında toplam olarak 131 yıl süren iki ilçelik esnasında umursanmamasıyla ülkemizin bu konudaki kelimenin tam anlamıyla en bakir bir yeridir.!!! 

 AKSARAY MADENCİLİKTE KUTUPLAR KADAR BAKİR!!! 

     Demir’in Dünyada ilk kullanıldığı yer olmasının yanında Dünyadaki şu anda bilinen onlarca ,araştırıldığında ise belki de bilinmeyen yüzlerce ilkinin de merkezi olmaya aday olan Aksaray merkezi ile civarındaki dünyanın ilkleri gerçekleştirilirken bunların üretilmesinde kullanılan madenler buralara gökten zembille mi indirildi?!!! 

   El betteki “Hayır” bu madenler buralarda buluna bilindiği için işlenip istenen silah ve mutfak ile zirai aletlerle diğer ticari aletlerle, ekipman ve makinalar yapıldı. 

    Tarih boyunca bu coğrafyadan gelip geçen medeniyetlerin ürettiği alet, silah ile kap ve kacakların üretiminde kullanılan madenlerin kökümü kurutuldu? 

   O zamanki kazı teknikleriyle binlerce metre derinliğe kadar damarı inen ve onlarca km ilerilere kadarda uzanan bu damarların tamamını bulup işlemek ve dolayısıyla rezervini bitirmek mümkün değil. 

    Günümüzde de Granit ve Mermer gibi işlenmesi daha az masraflı olan madenlerin bulunduğu veya bulunma ihtimali olan yerlerin ruhsata bağlanması dışında Maden Tetkik Arama(MTA) tarafından da şimdiye kadar Aksaray genelinde  bu konuda çok ciddi bir çalışma yapılmadı.!!! 

     Bu nedenle Aksaray’ın merkez ilçesi başta olmak üzere bağlı ilçelerin merkezleriyle köy ve beldelerinin tamamında bulunan madenlerimiz kutup bölgesi kadar bakirdir.!!! 

    İlimiz merkez ilçe topraklarında ve diğer ilçelerin topraklarının altında atıl olduğundan ilimiz ve ülkemize hiçbir faydası dokunmayan bu madenlerin öncelikle tespit edilerek bulunan bu rezervlerin işletilerek bulunulan yer Aksaray ve bölgemizle ülkemiz vatandaşlarının hayat standartlarının yükseltilmesiyle ilgili hayalimin Vali Şeref Ataklı tarafından gerçekleştirilmesi. 

     Bunların gerçekleşmesinin şu fani dünyadan bu tenimden bu canı çıkmadan aklım başımdayken benimde görmemin sağlanması dileğiyle nasip olursa yarından itibaren madenlerimizin bazılarını özelde Vali Şeref Ataklı Beyin ve genelde ise bu konuda görevli olan ilgili ve yetkililerle kamuoyunun bilgilerine de gereğinin yapılması gayesiyle arz edeceğim.” diye belirttiğim. 

ATAKLI, PEKMEZ VE MANTI’YA NASİP OLMAYAN HİZMETLER GİBİ BİRİ BİRBİRİNDEN KIYMETLİ YERYÜZÜNÜN NADİRLERİNDEN OLAN MADANLERİMİZİ BULMAKTA AYDOĞDU’YA NASİP OLSUN 

    Fakat ne Şeref Bey ,nede kendisinden sonra Aksaray Valiliğine gelen Aykut Beye nasip olmayan bu tespitin Valimiz Ali Mantı Beye nasip olması dileğiyle.” diye de belirtmeme rağmen ona da maalesef ısrarla yapılan bilgilendirmeye rağmen gereğini yapmak nasip olmadı.!!! 

  Akıl almaz, izahı mümkün olmayan şekilde şimdiye kadar gereği yapılmayan  ve gerçekleştirilmesi halinde ilimizi ve bölgemizle birlikte ülkemizin de birin bin yapacak diğer hizmetlerimizle birlikte madenlerimizin de en iyi şekilde araştırılarak bulunanların işletilmesinin de Vali Hamza Aydoğdu’ya  nasip olması  ve yaptıklarıyla başardıklarından hasıl olacak sevaba kendisi ile bunların gerçekleştirmesinde yanında ola/olacak olan mesai arkadaşlarına nasip olması dileğiyle. Cuma’mız mübarek olsun. Rabbim yar ve yardımcımız olsun. 

 

 

 

Outlook'tan gönderildi